Възможна ли е доброволна делба на земя при липсата на един наследник?

РУБРИКАТА СЕ ВОДИ ОТ
АДВОКАТ ВИОЛЕТА АНДРЕЙЧИНА

ВЪПРОС: Наследници сме на земеделска земя – общо 6 човека. Една от наследничките от дълги години работеше в Испания и там почина. Има син, който остана да живее там, но нямаме никаква връзка с него. Искаме да направим доброволна делба на земята.
Как да постъпим?
Радка Стойнова, гр.Казанлък
ОТГОВОР: И в доброволната, и в съдебната делба трябва да участват всички правоимащи, т.е. всички наследници на земеделската земя. Доброволната делба на земята трябва да бъде извършена писмено с нотариална заверка на подписите. Читателката трябва да има предвид, че искът за делба не се погасява по давност. Това означава, че доброволната делба може да се извърши винаги, независимо от това колко години са минали от откриването на наследството. Съгласно чл.75, ал.2 от Закона за наследството, когато делбата е извършена без участието на някой от сънаследниците, тя е изцяло нищожна.
В случая обаче, един от наследниците е с неизвестен адрес, което осуетява възможността да се извърши делбата без него. За да не се пречи на останалите наследници да си поделят земята, в чл.35, ал.2 от Закона за собствеността е предвидено, когато в делбата участват отсъствуващи, необходимо е предварително разрешение от районния съд. Следователно, наследниците първо трябва да подадат молба до районния съд по местонахождението на земята и след получаване на разрешение за доброволната делба ще могат да извършат делбата и без участието на отсъстващия сънаследник.
Трябва да се има предвид, че при делба на земеделска земя, при съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части по-малки от 3 декара, на ливадите на части по-малки от 2 декара и на лозята и овощните градини на части по-малки от 1 декар.

Прочетена 7293 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Tcvetanka Tcenova Петък, 17 Март 2017 13:56

    По време на съдебен спор за делба на възстановени наследствени земеделски земи от Нотариус от РС-Петрич се извършват Нотариални сделки с Констативен акт по обстоятелствена проверка признава на основание неистинска декларация право на собственост на трето лице.
    Това да ползващ без правно основание чужд имот, НЕ ДАВА ПРАВО ДА СЕ СДОБИЕ ЕДНО ЛИЦЕ С ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ, А Е САМОУПРАВСТВО СРЕЩУ НАСЛЕДНИЦИТЕ И НАРУШАВАЙКИ ГРАЖДАНСКИТЕ ПРОЦЕСУАЛНИ ПРАВА И.....

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта