Четвъртокласници от 134 училище в столицата опознаха света на пчелите

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента, постави днес началото на национална кампания „Медена закуска“. Първото събитие от интерактивната кампания за запознаване на подрастващите с приноса на пчелите за живота на земята и ползите от консумация на мед и пчелни продукти се проведе с четвъртокласници от 134 СУ „Димчо Дебелянов“ в столицата.

5Мария Габриел потопи децата във вълнуващия свят на пчелите чрез презентация, споделяйки с тях любопитни факти за живота в едно пчелно семейство, значението на пчелите за оцеляването на хората, видовете мед и техните полезни свойства. Особено внимание беше отделено на факта, че ако изчезнат крилатите насекоми, ще изчезнат и голяма част от любимите ни храни. По достъпен за децата начин бяха представени ключовите ползи от пчелите - 84% от растенията (плодове, зеленчуци и зърнени култури) и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели.

Пчеларите Теодора Тодорова, Симеон Тодоров и Димо Димов обясниха интересната технология на събиране на прашец и нектар от цветята и как пчелите контактуват помежду си. Учениците имаха възможността да се докоснат до няколко видове мед, собствено производство на пчеларите, и с интерес разгледаха пчелни продукти. Пчелна пита с мед беше най-атрактивния за тях продукт, който събуди жив интерес сред децата.

За да събуди още по-голямо любопитство у децата, Мария Габриел предложи образователна кръстословица с въпроси, изцяло свързани с живота на пчелите. Голямо въодушевление настъпи, когато евродепутатът предостави възможност на учениците да облекат истински защитни пчеларски облекла. Множество въпроси от децата за това как се разпознава качествения мед, как пчелите се ориентират в природата, къде се произвеждат отделните видове мед белязаха първото издание на кампанията.

„По-голямата част от нашите навици се формират в детството ни. Ето защо е от съществено значение от ранна възраст децата да имат отношение към важни въпроси, засягащи и самите тях. Повишаването на информираността сред по-малките за значението на пчелите за живота на планетата и полезността на меда и пчелните продукти за човешкото здраве е от ключово значение. Тази кампания е и в подкрепа на идеята на Европейския парламент за обявяването на 20 май за Международен ден на пчелата с цел популяризиране на значимостта на медоносните пчели, пчеларството, здравословните хранителни навици и местните хранителни продукти“, коментира Мария Габриел.

Прочетена 1121 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта