Овощната градина

Кората на дърветата диша

Петък, 13 Октомври 2017 13:00
Прибавянето в разтвора при гасенето на варта на сапун, лепило и др. материали не е добра практика. Те имат лоша страна, защото изменят добрите качества на варовия разтвор – спират газообмена през порите на кората на дърветата, което е необходимо условие за здравето на дървета. Варов разтвор с прилепители като лепило или сапун действително прилепват добре към кората, трудно се измиват от дъжда, но повече вреди, отколкото да помага на дървото. Профилактични примеси За овощните дървета единствения допустим и полезен примес към варта са меден (син камък) или железен (зелен камък) сулфат. Намазването стеблата на плодните дръвчета с варно мляко,…

Гасената вар трябва правилно да се приготви

Петък, 13 Октомври 2017 12:56
Гасената вар е основен компонент за приготвяне на бордолезов разтвор. Освен това тя намира широко приложение за варосване стеблата на дръвчетата за предотвратяване на слънчев пригор. Технологията е следната Гасенето на варта става като на 160 кг вар се сипват приблизително 150-200 литра вода. Сместа се бърка до хомогенизиране и затихване на реакцията. Така получената гасена вар се съхранява в бъчва или в друг голям съд. Ако не разполагате с голям съд се копае яма с дълбочина 70 см, която се обшива с дъски. Ако варта се покрие с пясък няма да се промени години наред. Така съхранената гасена вар…

Резитбата на новазасадените дръвчета оставете за напролет

Петък, 13 Октомври 2017 12:54
Резитбата на новозасадените дръвчета е доста лесна операция и не изисква много време. Това означава, че може да се направи в най-подходящия срок. Първата резитба е формираща . При наличие на един централен летораст Резитбата в този случай е ограничаваща – премахва се връхната част на летораста, с което се определя височината на бъдещото дръвче. . При развита коронка Когато има развита коронка от нея се премахват излишните разклонения и се оставят само три правилно разположени в пространството клонки, които се съкращават на дължината на най-слабото от тях. Ако предвидената корона ще има водач, той също се съкращава с една…

Особености на овощните видове

Петък, 13 Октомври 2017 12:53
Различните овощни видове се отличават със свои особености. . Костилковите се развиват по-бързо Костилковите овощни видове – праскови, кайсии, сливи, джанки, череши, бадем и вишни имат склонност още през първата вегетация след присаждането да развиват коронки от предивременни клонки. Така ще ги намерите и в разсадниците. . Семковите се развиват според подложката Семковите видове – ябълки, круши, дюли и др., не винаги развиват коронка още първата година. От тях може да срещнете дръвчета само с един (централен) летораст или такива с развита коронка. Това зависи от подложката: ако е семенна, растежа е по-буен и може да има развити предивременни клонки.…

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта