Начални знания за нови пчелари

Пчелно семейство. Пчелите и тяхната магия

Драги читатели,
Планираната рубрика „Знания за нови пчелари“ стартира от настоящия брой. Тя ще се води от известни автори, с дългогодишен опит в пчеларството, опит и в пчеларската учебна година и в пчеларските организации. Надяваме се, чрез знанията в тази нова рубрика да бъдем полезни на стотиците НОВИ ПЧЕЛАРИ, които всяка година започват своето общуване с пчелите – без много познания, с малко страх и свенливост да споделят проблемите си, но и с надеждата да бъдат горди собственици на пчелни семейства. Така те ще бъдат и от голяма полза за цялата природа и общество, извършвайки безплатно основната пчеларска дейност – опрашването на растенията.
Започваме с уводния материал на Михаил Патерков, пчелар с над 60 годишен опит, от който 50 години изпробвал и навлязъл подробно в майкопроизводството.
Михаил Патерков, Ст. Загора
Планираната нова рубрика за начални знания е похвална за редакционния колектив на в. „Пчела и кошер“. В тази начална статия ще бъдат отбелязани само най-лесно разпознаваемите и видими познания за пчелите от съвсем младите, тези на средна възраст и дори пенсионерите, решили да се снабдят и да отглеждат пчелни семейства. Това ще е и основата, върху която ще стъпят следващите статии в рубриката. Разбира се ще последват и писма с въпроси, на които ще се постараем да дадем точни отговори!
Животът на медоносните пчели е много сложен и много интересен. Всеки който влезе в техния живот се запленява от чудноватия техен свят и се влюбва за цял живот. Макар много големи специалисти по целия свят да са посветили своя живот за да разгадаят огромните заложености в техните общувания на строга генетична основа, все пак още много неща не са разгадани и това е тяхната магия.
ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО
Понятието „пчелно семейство“ е началното знание за пчелите. Това е така, защото те така живеят, така съществуват вече милиони години. Това понятие ще го видим в най-краткото му съдържание. В него има три вида пчели (три индивида):
пчелна майка – една единствена в пчелното семейство и майка на всички в състава на кошера;
пчели работнички – многобройни в кошера, достигащи при силни семейства до 70-80000;
търтеи – мъжки индивиди, достигащи до 2000-3000 през летния сезон. По време на есента и зимата търтеи в кошерите няма.
За тези три вида от пчелното семейство ще следват подробни статии.
Друго много важно нещо за новия пчелар е това, че през летния сезон пчелните семейства извършват десетки действия, както вън от кошера, така и вътре в него:
- отглеждане на ново пило (ново поколение);
- охраняват пространството около кошера и вътре в него;
- активират въздуха и го дезинфекцират чрез постоянно вентилиране;
- носят от природата нектар, който след преработката му в кошера се превръща в мед, цветен прашец с който хранят пилото и вода при подготовката на специалната им храна, прополис с който закриват цепнатини, дезинфектират въздуха и балсамират чужди тела, попаднали в кошерното пространство.
Събраният мед се използва за храна на всички индивиди в семейството и това количество трябва да бъде толкова, че не само да покрие ежедневните нужди от храна през активния пролетно-летен сезон от април до септември, но и да има мед за пчеларя и за резервна храна през зимния период от октомври до март.
Това изискване е неотменно и трябва да се знае и спазва от всички пчелари, в това число и от новите. Всяко пчелно семейство трябва да има най-малко 12-13 кг мед за зимния сезон и рано напролет от 15 март периодично да се захранва с 200-300 гр. сладък „захарно-меден“ сироп в съотношение 1:1. Тези знания са необходими за новия пчелар, който е решил да се сдобие с най-малко 2 или повече кошери и да има за свой консултант един близък по-опитен пчелар.
Добре ще бъде, ако новите пчелари изпращат писма до редакцията с въпроси, по които искат отговори, като те бъдат по-кратки и разбираемо описани.

Прочетена 1223 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Георги Янев Четвъртък, 07 Септември 2017 12:20

    Здравейте, може ли да ми дадете малко информация, относно времето, през което е хубаво да се работи в пчелина. През пролетта може от 10 до 15 ч., но през Юни, когато пчелите са най-активни кога се работи с цел да се избегнат нападения. Може ли през целия ден?

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта