Аграрен университет Пловдив със скъпо дарение от CLAAS Избрана

Скъпо дарение от чисто нов зърнокомбайн и трактор CLAAS - последна дума на техниката, получи Аграрен университет-Пловдив. Машините ще се използват за учебни цели.

На специална церемония на 2 март в заседателната зала на университета, в присъствието на много гости, преподаватели и студенти, беше подписан петгодишен договор за сътрудничество между водещата немска фирма за земеделска техника CLAAS и проф. д-р Христина Янкова – ректор на АУ. Сред официалните гости бяха проф. д-р Христо Бозуков – министър на земеделието и храните, със своя зам. министър доц. Светла Янчева, както и регионалният директор на фирма CLAAS за Югоизточна Европа г-н Фин Петерсен със свои колеги от мениджмънта на регионалния център за Румъния, както и представители на официалния вносител на фирма CLAAS за България, фирма РАПИД КБ ООД.

Г-н Петресен благодари от името на CLAAS за предоставената му възможност да дари зърнокомбайн CLAAS TUCANО 430, хедер CLAAS VARIO 500 и трактор CLAAS ARION 420 за учебни цели, защото е убеден, че това сътрудничество е ползотворно и е изключително важно за студентите, младите специалисти, които ще могат да се докоснат до модерните машини от ново поколение.

  • Радвам се че в залата има и студенти - бъдещи фермери, от които България има нужда. Радвам се, че в учебния си процес те ще се докоснат до структурата на нашите машини. С това дарение ние правим първата стъпка в сътрудничеството си с това престижно учебно заведение, каза в обръщението си г-н Петерсен, преди да подпише споразумението с приемо-предавателните протоколи.

Той изрази задоволството си, че ще има по-чести срещи и лекции сред български студенти, които предстои да се запознаят с модерните технологии.

На кръглата маса в залата на Аграрния университет беше представена историята на фирмаCLAAS, основана от двамата братя Клаас преди повече от 100 г., които започват дейност с производството на центрофуги за мляко до днес, когато в компанията работят 11 300 служители.

В своето изказване Ректорът на университета проф. Янчева представи главните цели на подписания през 2016 г. Меморандум за сътрудничество между Аграрния университет от една страна и CLAAS с изключителния им представител за България РАПИД КБ, от друга: запознаване на студентите и докторантите с най-новата селскостопанска техника, провеждане на теоретични и практически занимания на територията на Аграрния университет, възможности за организиране на стажантски програми и професионална реализация на мотивирани възпитаници на университета, с цел засилване на връзката между обучение и земеделска практика, и повишаване на квалификацията на кадрите. Регулярно техниката ще бъде подменяна с нова на обща стойност 500 хил. евро в петгодишния период в рамките на сътрудничеството.

На срещата фирма РАПИД КБ - основен партньор по проекта, беше представена от г-н Николай Цеков - мениджър продажби, както и негови колеги от търговски отдел. Следващата доставка на техника по договор ще е през есента на тази година, каза за „Гласът на Фермера“ г-н Цеков.

Земеделският министър проф. Христо Бозуков, също поздрави дарителите за направената първа стъпка и изрази своята гордост, че е възпитаник на Аграрния университет, който е класика в земеделското обучение в страната и чужбина. Успехите и проспериращото развитие на висшето училище се дължат на доброто ръководство, качествените преподаватели, утвърдените традиции и добрата база.

Ръководните позиции в държавата, които заемат неговите възпитаници, са доказателство за качеството на подготвените кадри, подчерта министър Бозуков със задоволство.

Гости, преподаватели и студенти станаха свидетели и на официалното връчване на ключовете за трактора и зърнокомбайна, а най-нетърпеливите се снимаха с тях и разглеждаха с любопитство.

Николай ЧАПАНСКИ

Прочетена 3094 пъти Последно променена в Сряда, 15 Март 2017 12:55
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта