Момчил Неков ще бъде докладчик относно „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС"

Когато текстът бъде приет, той ще стане официално становище на Европейския парламент.

Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент избра Момчил Неков за съдокладчик по доклада „Перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор в ЕС“. Ангажиментът е много отговорен, защото когато докладът бъде приет, той ще стане официален документ на европейската институция.

Изборът на Неков за докладчик не е случаен. От началото на мандата си българският евродепутат работи в защита на българските пчелари и отстоява техните интереси. Преди месец Неков съдейства за организирането на среща на представители на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ) с министъра на устойчивото развитие, околната среда и климатичните промени в Малта Хосе Херера и министъра на земеделието и рибарството Родерик Галдес. На нея бяха обсъдени проблемите с използването на неоникотиноидните пестициди, които тровят пчелите. Неков многократно е подкрепял кампанията Letitbees, част от която е ФОСЗ.

Общувам с пчелари и зная, че добивите на мед намаляват в цялата страна. Редица фактори влияят върху здравето на пчелите, като пестицидите са един от тях.Подкрепям исканетоза забрана на неоникотиноидите. Близо 40% е средната смъртност на пчелите за страната, което е повече от обезпокоително, като в някои места има регистрирана 100% смъртност. Не бива в стремежа си за огромен добив на жито да рискуваме пчелите. И двата отсрасъла са еднакво важни и трябва да се търси балансирано решение“, заяви евродепутатът.

В началото на годината Момчил Неков се противопостави на предложението на Европейската комисия за увеличаване на квотите за безмитен внос на пчелен мед от Украйна и предложи квотите да останат непроменени. „Украйна е страна съсед на Европейския съюз и добрите съседски отношения на Съюза играят важна роля. Същевременно обаче, аз съм на мнение, че приоритет в нашата политика трябва да остане създаването и поддържането на добри условия за европейските земеделци”, коментира тогава Неков.

Проблемите пред българските и европейските пчелари са много и са специфични. Работата ни по доклада е повече от отговорна. Ще разчитам и на активната подкрепа от самите производители, така че да очертаем най-точните решения, с които да защитим и подпомогнем развитието на пчеларството“. Това заяви Момчил Неков след избирането му за докладчик по темата.

Прочетена 781 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта