Как роботите ще променят земеделието след 5-10 години Избрана

 
Роботите престават да бъдат научна фантастика и все повече се превръщат в ежедневие. След няколко години ефективните земеделци ще обработват полята си с помощта на няколко робота, а самите те само ще наблюдават извършваните процеси.
Представяме ви няколко краткосрочни прогнози за това, по какъв начин роботите ще направят земеделието напълно автономно.
Потенциалът на земеделските роботи не се ограничава с обработката и мониторинг на полята. Роботите са в състояние да автоматизират практически всеки процес в производството на храна.

1. Производителите на роботи ще вземат голяма част от пазара на големите производители на земеделска техника
Компаниите за прозводство на роботи вероятно ще формират свои собствен пазар с големите играчи като John Deere и Case IH в областта на земеделсата техника. Освен това, роботите ще могат да автоматизират работата на тракториста, и хората ще се появяват на полето само отвреме навреме, за да проверят изправността на машините. Това означава, че в малките стопанства вероятно ще намалее количеството на тежката техника, тъй като няма да има необходимост да се харчат пари за голям трактор, когато може да се купят 1-2 евтини робота.
Съществува и друга прогноза - големите производители ще изкупят компаниите за разработка на роботи или ще разширят своето собствено производство на роботи.
2. Събирането на данни ще се прави основно от роботи
Днес голяма част от информацията за състоянието на почвата и растенията се събира с различни сензори, но роботите на бъдещето ще изместят датчиците от полето. Роботите ще напомнят на фермерите, кога да изключат напоителната система, ще информират за заболявания по културите, ще прогнозират доивите и ще съобщават кога е оптималното време за прибиране на реколтата.
Някои от тези задачи могат да изпълняват и съвременните апарати, но функционалността за събиране на данни при роботите в бъдеще ще е по-широка, а това означава, че необходимостта от датчици постепенно ще отпадне.
3. Ще нарасне популярността на роботите градинари
Роботите могат да помогнат в автоматизирането не само на фермерските стопанства, а и в отглеждането на растения в зеленчуковата и овощната градини. Такива апарати вече има, например FarmBot Genesis или Tertill. Така два нескъпи робота заменят цял склад земеделски инвентар.
4. Благодарение на роботите, вертикалните и покритите ферми ще станат автономни
Покритите ферми са доста популярни сред начинаещите фермери и инвеститорите. При това създаването на автономни градски ферми с помощта на роботи е много по-лесно, отколкото да се автоматизира работата на полето, тъй като те са по-ограничени в размерите си. Освен това, вертикалните и покритите ферми са високотехнологични, оборудвани са с голям брой датчици и система за изкуствено осветяване, например, контеинери от Freight Farms.  
Роботите могат да автоматизират процеса по отглеждане, събиране и съхраняване на реколтата - това могат да бъдат или стационарни апарати с механични ръце, или малки роботи, които ще се грижат за посевите на покривите на жилищните сгради.
5. Земеделските роботи ще излязат извън пределите на полята и градините
Роботите могат да помогнат да се подобри екологията или да станат част от селската общност за намирането на оптималното решение на нейните проблеми. Един робот може да информира цяло градче или село за най-подходящото време за засаждане на растенията или появата на рибни пасажи. Вече не е трудно да си представим как роботът се търкаля по главната улица с цел да реши някой човешки проблем.
 
 
 
Прочетена 700 пъти Последно променена в Събота, 15 Април 2017 18:35
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта