Стотиците животни в Кости избити неправомерно Избрана

Стотиците овце, които бяха умъртвени в странджанското село Кости, са били убити незаконно. Това подчерта популярният ветернaр в Бургас д-р Петър Бодуров на пресконференция, организирана от общинският съветник Георги Дражев, пише сайтът e-Burgas. Д-р Бодуров обясни, че заповед за ликвидиране на животни може да издава единствено министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, а в случая дори не бил уведомен.

Отделно д-р Бодуров разкри, че такова заболяване чума по овцете не съществува. „Ако пък случайно съществува то трябва да се направи ваксина и ако тя не се окаже ефективна, чак тогава министърът може единствен да разпореди екзекуция. Много пъти съм споделял, че с избиване на животни болест не се спира, спира се единствено с ваксина и стриктни административни мерки“, заяви д-р Бодуров.

От своя страна Георги Дражев разкри, че от всички около 400 избити овце на животновъдите Венко и Атанас от Кости имало едва две заразени и то само в стадото на Атанас. „Ще викаме пак Бойко Борисов, за да се реши този проблем, ако е необходимо и президента Румен Радев, защото това ще доведе до обезлюдяване на цяла гранична област“, закани се Дражев.

Единственият от поканените на пресконференцията, между които и всички бургаски депутати, който дойде, бе кметът на община Малко Търново Илиян Янчев и то от името на животновъдите в неговия регион. „Хората са в шок, ние вече този ужас сме го преживявали през 2011 и 2012. Проблемът очевидно не се решава. Кой животновъд ще дойде тук, за да развива бизнес, като през година/две каквото и да се появи – шарка, шап, син език и следва масов мор?! Странджа е най-хубавата и чиста планина и тук е най-екологично чистото месо“, каза Янчев, като добави, че местните са настръхнали и за изгубили всякаква вяра във ветеринарите.

Той дори припомни случай от предишна истерия с шап, когато животновъд починал от мъка, след като избили всичките му животни. „Това за мен е престъпление, хората са на ръба, плачат“, вмъкна още кметът на Малко Търново.

Снощи Янчев е бил на среща с местните животновъди, които се заканили този път шумно да огласят въпроса с неправомерното избиване на животни.

Прочетена 1852 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта