Законите в пчеларството

Добре е да знаем как са творили нашите български пчелари своите правила в занаята

Любомир Герев, Пловдив
Много от днешните пчелари и пчеларски деятели се оправдават със сега съществуващия „Закон за пчеларството“. Едни го отричат като стар и ненужен, създаващ пречки и затруднения. Други пък го сочат като единствен защитник на българското пчеларство в момента. Истината, както обикновено, е някъде по средата - зависи от интереса на прочитащия и прилагащ орган.
Как са творили законите нашите предци можем да видим от едно издание на закона за пчеларство от 40-те години на 20 век (факсимиле от първата страница представяме на илюстрацията).
Още в общите положения е записано ясно и категорично:
„... Чл. 4 Пчелар, който иска да се ползва от облагите на този закон трябва:
1) Да бъде редовен член на местното пчеларско дружество, на пчеларска кооперация или да бъде организиран земеделски стопанин;
2) Всяка година до м. май по негово устно или писмено заявление да бъде записан в списъка на пчеларите на общината, в която се намира пчелинът му на постоянно място и същевременно да декларира броя на пчелните си семейства в разборни или тръвни кошери. Всяко общинско управление е длъжно да води книга за пчеларите.“
Дотук само е ясно какво липсва на съвременното ни пчеларство - редовното членство в пчеларското дружество и ангажимента на общинската управа да контролира и води книга за пчеларите. Ясно е и, че при сегашното положение на нещата ще продължава да има самоволно настаняване, пренаселване, кражби и самоуправство, липса на ветеринарен контрол.
Така, че ... стягайте се български пчелари - търсете начин за ефективно обединение и задружни действия, за да се промени статуквото, което категорично не е в наша полза!

Прочетена 2866 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

AGRA 300x250px 

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта