Цените на яйцата в САЩ паднаха до 10-годишно пролетно дъно

Цените на яйцата в САЩ се понижиха до най-ниското си ниво за последните 10 години през пролетния период заради рязко нарасналото предлагане през последните месеци, става ясно от данни на американското Бюро за трудова статистика, цитирани от „Блуумбърг”. Средната цена в магазините през май е била 1,41 долара за дузина яйца – най-ниската от 2006 г. насам за този период от годината. Запасите пък са нараснали дотолкова, че министерството на селското стопанство на САЩ прогнозира най-силно поевтиняване именно на яйцата от всички категории хранителни стоки през тази година – с около 6%, и то при положение, че храните се очаква да поскъпнат средно с 2%.

Настоящата ситуация е доста неочаквана с оглед на факта, че само преди 2 години страната бе връхлетяна от птичи грип, а за да бъде спряно разпространението му се наложи избиването на милиони птици освен заразените. Вследствие на това през септември 2015 г. цените на яйцата достигнаха абсолютен исторически максимум от 2,97 долара за дузина, но оттогава се понижават постоянно и вече са загубили 52% от тогавашната си стойност. „За известно време пазарът бе ненаситен за яйца, а сега е затънал в тях, толкова много са”, констатира Том Илъм, президент на базираната в Индиана консултантска компания FarmEcon.

От министерството прогнозират ръст на производството на яйца от 1,3% през тази година до 8,83 млрд. дузини. Ако предвиждането се оправдае, това би бил най-високият резултат от началото на отчитането на този показател през 1992 г. Нещо повече, очакванията за догодина са тенденцията да се запази и предлагането да нахвърли 8,9 млрд. дузини.

Прочетена 352 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта