Има изоставане в пролетната сеитбена кампания, но то ще бъде преодоляно Избрана

Това каза за „Гласът на фермера“ министърът на земеделието и горите Румен Порожанов на среща с фермери в гр. Съединение

Агр. Петър Кръстев

Преовлажнените площи от късния сняг и последвалите обилни пролетни дъждове са причина за значителното изоставане на сеитбата на пролетни култури. „Проблемите, свързани с хода на пролетната сеитба, които имаше в някои региони на страната ще бъдат успешно преодоляни“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при посещението си в земеделско стопанство в района на град Съединение. Там той се срещна със земеделските производители Тодор и Марин Илиеви, които обработват 13 000 декара земя, на около 7000 от които отглеждат ориз.

„Сеитбата е трудна и на места е в самото начало“, сподели тревогите си пред нас и фермерът Ангел Вукадинов – член на УС на НАЗ. Скъпоструваща техника всеки ден затъва в нивите и се налага да бъде изтегляна, като често това води и до повреждането й, каза арендаторът. Според него, освен със закъснението на пролетната сеитба, тази година земеделците ще имат проблеми и с плевелите в есенниците. Невъзможността да се влезе навреме в посевите е довело до прерастване на плевелната растителност, която трудно ще бъде контролирана в по-късни фази.

На срещата с фермерите в град Съединение министър Порожанов коментира отново горещата напоследък тема за горивата. „Законопроектът за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, ще бъде променен така, че земеделските производители да не бъдат в ролята на търговци на горива, защото те са крайни потребители“, каза министърът. Той подчерта, че всички засегнати страни са се обединили около това да има изключително строги санкции за нарушителите, които да стигат и до конфискация на активи.

Прочетена 891 пъти Последно променена в Понеделник, 16 Април 2018 15:09
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта