Инспектори на ИАРА иззеха над 2 тона и половина незаконно уловена риба от бракониери

Общо 2 660 килограма незаконно уловена риба е иззета при проверки на инспектори от поделенията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в страната само през последните 3 дни, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването и храните. При проверките между 15 и 17 март са открити са нарушения на разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултури, като са съставени констативни протоколи и актове за установяване на административни нарушения. Част от незаконно уловената риба е върната във водата, а друга част е иззета, като годната за консумация е предоставена на бургаския „Домашен социален патронаж”, а негодната – унищожена.

Вчера сутринта инспектори от Стара Загора и Сливен при съвместна проверка в местността „Тясното” на язовир „Жребчево” са открили и извадили 7 хрилни мрежи с обща дължина 520 метра, които са прибрани на отговорно пазене в териториалното поделение на ИАРА в Сливен. Намерената в тях близо 90 кг. риба е върната във водата.

Отново в петък при проверка в нерегламентиран обект за съхранение на риба в Бургас е открита риба без документи за произход, копие от декларация за произход и документ за първа продажба, търговски или платежен документ. Общото количество риба е 1 822 кг., от които 180 кг. са обработени и насочени за екарисаж, останалото количество е дарено на „Домашния социален патронаж” в Бургас. На нарушителите са съставени съответните актове за нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите.

При проверка по сигнал на язовир „Розов кладенец” рано сутринта на 16 март инспектори на поделението на ИАРА в Стара Загора съвместно с полицаи от Районното управление на МВР в  град Гълъбово са заловили две лица, извършващи незаконен улов на риба с 5 хрилни мрежи тип "сетка" с обща дължина 250 м. Уловената риба е била близо 50 кг. Съставен е констативен протокол и е заведено досъдебно производство до изясняване на случая.

На 15 март инспектори от поделението на ИАРА в Бургас спират за проверка автомобил, превозващ риба. В него е открита около 500 кг риба от вида сребриста каракуда без документи за произход. Автомобилът не е лицензиран по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. На лицата, превозващи рибата, са съставени два акта за нарушения. Рибата е иззета и дарена на „Домашния социален патронаж” в Бургас.

На 15 март рано сутринта служителите от поделението на ИАРА в Пловдив съвместно с любители риболовци от Фронта за борба с бракониерството откриват на язовир „Пясъчник” мрежа с дължина 600 м. и големина на окото 40-60 мм. От мрежата е освободена и върната в язовира 200 кг каракуда, шаран и бяла риба. Извършителите са заловени на място и са им съставени 4 акта за нарушения.

Прочетена 656 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта