Amazone UX 11200 — пръскачка с красиви форми и безкомпромисна производителност Избрана

Тенденцията за използване на големи резервоари при прикачните пръскачки остава неизменна. Няма съмнение, че компания Amazone и в това отношение изпреварва останалите – тя представи пръскачка с управление на четирите колела и вместимост на резервоара от 12 кубически метра!

Съвместен тест-драйв на сп. Profi (Германия) и в. „Гласът на фермера“ провери качествата на новата машина още преди излизането й на пазара

Пръскачките с размер на резервоара над 10 куб. м вече не са нещо необичайно. Компания Amazone също разшири продуктовата си гама в тази посока. Ако преди най-големият модел беше UX 6200 с вместимост на резервоара 6600 литра, то сега вече топмоделът е UX 11200 с резервоар с вместимост 12 000 л. Разбира се, за това е била необходима съвсем нова конструкция на рамата и на ходовия механизъм.

Тъй като специалистите на компанията от Долна Саксония са безкомпромисни по отношение на качеството, новата пръскачка UX 11 200 е поставена на тандемно шаси BPW с хидравлично окачване и механизъм за гасене на вибрациите и стабилизиране на машината. Тази конструкция с разстояние между осите от 2,15 м издържа натоварване на осите до 20 тона и позволява да се поставят гуми с диаметър 1,95 м. Поради това при ширина на колеята от 2,25 м може да се използват гуми с размер 650/75 R 38. Като алтернатива при оборудване с „тесни“ гуми (520/85 R 42) и колея от 2 метра, пръскачката може да се кара със скорост от 40 км/ч.

Благодарение на високите колела няма нужда от специални гуми – по данни на Amazone е достатъчно да се поставят гуми с правилен грайфер и коефициент на натоварване „159 B”, за да може машината да има право да се движи по автомобилните пътища с пълен резервоар. И тогава наливането в резервоара на 11,5 куб. метра течен амониев нитрат няма да доведе до претоварване, което е много добре. Въпреки пределната маса, равна на 7,8 тона при работна ширина 36 метра, натоварването върху отделните оси при пръскачката UX 11200 е по-малко, отколкото при машини с много по-ниска пределна маса.

Инженерите на Аmazone са нарекли новото кормилно управление при всички модели на UX 11200 – Double-Trail. Принудителното управление, съединено с хидравличната система Loadsensing, се регулира посредством датчик за завиване, скрит в оста. Операторът на пулта може да избере различни режими на управление.

При движение на полето управлението на четирите колела е активно и следва колеята на трактора. За целта дори колелата на задната ос могат да завиват до 20 градуса. На предната ос ъгълът е ограничен до 12 градуса, за да се предотврати буксуването. Поради това на завои предната ос върви по колеята на задните колела на трактора, а задната ос – по колеята на предните колела на пръскачката. Това е важно на участъци с окопни култури, засадени на широки редове.

Що се отнася до малките площи – при маневриране с едно натискане на копчето може да се променят параметрите на управлението. В режим на движение по автомобилните пътища, който се активира при скорост над 20 км/час, първата ос се центрира, а на задните колела действа принудителното управление. В резултат на това се постигат идеални ходови качества. По същия начин се активира и функцията „рачешки ход“, за да може машината да следва прецизно колеята и на наклонени участъци.

Евтина алтернатива на управлението на четирите гуми е Single-Trail. Тя позволява пълен отказ от електроника и датчици, тъй като предната ос е твърда, а задната работи с пасивно автоматично управление. За безопасност при бързо движение на пътя и маневриране на заден ход, тя трябва да се блокира посредством хидравличен клапан.

Заслужава внимание и опръскващата система на машината, въпреки че не само щангата, но и терминалът за управление с пакет Comfort в серийно оборудване са аналогични на останалите пръскачки от серия UX.

Фирма Amazone доста добре е оборудвала помпите в пръскачката UX 11200. На оста е поставена леснодостъпна тройна помпа марка Altek със задвижване от силоотводния вал на трактора. Тези мембранни помпи, всяка от които е оборудвана с четири бутала, имат производителност 750 л/мин. А това означава, че смесването на работния разтвор се прави със скорост 500 л/мин, а внасянето му – със скорост 250 л/мин!

Когато видиш 4-дюймовото всмукващо съединение, логично направиш асоциация с цистерните за внасяне на течна органика. Компанията знае от собствен опит, че единственият и най-големият враг на мембранно-буталните помпи е ниското налягане, което не бива да се допуска в никакъв случай. Поради това всмукващото съединение, клапаните и смукателният филтър имат диаметър 4 дюйма. По този начин обещаната скорост на напълване от 900 литра в минута се постига доста лесно. Резервоарът на пръскачката UX 11200 се състои от два елемента, направени от стъклопласт (стъкленото влакно заздравява пластмасата) и съединени помежду си, тъй като производството на резервоари с такъв размер от полиетилен не е рентабилно. Както при полиетиленовите резервоари с по-малък обем, при пръскачките от серия UX резервоарът от стъклопласт също има красиви и плавни форми – за осигуряването на нисък център на тежестта отдолу той е много широк, а отзад и отгоре – тесен – за принудително управление и позициониране на щангата, сгъваща се до 2, 85 м. Измиването на резервоара става също толкова лесно, както и напълването му. За целта, казват от Amazone, вътрешната повърхност на резервоара ще получи специално покритие, което ще облекчи задачата на седемте дюзи за изплакването.

Центърът на управлението е аналогичен на терминалите на останалите пръскачки UX, но тук е налично и мощното 4-дюймово всмукващо съединение, а управлението Comfort влиза в серийното оборудване. Капакът има светодиодно осветление. В бъдеще той ще може да се отваря още повече.

В бъдеще на пръскачките ще бъде поставян само един терминал — Amatron3. Пръскачката UX 11200 се предлага по избор дори със система ISO-Bus и терминал CCI или с новия AmaPad, позволяващ да се включи дори камера.

Накратко за останалите детайли:

  • За трактори с достатъчна мощност на хидравликата се предлага хидравлично задвижване на помпите. То зависи по-малко от оборотите на двигателя.

  • Хидравличната опорна стойка е вградена в оста, силата на спирането се регулира от хидравличното окачване.

  • Резервоари за чиста вода с вместимост 900 литра с добре видим индикатор за нивото на течността са разположени от двете страни на основния резервоар между колелата и почти не оказват влияние върху центъра на тежестта.

  • При много висок разход на работния разтвор, във версия High Flow, може да се използва втори помпен блок за внасяне на работния разтвор със скорост до 500 литра в минута.

  • Датчици спират цилиндъра на управлението на първата ос 1 градус преди механичен сблъсък, за да се избегнат повреди.

  • Новата пръскачка UX 11200 на Amazone с вместимост на резервоара почти 12 куб. м има не само красиви форми, но може и да рисува красиви фигури на полето, благодарение на уникалното си кормилно управление на четирите колела.

  • Пръскачката позволява да се обработват площи до 20 000 декара само с един трактор.

  • Продуктите на AMAZONE ще намерите при фирма РАПИД КБ.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ - AMAZONE UX 11 200

Номинален/фактически обем

11 200 / 11 200 литра

Ширина на щангата

От 24 до 40 м

Височина на щангата

От 0,50 до 2, 50 м

Резервоар за чиста вода

900 л

Мощност на помпата

750 литра в минута

Дължина/ширина/височина

9,70/2,85/3,90

Пределно/допустимо общо тегло

23 000 кг

Прочетена 367 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта