Американският гигант демонстрира железните си мускули на Стария континент Избрана

Вече 175 години компанията прави най-здравите трактори и комбайни за тези, които искат повече. Впечатляваща демонстрация край словашката столица

Ангел Върбанов,

Наш спец. пратеник в Братислава

2017 година е специална за компания CASEIH. Пътят на водещия световен производител на земеделска техника е започнал точно преди 175 години в американския щат Уисконсин. Машините, които произвеждал тогава Джером Кейс, помагали на американските пионери да усвояват и култивират земите на Дивия запад. За да отпразнува този впечатляващ юбилей, производителят пусна на пазара 175 лимитирани трактори от серия PUMA и обнови цялата си гама от трактори.

Новите машини бяха представени на грандиозно събитие за европейски аграрни журналисти на полето на една от най-прогресивните ферми на Стария континент – FirstFarm, край словашката столица Братислава. FirstFarm е датска компания с акции на фондовата борса, която инвестира в земеделско производство в цяла Европа. За миналата година оборотът на компанията е 130,3 млн. датски крони и тя е на крачка от това да заеме лидерското място в Европа като компания, управляваща земеделски бизнес. Обработва земи в Словакия, Румъния и Унгария, занимава се със животновъдство и производство на мляко и носи значителни печалби на своите инвеститори. В работата си залага на червените гиганти CASEIH Quadtrac. Домакин на събитието бе Сорен Нилсън, мениджър на компанията за Словакия. Пред журналистите от най-авторитетните европейски аграрни издания той обясни защо са избрали машините, произведени от CASEIH:

Тракторите, с които работим, са Quadtrac 620. Тези гиганти с 4 гумени вериги са много ефективни, когато става дума за предаването на мощността от двигателя към почвата. И тъй като колесната им база е под 3 метра, те имат сериозно предимство, защото не се налага да бъдат ескортирани, когато се придвижват между отделните поля. Тракторите Quadtrac значително намалиха както необходимото ни време за работа, така и разходите ни. Сега успяваме да свършим цялата работа по тежките почвообработки на 93 000 дка само с два трактора. Всеки Quadtrac има двама тракториста, които работят на 12-часови смени. Така се работи денонощно. Това ни помогна значително да повишим производителността и печалбите от нашето стопанство в Словакия. Днес обработваме 93 000 дка със същия брой работници, както 38 000 дка през 2006 г. Добивите ни се повишиха с от 10 до 40 на сто. Всеки Quadtrac отработва по 2000 моточаса на година. Много сме доволни.“

Soren Nielsen First Farms 01 1

Новият QuadtracCVX – за първи път CVT трансмисия при високите мощности

CASEIH представи на полето край Братислава първия си Quadtrac с безстепенна трансмисия CVT. Тракторът с тази трансмисия значително намалява консумацията на гориво и улеснява работата на тракториста. Това е първият трактор от високите мощности с такава трансмисия.

Cерията CASEIHQuadtracCVX включва 3 модела и допълва съществуващите вече 5 модела от машини със стандартна powershift трансмисия. Новата трансмисия CVXDrive предлага всички преимущества на безстепенното управление от 0 до 40 км/час. Със своите 613 максимални конски сили моделът Quadtrac 540 CVX е най-мощният трактор със CVT трансмисия на пазара. Другите модели в серията са Quadtraс 500 CVX и Quadtrac 470 CVX с 558 и 525 к.с. максимално съответно.

Управлението на новите трактори с безстепенна трансмисия е много лесно дори за оператори без опит на такива машини. Машините набират скорост много бързо и плавно както на пътя, така и на полето. С безстепенна трансмисия в скоростния диапазон 0-40 км/час напред и 0-18 км/час назад CVX машините имат ненадмината производителност и ефективност на работа. Скорост от 40 км/час се постига при 1640 об/мин, което осигурява много ниска консумация на гориво.

Case IH е синоним на високопроизводителна земеделска техника. Фирмата е с богата история в разработката на CVT трансмисии при универсалните трактори. „Сега дойде времето да приложим тази технология и във високия мощностен диапазон трактори, а именно в серията Quadtrac, така че собствениците на големи ферми да могат да се възползват от същите предимства– ефективна консумация на гориво и ниски експлоатационни разходи", заяви Ханс-Вернер Едер, мениджър продуктов маркетинг на Case IH Quadtrac.

Тракторите Case IH Quadtrac CVX се задвижват от 12.9-литров, 6-цилиндров Cursor 13 двигател, произведен от FPT Industrial, с едностепенно турбинно задвижване при моделите Quadtrac 500 CVX и Quadtrac 470 CVX и двустепенен турбокомпресор за модела Quadtrac 540 CVX. Всеки турбокомпресор има собствена охлаждаща система, осигуряваща 30% по-бърза реакция при натоварване. Двигателите отговарят на последните изискванията за вредни емисии Stage IV чрез използването на системата Hi-eSCR на Case IH, която също така гарантира и оптимизиране на използваното гориво. Case IH Quadtrac 540 CVX е с капацитет на резервоара от 1230 литра и резервоар DEF (AdBlue) от 322 литра.

Скоростната кутия CVXDrive в моделите Quadtrac 470, 500 и 540 CVX има редица предимства – лесно управление, особено за неопитни оператори; по-бързо ускоряване при работа в полето или при транспорт на пътя, пълна мощност при ниски скорости. Усъвършенстваната CVТ трансмисия включва четири механични диапазона за постигане на високо ниво на ефективност. Тя е лесна за употреба и осигурява безпроблемен трансфер на мощността от 0 до 40 км/ч, без необходимост от лост или превключвател. CVТ трансмисията позволява на оператора да зададе предварително три регулируеми целеви скорости, за да оптимизира работната скорост за дадена дейност, което вече може да се случва от терминала в кабината или чрез бутоните на Multicontroller.

Системата Automatic Productivity Management (APM) автоматично постига оптимален баланс между двигателя и скоростната кутия, за да осигури най-ефективната работа на машината, независимо дали целта на оператора или на собственика е минималното използване на гориво или максималната мощност. Active Hold Control (AHC) предотвратява връщане назад при спиране на хълмист терен, без да се налага използването на съединител или спирачка. Автоматичната паркинг спирачка се прилага, ако машината остане в наклонено положение повече от 45 секунди. Новите модели трактори Quadtrac CVX са оборудвани и със системите за прецизно земеделие AFS, които събират и доставят важни данни за управление на разходите и отглеждане на културите. Посредством AFS AccuGuide тракторът автоматично се движи чрез GPS сигнал – с точност до 2,5 см, използвайки минимална консумация на време и гориво по време на работа.

Хидравличната помпа осигурява максимален поток на маслото от 216 литра в минута, като може опционално да бъде 428 л/мин, за да се справи с най-високите изисквания на фермерите за работа с инвентари. Системата работи под налягане от 210 бара, доставяйки ги до осем дистанционни клапана. Хидравличната система и задната навесна система, която е с капацитет от 8949 кг, се контролират по електронен път чрез джойстика от кабината.

Новите модели Case IH Quadtrac CVX са оборудвани с подобрена версия на познатите досега кабини Surveyor, която предлага голяма остъклена площ за отлична видимост във всички посоки. Кабината осигурява максимален комфорт при работа благодарение на 4-точковото окачване, което обира вибрациите и свежда до минимум подскоците при неравности. Операторите могат да се възползват и от подобрената подлакътна система с двойна дроселова клапа за настройка на минималната и максималната скорост, както и джойстик Multicontroller – за повече възможности за настройка параметрите на работа на трактора.

Maxxum

Maxxum 01 1

Новости има и при серията Maxxum. И тук те засягат предимно трансмисията. Новата полуавтоматична трансмисия ActiveDrive 8предлага по 8 допълнителни скорости във всеки от трите диапазона. Така общият брой на скоростите при тракторите Maxxum вече е 24 напред и 24 назад. Новата трансмисия включва функции, предназначени да направят тракторите по-ефективни и лесни за работа.

За тракторите Maxxum с мощност 116 – 145 к.с. е налична опционално и трансмисията CASEIHCVXDrive, която предлага безстепенно управление със скорост до 50 км/час.

Освен това серията вече има нов флагмански модел – шестцилиндровия Maxxum 150 CVX с максимална мощност от 175 к.с., който ще бъде на пазара от 2018 г. Така CASEIH предлага най-малките шестцилиндрови трактори на пазара – леки, но много мощни. Тракторите Maxxum имат 4,5-литрови четирицилиндрови и 6,7-литрови шестцилиндрови двигатели FPT, отговарящи на еконормите StageIV.

PUMA

Puma 01 1

Тракторите на CASEIH от серия Puma, задвижвани от 6,7-литров двигател FPTN67, също са съществено обновени. Те имат много нови функции, създадени да подобрят ефективността, производителността и комфорта на оператора. Машините вече отговарят на еконормите StageIV и използват селективна каталитична редукционна система Hi-eSCR.

Значително обновено е окачването на тракторите, което осигурява плавно управление на машините и значително увеличава времето за работа в светлата част на денонощието. Подобрено е и кормилното управление, което намалява броя на завиванията на волана.

Днешният ден

Днес CASEIH продължава да се фокусира върху иновативните разработки, за да помогне на фермерите да бъдат още по-продуктивни. Технологиите EfficientPower позволяват на машините на компанията да отговарят на еконормите StageIV, без необходимостта да се използват сложни системи и филтри за сажди. Тракторите Magnum 380 CVX и Optum 300 CVX са отличени с престижни международни награди, признаващи приноса им към развитието на земеделието. CASEIH е фокусирана в бъдещето, разработвайки концепцията за автономен трактор – тя бе представена през 2016 година на изложението FarmProgresShow в САЩ, създадена с цел да се преодолее дефицитът на работна ръка в земеделието и да се направи производството на храни толкова ефективно, колкото това въобще е възможно.

175 години за CASEIH означават успешно издържан тест от дълги години за качество, упоритост и прогрес в служба на фермерите по света. А основните принципи на компанията са иновативно инженерство, ефективна мощност и спазване на изискванията на агрономията, които оформят философията на бъдещето на земеделието. Стъпила здраво върху фундамента на тези 175 изминали години, компания CASEIH демонстрира, че уверено и спокойно, но и с вълнение очаква следващите си 175 години заедно със земеделците.

У нас марката CASE IH се представлява от Тайтън Машинъри България. Ето и оценката на Винсънт Хазенберг, продуктов маркетинг директор на CASE IH за Европа, Средния изток и Африка, за екипа и работата на родната фирма: „Те са едни от най-добрите ни дилъри и разчитаме 100 процента на тях“. 

Прочетена 621 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта