Био пчеларство - Вече се уточняват детайлите

Зам. министър Лозана Василева не пропусна да „провери“ щанда на биопчеларите в палатата на България. Димитър Костадинов (вдясно) прави разяснение на етикетирането на своите продукти

По време на „Зелена седмица“ в Берлин, зам. министър Лозана Василева МЗХГ, посети щанда на българските пчелари и в разговор с тях даде отговор на някои въпроси, които коментираме по-долу

Екип на „Пчела и кошер“, Берлин
Вече повече от година над българските пчелари, които имат поети ангажименти за практикуване на биопчеларство, висят неразрешени проблеми. Основното внимание е насочено към ограничаването на плащанията за 2016 и 2017 година. Поради различни причини много от тези пчелари останаха без субсидия, като вината може да се търси основно в няколко посоки:
- технически и системни грешки при подаване на данни от сертифициращите организации към МЗХГ или ДФ „Земеделие“, както и между тях;
- неизпълнени задължения на пчеларите към сертифициращите организации;
- липса на средства за финансиране на изключително нарасналия интерес към мярка 11;
- установени несъответствия и порочна практика в дейността на сертифициращи организации.
По-подробно:
- За 2017 година не са извършени плащания за пчеларите по мярка 214 и 11. Вече е публикуван индикативният график за плащанията на страницата на МЗХГ, който предвижда за пчеларите плащанията да са през април 2018 г. (само да припомним, че по закон парите трябва да се превеждат най-късно до 30 юни на следващата година). В това отношение не може да се предявяват претенции.
- До 26февруари се извършва общественото обсъждане на заповед за прием на заявления за 2018 година по директните плащания. Очакват се предложения от неправителствените организации и обществения сектор.
- Ако няма такива, се предвижда прием на заявления за плащане само по мярка 11 (при условие, че има вече поет 5 годишен ангажимент). Нови заявления няма да се приемат по мярка 11, както и по мярка 214.
- За биопчеларите, които са приключили ангажиментите си по мярка 214, вече няма да има субсидии! Те могат да продължат да практикуват биологично пчеларство, да продължават договорите с контролните органи, но без плащания от ДФ „Земеделие“.
Вестник „Пчела и кошер“ получи уверение от зам. министър Лозана Василева, че по време на „Пчеларство Плевен 2018“, след откриването на 8 февруари, в блока на Сдружението за биологично пчеларство от 12:00 до 14:00 часа, специалист от отдел „Агроекология“ ще представи кампанията и ще разясни различните казуси за пчеларите.

Прочетена 6167 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    пчелар Петък, 09 Февруари 2018 11:47

    НЕКА МИНИСТЪРА ДА ПОМИСЛИ ЗА ТЕЗИ ПЧЕЛАРИ КОИТО ПЧЕЛАРСТВАТ С 50 ДО 100 КОШЕРА В ПЛАНИНСКИТЕ РАЙОНИ И НАИСТИНА ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА БИО
    И НЕ МОЖАХА ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗАРАДИ ЛИПСА НА СРЕДСТВА

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта