Зеленчукопроизводство

Цените на краставиците в Полша растат ежедневно

Четвъртък, 23 Ноември 2017 12:57
Полските оранжерии продължават постоянно да увеличават цените за краставиците. Според международните експерти тези продукти стават все по-скъпи всеки ден. От началото на тази седмица, цените на парниковите краставици са нараснали с 14-17% на полския пазар и се движат в диапазона 1,66-1,90 €/кг.Повишаването на цената се провокира от стремителното падане на предлагане и доставки на краставици, тъй като повечето оранжерии са приключили сезона на продажбите на продукция от втората реколта. Останалите ферми чистят оранжериите и предлагат само остатъци за продажба.Търговците се опитват да компенсират недостига на продукция с краставици от Испания. Тези продукти обаче често предизвикват оплаквания от купувачите. При тези…

При сеитба на хибридни семена: възможни варианти

Четвъртък, 23 Ноември 2017 12:47
Генетиката твърди, че когато се сеят семена събирани от хибриден плод, а не от директен сорт, то от него ще се получи нещо, което няма да прилича на това растение, от което са събрани семената. Селекционерите не се ангажират с резултатите в такива случаи.Поради високата цена на "правилните" хибридни семена от селекционните фирми или от незнание, производители често прибягват до сеитба на събрани от градината семена. "Забелязах това явление във всички бедни страни, където трябваше да отида", каза Ян де Бруин, генерален директор на холандската фирма Ергон Сейд, която е специализирана в селекция на хибриди за зеленчукови култури.Самите производители на…

Генетици са увеличили съдържанието на витамин Е в доматите

Четвъртък, 23 Ноември 2017 12:38
Учени от Франция и Хонконг са създали генетично модифицирани домати с високо съдържание на витамини и антиоксиданти.ГМО доматите съдържат пет пъти повече витамин Е и два пъти повече витамин А и ликопен - мощен антиоксидант, който намалява вероятността от развитие на рак.Селекционерите са използвали части от ДНК на маслодайна култура – сарепска горчица Brassica juncea, която може да се използва като храна за животните и като зелено торене. Плодовете на ГМО доматите не се различават от нормалните по размер или външен вид, но антиоксидантна активност е повишена с 89,5% - 96,5%. В допълнение, те съдържат 210% повече въглеводорода сквален и…

Как да понижим киселинността на почвата в градината

Сряда, 08 Ноември 2017 10:43
Ако на вилното ви място или двора почвата е с кисела реакция имате два изхода. Първият е – да отглеждате растения, които понасят и издържат почва с кисела реакция. Но в този случай трябва да имате предвид, че това съвсем не са много растения. Вторият изход от положението е да промените реакцията на почвата. За това е достатъчно да варувате участъка. Дозите при варуване са различни в зависимост от степента на киселинност на почвата, механичният й състав, културите, които ще се отглеждат и материала, с които ще се варува. Култури, които най-слабо се влияят от варуването са: лупина, ръж, овес,…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта