Зеленчукопроизводство

Доматите превръщат гъсениците в канибали

Петък, 18 Август 2017 11:40
Доматите и някои други растения са си изработили оригинална тактика за борба с гъсениците – техните листа съдържат толкова негодни за консумация молекули и частици, че насекомите се превръщат в канибали и започват да ядат своите роднини. За това откритие разказва Джон Оурък от Университета Уисконсин в Медисън, САЩ, в статия, публикувана в списание Nature Ecology & Evolution. „Ние открихме механизъм за защита на растенията от вредители, за които никой по-рано не се е замислял. Гъсениците не само се превръщат в хищници, което е победа за растенията, но получават и огромно количество енергия, изяждайки се една друга. Канибалите не изпитват…

Карфиолът не понася претоплянето

Петък, 18 Август 2017 11:28
Карфиолът се отглежда подобно на другите видове зеле, но е по-взискателен към влагата и плодородието на почвата. Той е мразоустойчив, понася кратковременни понижения на температурите до минус 3 градуса. Оптималната температура за развитие на растенията е 15-20 градуса. При температури над 25 градуса той развива силна вегетативна маса, която забавя образуването и растежа на глави. В сухо и горещо време главите бързо се разпадат, губят своята плътност и качество. За да избегнете това, е препоръчително карфиолът да се отглежда сред високи растения, между редовете на овощни дървета, но при условие, че слънчевата светлина е поне 6-7 часа на ден. Поливането,…

Листните зеленчуци натрупват най-много нитрати

Четвъртък, 10 Август 2017 12:44
Използването на големи количества минерални торове, в т.ч. и на азотни (амониева селитра), без да се имат предвид нуждите на растенията от хранителни вещества и почвените характеристики, може да доведе до извънредно сериозни последствия за здравето на хората и животните. Употребата на най-широко използваните минерални торове - азотните (амониева селитра), трябва да бъде съобразена, както с изискванията на културните растения, така и с други фактори. Обикновено излишъкът от азот в почвата се натрупва под формата на нитрати, които не се поглъщат от нея и могат да бъдат измити с водата от валежите или напояването. Така те достигат до подпочвените води…

Ъгловатите петна се причиняват от бактерия

Четвъртък, 10 Август 2017 12:11
Болестта ъгловатите петна напада всички тиквови култури, но най-голяма вреда нанася при краставиците. По листата се образуват характерни мазни петна, ограничени от нерватурата, поради което имат характерна ъгловата форма. От там идва и популярното име на болестта – ъгловати петна. От долната страна на листата се образуват дребни капчици от бактериален ексудат, които през деня засъхват от високите температури. По-късно тъканта в петната опадва и листата стават като надупчени. При силно нападение от бактериоза по-голяма част от листната маса може да загине. Причинителят на болестта е бактерия, която се запазва в семената до 3 години. Тя се запазва и в…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта