Масов мор на пчели само за денонощие в украинско село

В село Краснопол в Житомирска област на Украйна буквално за едно денонощие смърт покоси пчелни семейства във всички пчелини, стана ясно от репортаж на местната телевизия ТСН. Според пчеларите събирачите на мед са станали жертва на химически торове, разпръснати по нивите около селото.

От 14 пчелина са загинаха пчели в цели 215 кошера, като при един от собствениците са унищожени цели 37 пчелни семейства, а щетите му се изчисляват на около 40 хил. гривни (около 1 500 долара, бел., ред.). Пчеларят смята, че няма да успее да възстанови загубените семейства през следващата година.

В кошерите са останали и живи пчели, но не могат да летят и са доста отпаднали.

Служителите в местната санитарно-епидемиологична станция за пръв път виждат подобно нещо, но са убедени, че пчелите не са загинали от болест, а подозират, че са се отровили от химикали.

Фермерите от околните ниви обаче са категорични, че не са разпръсквали нищо отровно, а представители на компании от бранша твърдят, че още не са успели да вложат дори азотните торове, които са били докарани, а от въздуха не са пръскали с нищо, като всички торове се вкарват директно в почвата. Възможно е обаче да са били използвани сладки на вкус стимулатори за растеж на растенията, които да са привлекли пчелите.

Част от загиналите пчели са изпратени за експертиза, чиито резултати още не са излезли.

Прочетена 1346 пъти
Оценете
(1 глас)

2 Responses Found

 • Връзка на коментара
  пчелар Вторник, 09 Май 2017 10:58

  Схема за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ .Защо не се добави в схемата и "Училищен мед"?

 • Връзка на коментара
  пчелар Петък, 05 Май 2017 23:34

  Как е възможно за доказаната отровата тютюн РАЗБОЛЯВАЩА ,УБИВАЩА ПРИЧИНЯВАЩА РАК НА СТОТИЦИ ХОРА ЕЖЕГОДНО ДА СЕ ДАВА НАЦИОНАЛА СУБСИДИЯ ОТ 90 млн. лева ! Във същото време за пчеларство доказало се с полезните, лечебните си продукти не се отпуска национална помощ. Въпреки крещящата нужда от подпомагане на за бранша се отпуска само де мини мис която е обидно смешен от порядъка на 3млн или 3 до 12лв на семейство ! 90млн за тютюн а за мед 3млн ПРОСТО НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ ! Да се надяваме ,че новия министър ще поправи това недоразумение не справедливост.... Достатъчно е да намали с 50ст националната субсидия за декар И ДА ГИ ПРЕНАСОЧИ В ПЧЕЛАРСТВОТО. ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА БЕЗПЛАТНОТО ОПРАШВАНЕ НА ПЧЕЛИТЕ .
  Харесва ми
  · Отговор · 3 мин.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта