Болните растения имат хлоротичен вид, редуциран растеж и тънки листа. Локалната форма на маната се явява под формата на бледозелени петна, с виолетов плесенов налеп.

Причинителят на мана по лука е гъба, която зимува в заразените луковици и като ооспори в почвата. От заразените луковици израстват заразени растения. При благоприятна влага и топлина по листата се образува огромно количество спори. Разнасяни от вятъра, те попадат върху съседните здрави растения, задържайки се най-често в пазвите на листата. На това място след дъжд или роса най-дълго време се задържат водни капки. При благоприятна температура намиращите се в капката вода спори покълнват и извършват нови заразявания. Спорите кълнят при температура от 3 до 25°С и наличие на водни капки по листата от 2 до 4 часа. При благоприятни условия за развитие маната може да унищожи посева за много кратко време.

При подходящи условия за зараза, да се провеждат профилактични третирания с контактни фунгициди през 7-10 дни, а при поява на мана да се третира със системни фунгициди акробат плюс ВГ, верита ВГ, ридомил голд МЦ 68 ВГ и др през 10-12 дни.

Петър Кръстев

етикети:
Прочетена 1735 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта