Космическата точност на HORSCH MAESTRO Избрана

Дори и с голяма работна ширина, може да засеете всяка семенце точно където му e мястото

Списание ЗЕРНО

Украйна

Сякаш съвсем наскоро писахме за появата на новата сеялка за окопни култури MAESTRO на фирма HORSCHMaschinenGmbh. Оттогава обаче минаха 5 години, а на пазара са продадени стотици такива машини, като само в Украйна те са 400. За тези 5 години MAЕSTRO стана нарицателно име за прецизна сеялка за окопни култури.

С появата на тази уникална машина пазарът на сеялки за прецизна сеитба коренно се промени. Не беше много отдавна, когато точна сеялка с голяма работна ширина звучеше като фантастика, а ако говорим и за торене, и за голям централен бункер, то вече навлизахме в сферата на мечтите.

HORSCH е първият производител в света, който успя да адаптира големите машини с работна ширина от 16-24-36 реда към европейските стандарти, където транспортната ширина не превишава 3 м, а височината – 4 м. Дори и днес, след толкова години на пазара, HORSCH остава еталон на сеялките за окопни култури, като не престава да внедрява иновации в своите машини. Днес HORSCH произвежда пълния спектър прецизни сеялки за окопни култури. В неговата продуктова гама има машини с работна ширина от 8 до 36 реда! Компанията поставя световни рекорди по сеитба – една сеялка за 24 часа работа е в състояние да засее качествено 4500 дка!

Autoforce

Както са показали многогодишни опити при сеитбата, поддържането на дълбочината е не по-малко важно, отколкото поддържането на разстоянието между семената. За да накараш засяващите секции да поддържат дълбочината, трябва да им дадеш налягане. Но какво налягане? Как да го избереш? Налягането не трябва да е ниско, тъй като секциите няма да са достатъчно натоварени и ще възникне риск от диференциране по дълбочина. Но и прекомерно налягане не бива да се допуска – то ще затиска семената в почвата, създавайки преуплътняване в редовете. Съответно, преди агрономът подбираше компромисен вариант и задаваше налягането с известен резерв, за да сработи и в сухи, и във влажни условия.

Какво ни дава системата Autoforce? Същността е в това, че при различно уплътняване на почвата системата от датчици, поставени на опорните колела на засяващите секции, измерва налягането на опорните колела върху почвата (което се задава от оператора от монитора на сеялката) и в случай на отклоняване от зададената норма, в реално време променя налягането на цялата засяваща секция. Днес тази система вече е изпитана успешно на полята на цяла Европа и е доказала своята ефективност и надеждност.

На пазара са налични 3 варианта на тази система:

. един контур – едновременна промяна на налягането на всички засяващи секции;

. два контура – един контур отговаря за четири засяващи секции зад колелата на трактора, а вторият – за останалите;

. четири контура – един контур отговаря за четири засяващи секции зад колелата на трактора, вторият – за централните секции, четвъртият – за лявото крило.

Система ContourFarming

Тази система успешно решава проблема за поставянето на семената на местата за обръщане. С него могат да се сблъскат фермерите, които имат поля с неправилна форма. С оглед на голямата работна ширина на сеялките, от почти 17 м при обръщането възниква момент, когато има изпреварващо и изоставащо крило. В това време качествена сеитба има само на секциите, които са разположени на една линия с датчика за скорост, а останалите секции не поддържат зададената пунктирност. За да се избегне такава ситуация, на сеялката HorschMaestro може да се постави система CountourFarming, която нивелира разликата в ъгловите скорости при завиване, и разпределянето на семената в реда остава неизменно по цялата работна ширина на машината.

Система SectionControl

Всички сеялки на Horsch са адаптирани за работа по системата ISOBUS. Това дава широки възможности за използването на различни видове навигационни системи, внедряването на системи на прецизно земеделие и дори следене на работата на сеялката в реално време от компютър или преносимо устройство. Използването на електронно задвижване на дозаторите, които между другото се използват и в самолетостроенето, дава възможност да се изключва засяването на определени редове при повторно преминаване. Тази опция пести семена, както и не допуска допълнителна конкуренция между растенията, което, на свой ред, се отразява върху добивите.

В заключение трябва да се каже, че фирма Horsch е една от малкото, която може да се похвали едновременно с младост и с опит, мощни иновации и динамично развитие – и при това да запази уникалното си лице и независимост. Историята на Horsch е разказ за бизнес, започнал от нулата и превърнал се в мултимилионно международно производство, което успешно предоставя иновативни решения, насочени към повишаването на нивото на производството на земеделска продукция в цял свят.

В какво се крие тайната на успеха в земеделието сподели един от собствениците на компанията Михаел Хорш пред пратеник на в. „Гласът на фермера“ по време на Агритехника 2017:

-Днес в сферата на земеделието работят успешно много производители. Но кой може да поеме и задържи палмата на първенството? За успешното развитие на бизнеса не е достатъчно само да увеличаваш площите и да влагаш средства в нови технологии. Фермерите, които вярват, че всички въпроси могат да се решат само и изключително с помощта на дигитализирането и електрониката, няма да останат на пазара дълго.

Трябва да чувстваш какво се случва в агробизнеса, и да планираш. Успешните земеделци разбират също, че трябва да се влагат средства в съвременна логистика и да се опростява управлението. В идеалният случай фермерът трябва да бъде мултифункционален – добър агроном, добър инженер, аналитик, продавач, както и да разбира от финанси. Но и това не е достатъчно. Трябва да бъдеш социално отговорен, за да мотивираш и вдъхновяваш тези, с които работиш. Такива фермери вече има, и те са най-ефективните. Именно те получават най-високите добиви, печелят най-много пари, имат възможност да купуват най-добрата техника и да плащат най-високите заплати.

етикети:
Прочетена 3918 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта