Грешките на агронома: Работа по шаблон Избрана

Подходът към всяко поле е индивидуален, трябва да се вземат предвид много различни условия и фактори, оказващи влияние на системата почва-растение. Но непрекъснато се сблъскваме с елементарни грешки, които оказват огромно негативно въздействие върху добивите. Да вземем съвсем прост пример - две поля едно до друго, на едното ще отглеждаме слънчоглед, а на другото - бял трън. Първото поле през есента е изорано, но са останали големи буци, гребени, бразди.
Второто поле през есента е дълбоко продълбочено, два пъти дисковано и още веднъж култивирано и изравнено. Полето е като "яйце", равно и гладко. Какво правят напролет? Напролет правят брануване и на двете полета. Защо? Защо да се прави допълнително ранно пролетно брануване на вече изравнено поле? Да се запечата влагата? Не, няма да я запечатате, а ще я изпуснете. Колкото дълбоко върви зъбът на брана, толкова влага ще загубите. Привеждат се и като че ли научни доводи - бранува се, за да се разрушат капилярите и да се намали изпаряването на влагата. Доводите са правилни, но при това не се взема предвид, че изравнената наесен почва е придобила структура и през пролетта повърхността на такава почва се разпада на пясък, не образува пукнатини, а именно се разпада на дребни частички, които препятстват изпаряването на влагата от почвата, създават естествено "одеяло".
На този елементарен пример се вижда какво прави шаблонът в действие. Като резултат получаваме допълнителни разходи за дизел, загуба на ценна пролетна влага и отражение на крайния резултат от труда на всеки агроном - намаляване на добивите. Така, че съветвам всички колеги, преди да вземете решение, седем пъти премерете, и тогава режете. Не допускайте шаблони!
 malitsev 1 s
Наричат Терентий Семенович Мальцев "най-великият агроном на ХХ-и век". Академик, два пъти герой на СССР, но в същото време, както сам се определя "прост полевъд", свързал своя живот с уралските села. За какво е говорил великия агроном, ще ви разкажем в няколко поредни статии.

 

Прочетена 3487 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта