По-скъп хляб при скок на цената на промишления ток

Увеличаване на цената на тока за бизнеса неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.Това заяви за Дарик Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Всеки производител има своя ценова политика и затова трудно може да се каже с колко точно може да скочи цената на хляба, обясни Бонев. Според него по-скъпият ток ще повлияе и на цената на брашното и всички останали суровини, които се използват в бранша.

Големите производители на хляб използват основно газ при производството, докато малките хлебопекарни работят изцяло с електричество. Големите хлебопроизводители в града – с над 50-60 работници и над 10 000 хляба дневно, са 7-8. Малките фирми обаче са много, посочи Иво Бонев.
Качеството на хляба във Варна през годините се подобрява, а хранителните навици и културата на варненци като потребители започват да стават все по-добри. По качество продукцията на някои местни хлебопроизводители се доближава до средноевропейските. Естествено е и да държат малко по-висока цена.

Големите търговски вериги притискат производителите с различни изисквания. При това, при печалба, която може да достигне и надхвърли 40 на сто.
„Да си търговец определено е по-печелившо и по-благодатно за бизнес. За съжаление ние като производители обаче търпим негативите, цялото общество гледа производителя и цената. При отношенията търговец-производител в България търговецът има решаващата, по-силната роля. Така е наложен пазарът”, коментира бизнесменът, който упралява една от големите фирми за производство на хляб.

На ден във Варна се продават по около 120 000 хляба. През лятото обаче потреблението на насъщния скача с 20 на сто, разкри председателят на местните хлебари.

Прочетена 633 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта