Петък, 13 Април 2018 14:24

Орехът също боледува

Двете основни болести по ореха са бактериоза и антракноза. Повечето от отглежданите у нас сортове са чувствителни и на двете болести и много важно е борбата с тях да се извежда навреме.

Това важи и за младите дръвчета. Погрешно е да се смята, че срещу болестите трябва да се пръскат само плододаващите орехови дървета. Ако растенията боледуват още в млада възраст, те страдат, не се развиват нормално, по-трудно се формират и по-късно започват да плододават.

. При бактериоза по ореха младите и нарастващи листа дифузно почерняват по нерватурата, което преминава и по тъканта и се образуват дребни кафяви петна, предизвикващи изсъхване. Старите листа имат локални тъмнокафяви петна.

. При антракнозата по ореха по листата се формират закръглени бледокафяви петна, които при голямо нападение се сливат и листата са като прегорели.

Борбата с тези основни болести не е трудна и средствата, с които се извежда са медни фунгициди .

И двете болести са гъбни и започват да заразяват орехите рано напролет при температури на въздуха над 10 градуса. Така че първото пръскане трябва да е още напролет.

Ако времето е дъждовно и хладно през май-юни условията са благоприятни за развитие и на двете болести. Затова до трайно повишаване на температурите и засушаване на въздуха е необходимо да се правят профилактични пръскания.

Срещу бактериозата се препоръчват 1-2 третирания преди набъбване на листните пъпки с 2% бордолезов разтвор и едно-две пръскания след цъфтежа на женските цветове и формиране на листата с 1% бордолезов разтвор или друг меден фунгицид, като Шампион, Купроцин, Фунгуран и др. Вегетационните пръскания са ефикасни и срещу антракнозата, особено във влажни години и при първи признаци на заболяванията.

Петър Кръстев

След резитбата огледайте внимателно още веднъж всички части на лозята. При резитбата е съвсем възможно да сте пропуснали да видите и да отстраните болни леторасти. Така че сега можете да премахнете всички стрелки и чепове на които забележите че има черни точици. Премахнете ги, защото това означава, че са налице плодните тела на болестта чернилка по лозата.

Също така, ако видите продълговати елипсовидни черни петна, които може да са дълги от 1 см до 3-4 см и повече и да са леко хлътнали, трябва да ги отстраните. Защото това пък е признак на заболяването антракноза по лозата. Тази гъбна болест напада предимно младите леторасти. После се появяват продълговати и вдлъбнати петна по листата и леторастите. Тя все по-често създава проблеми на стопаните, заедно с маната и оидиума. Борбата с нея започва именно в ранния период - сега при набъбналите пъпки, преди разлистването им, за да опазите лозите преди да се заразят младите зелени леторасти. Борбата се провежда с медни средства.

Първото пръскане се прави при набъбване на пъпките с бордолезов разтвор - 1%, Шампион - 0,3% . Пръскането се повтаря през 10-15 дни до фаза, в която леторастите са достигнали 50-60 см.

Петър Кръстев

Акарите причинители на лозовата краста се активират рано, още преди видимо развитие на пъпките - през първата половина на април и се хранят интензивно. По-късно преминават по развиващите се листа, по леторастите, а често и по ресата.

От смученето на сок тъканите се разрастват, образуват се гали, изпъкнали от горната страна на петурата и вдлъбната от долната страна. Вдлъбнатата страна отначало е белезникава, по-късно с кафеникав цвят. Акарите се развиват между власинките. По ресата акарите повреждат отделни цветчета, които побеляват.

Акарите повреждат най-силно листата на сортовете Памид, Димят, Ркацители, Каберне Совиньон, Мерло и др. По-слабо се повреждат сортовете Болгар, Супер ран Болгар, Италия и др.

Разрешени акарициди за борба с акарите по лозата са Валмек в доза 25-100 мл/дка за винени сортове и 50-120 мл/дка за десертни сортове, Диабло в доза 25-50 г/дка за винени и десертни сортове, Зуум 11 СК – 12,5- 25мл/дка за винени и десертни сортове, Масай ВП- 25 г/дка и др.

Петър Кръстев

Практическо значение като неприятели у нас имат жълтият лозов акар, разпространен силно по всички лозови насаждения на страната и червеният овощен акар, разпространен главно в лозови насаждения по Черноморското крайбрежие.

Жълтият акар

. Зимува под кората на лозата. Тръгва към развиващите се пъпки към средата и началото на втората половина на април. Храни се със сок и хлорофил от развиващите се листа и в края на април или началото на май започва да снася яйца по долната страна на листата. Ларвите се излюпват първото десетдневие на май. Възрастните акари се появяват към средата и началото на втората половина на май.

През юни-септември акарът е най-опасен. Тогава наблюдавайте дали листата стават жълто-зелени, ръждивокафяви или червеникави, с по-груба и хрупкава при стриване листна петура. Нападнатите лози силно се изтощават.

Червеният овощен акар е опасен за асмите

. Зимува по надземните части на лозата. Яйцата се излюпват към края на април и началото на май, а възрастни се появяват през третото десетдневие на май.

. Вреди подобно на жълтия лозов акар, но не деформира листата (периферията им се завива нагоре и са с бронзово кафяв цвят) и вредната дейност е по-слаба.

. Разпространен е основно по асмовидно отглеждани лози.

. Поврежда кората на покарващите леторасти - особено основата им. При силна повреда кората некротира и се напуква, летораслите са по-слаби и със скъсени междувъзлия.

. По-късно акарите повреждат и листата, чепките и зърната, по които се образуват тъмнокафяви, подобни на струпеи петна.

Петър Кръстев

Има различни методи за засаждане на прерасъл разсад в градината, но за най-популярен и най-ефективен опитните градинари признават т. нар. "полегнало засаждане". При този метод на засаждане корените на растението се разполагат по-близо до повърхността на земята, което води до ускоряване узряването на плодовете.
Първата стъпка с този вид засаждане е да се почисти стъблото на разсада от листата на 2/3 от дължината. Това премахване на листата е нужно да се направи предварително, за да могат раните да имат време да засъхнат и да не се получили инфекция.

След това се изкопава бразда с дължина 10 см, в която се поставя растението така че корените да сочат на юг, след което те се засипват с почва. Оставя се само върха на разсада над почвата. Последният етап е обилната поливка на засадените растения.
Прерасналият разсад е доста често срещан проблем, но дори слабите, на пръв поглед растения след хитри манипулации могат да дадат добър добив.

Петър Кръстев

Има няколко начина да забавите растежа на разсада, ако е прераснал и времето не позвалява да го засадите на открито. Как да направите това:

   . Да преместите разсада в тъмна стая и да премахнете всички източници на светлина;
   . Значително намаляване на честотата и обема на поливане;
    . Спиране на подхранването на растенията с минерални торове;
    . Пресаждане в съд с по-голям размер (подходящ за разсад от домати);
    . Намалете температурата в помещението или го поставете на по-хладно място;
    
В случай, че за забавянето на растежа е твърде късно се препоръчва разделяне стъблото на растението на 2-3 части. Всяка част се поставя в съд с вода. След появата на корените ще получите няколко нови растения вместо едно слабо, но за узряване на плодовете ще трябва да се изчака няколко седмици по-късно.
Ако растението вече е образувало съцветия, отрежете ги възможно най-близо до основата, оставяйки долните листа. От спящите пъпки ще се развият нови стъбла, което означава, че шансовете за добра реколта от растенията ще се увеличат. Важно е да се помни, че след резитбата растението се нуждае от повече храна, трябва да се подхранва със сложни торове (според инструкциите), или внимателно да се презасажди в по-голям съд с плодородна почва.

Петър Кръстев

Отглеждайки разсад е важно да не го оставите да прерасне. Прерасло, а после и слабо растение може да загине или в бъдеще да не даде добра реколта.
При здрав разсад кореновата система е добре развита, стъблата са плътни, а листата имат равномерно интензивен цвят и правилна форма. Ако растението има слаби, изтеглени стъбла, малки, светло- зелени листа и слаби корени, значи има проблем.
Защо прераства разсадът ? Какви са причините за проблема?

  1. Твърде ранна сеитба
    Ранното засяване на семената води до изтегляне - разсадът прекалено дълго остава у дома. Ето защо времето за сеитба трябва да бъде изчислено правилно, като се вземат предвид прогнозите за бъдещата пролет и желаното време за засаждане на открито или в оранжерия. За изчисляването на сеитбата може да се използва специална формула: A= Б-B-Г, където А - разсад дата сеитба, Б - датата на засаждане в почвата, В – срок на растеж на разсада, Г - брой дни, необходими за поникване на семената.

  2. Неподходяща температура

    Втората причина за прерастването на разсада е неспазването на температурния режим. В помещението за отглеждане на разсада не трябва да бъде прекалено горещо, особено през нощта. Предлагаме да се съсредоточим върху таблицата по-долу.

Препоръчителни температури за отглеждане на здрав разсад

Времето на деня

Домати

Пипер и патладжан

Краставици

Зеле

Ден

22-25°С

24-27°C

23-26°C

18-20°C

Нощ

15-16°С

18-20°С

18-20°С

12-14°C


3. Малко светлина

Липсата на светлина е неблагоприятна за разсада, поради което растенията се изтеглят, опитвайки се да бъдат по-близо до светлинния източник. В наше време това може да бъде коригирано с помощта на допълнително изкуствено осветление. Сега пазарът предлага специални лампи за разсад: луминисцентни, LED, натриеви и др.
4. Излишък на водата и хранителни елементи
Върху растежа и прерастването на разсада влияе също така и прекомерната грижа: прекомерните поливки и ненужно торене. При поливането на разсад се препоръчва да се използва топла престояла вода в умерено количество и само когато земята е напълно суха. Що се отнася до торовете, те се използват само в критични ситуации, когато растението наистина се нуждае от помощ.
5. Много гъст посев
При сеитбата е необходимо да се внимава семената да не се засяват твърде гъсто, защото последствие листата на растенията ще се засенчват едни други. За да се избегне това се прави навреме пикиране, но само ако растението понася това. Например, краставици, пипер и патладжан не понасят пикиране.

Петър Кръстев

До ¾ от пластмасов съд се накъсват пресни стъбла и листа от млада коприва. Към тях се добавят остатъците от хляб, сухари, бисквити, както и квас или мая (за предпочитане пресни). Всичко това се залива с топла вода, покрива се с капак и се оставя на топло място за 3-5 дни. Преди употреба, инфузията се разрежда с вода в съотношение 1:10. Полива се в корените на растенията.

Кореновото торене при всички култури се извършва 1-2 пъти седмично, в облачни дни, след дъжд или по време на поливане.
Листното подхранване се извършва по правило 1 път на месец.
Препоръчва се зеленото торене да се прилага по време на активен растеж (през пролетта и началото на лятото), тъй като екстрактите помагат за образуването на зелена маса.

Петър Кръстев

С приготвен от коприва биотор може да подхранвате почти всички растения с изключение на бобови, лук и чесън. Всеки корен домат се полива с 1 литър от приготвения биотор от коприва, като тази доза е за възрастно растение, а за наскоро засадени домати са достатъчни 0,5 л.

За бързо узряване на доматите листата могат да се пръскат месечно с биотор от коприва. Благодарение на него доматитестават по-едри и рядко боледуват.

Листата на копривата са полезни за доматите и като мулч. Той задържа влагата в почвата и предотвратява нападението от охлюви по растенията.

Подхранване на краставици с коприва

Използването на настойка от коприва помага да се увеличи броят на завръзите при краставиците. Тази култура се подхранва по същия начин както и доматите. При подхранването с настойка от копривата се препоръчва да се добавя и растението черен оман, което съдържа много калий и фосфор – елементи от които краставиците се нуждаят.

Други зеленчуци също могат да се подхранват със зелен тор. Използвайте коприва и вашите растения ще отговорят на грижите с богата реколта.

Как се подхранват ягоди с коприва

Ягодите също обичат зеленото торене с коприва. Особено полезно за ягодите е подхранването на коприва и мая за хляб. Калият, който се съдържа в сместа, увеличава сладостта на плодовете, азота и дрождите подхранват растенията и им помагат да формират здрави издънки.

Петър Кръстев

Съществуват много рецепти за настойки от коприва. А технологиите за подготовката йса още повече. Тук ще дадем по-популярните и по-простите за изпълнение рецепти.

Клонките и листата на копривата, която все още не е образувала семена се смачкват и се изсипват в пластмасова кофа или друг съд, така че зелената маса да запълни повече от половината от обема на съда. Не се препоръчва да се използва железен съд, защото копривата може да реагира с метала и много полезни елементи ще бъдат унищожени.

След това в съда се налива топла вода (или вряща вода), покрива се с капак и се оставя да престои около 14 дни. Сместа се разбърква всеки ден.

Когато копривата ферментира, количеството на сместа се увеличава, така че водата не трябва да се долива.

Ако копривата остане на слънце за дълго време, процесът на ферментация ще отнеме по-малко време. Също така, за да се ускори реакцията, може да добавите малко мая.

Ферментиралата коприва излъчва неприятна миризма. За да се отървете от нея, може да добавите течна валериана от аптеката.

Когато ферментацията завърши (сместа потъмнява и престава да се разпенва), торът трябва да се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Така приготвения тор може да се използва и за листно подхранване. За тази цел концентрираната смес от копривата се филтрира, разрежда се 1:20 с вода и растенията се пръскат. Към горната смес за 10 литра зелен тор, можете да добавите 1 чаша дървесна пепел.

Петър Кръстев

Петък, 13 Април 2018 13:26

Зелено торене с коприва

Настойката от коприва е ефективо и не скъпо средство за торене.

Прилагането на зелено торене в градината не само увеличава добива на културите, но пести и пари. В крайна сметка за подготовката на повечето настойки се нуждаете само от коприва, вода и някои други натурални съставки (дрожди, плевели), които повишават ефективността на торенето.

В състава на копривата влизат такива елементи като калий (34%), калций (37%), магнезий (6%), витамини А, В, Е, К, органични киселини, танини, фитонциди и др.

С какво точно е полезна копривата за градинските култури?

Калият, калцият и магнезият са необходими на всички видове растения за пълноценното им развитие. При това, ако тези елементи идват от копривата, те се усвояват лесно от растенията. Витамин К, който се намира в листата на копривата, участва в такъв важен процес като фотосинтезата и дори повишава имунитета на растенията.

Останалите елементи подхранват градинските култури, ускоряват растежа и узряванетона зеленчуците. Освен това подхраненето скоприва влияе положително и върху развитието на декоративните растения и подобрява техния цъфтеж. Така че, зеленото торене с коприва е подходящо за почти всички култури. Не се препоръчва да се подхранват с коприва само бобови растения, лук и чесън, тъй като копривата потиска растежа им.

Като тор копривата най-често се използва във вид на настойка, по-точно ферментираща растителната маса. Към този тор често се добавят допълнителни съставки, които подобряват ефекта от торенето.

Петър Кръстев

Ако листата на доматите изглеждат бледи със синкаво-зелен оттенък, а разклоненията слаби, това е признак на липса на мед. Липсата на мед се компенсира с разтвор на меден сулфат (1-2 грама в 10 литра вода) .
Ако при доматения разсад забележите, че отмира точката на растеж и се образуват множество разклонения (растението придобива вид на храст), което е сигнал за дефицит на бор. Липсата на бор може да се елиминира с борна киселина (5 г на 10 литра вода).
Когато има недостиг на магнезий по-ниските доматени листа променят цвета си, връхните избледняват, а на зелените жилки и в близост до тях се появяват бледо зелени, жълти, а след това кафяви петна. Дръжките стават чупливи. С дефицита на този микроелемент може да се справите като пръскате листата с разтвор на магнезиев нитрат (1 чаена лъжичка на 10 литра вода).

Петър Кръстев

Да се отгледа силен и здрав разсад от домати е нужно правилно и навременно торене на растенията. Ще ви дадем признаците на липса на елементи и как да справите с тази ситуация.
При отглеждане на разсад на перваза на прозореца се препоръчва да се направят няколко подхранвания: първо - след появата на 2-3 същински листа, второ и трето - на всеки 10-12 дни, а четвърто - 5-7 дни преди разсаждане в почвата в градината. Универсалното подхранване се състои от 2 компонента: дървесна пепел и течни органични торове (например от едър рогат добитък).
На 10 литра вода се добавят 3 супени лъжици органичен тор и 1 шепа дървесна пепел. Първо се поставя дървесната пепел – разбърква се добре и след няколко часа се добавя тора, след което отново се разбърква добре.
Но при неблагоприятни условия на отглеждане това подхранване не е достатъчно. Това може да се прецени по външния вид на растенията.

Какво липсва на доматеният разсад?
Ако на растението му липсва азот, листата му стават зеленикаво-жълти с червеникави жилки от долната страна. При тази липса ефективно средство ще бъде пръскането с разтвор от 1 литър оборски тор, който се разрежда в 10 литра вода.
Ако на листата се появяват светло жълти петна, а новите листа стават твърде големи или деформирани, тогава доматите се нуждаят от калций. Разсада се пръска с разтвор на дървесна пепел с вода или калциев нитрат (20 г в 10 литра вода). Разсадът може и да се полее два пъти с вода, в която са варени яйца.
Листата на доматите жълтеят и при липса на желязо. Между жилките на младите листа често се появява хлороза, а след това тя засяга и старите листа: те покафеняват, жълтеят или стават бели. При дефицит на желязо се пръска с 0,25% разтвор на железен сулфат (зелен камък).
Пожълтяването на листата на доматения разсад може да бъде причинен от ниски температури и от неправилно поливане.

Ако листата са завити навътре, на растението му липсва фосфор. Най-лесният начин да се компенсира тази липса е пръскане с екстракт от суперфосфат - 20 супени лъжици се заливат с 3 литра вряща вода, поставят се на топло място и често се разбъркват. След един ден суперфосфатът се е разтворил. Отмерват се 150 мл суперфосфат от получената суспензия и се разреждат в 10 литра вода, като се добавят и 20 мл азотен тор, защото без азот, фосфорът слабо се абсорбира.
При недостиг на калий, връхните листа на доматите са навити, а на долните се получават пригори по краищата. В този случай е необходимо растенията да се подхранят с калиев сулфат (15 г на 10 литра вода).

Петър Кръстев

От качеството на разсада до голяма степен зависи бъдещата реколта от зеленчуковата градина. Ще дадем някои съвети за закупуването на качествен посадъчен материал, който ще ви зарадва с добри добиви.
Ако нямате време или желание да отглеждате сами зеленчуков разсад е необходимо да го купите от пазара.
За съжаление, не винаги купените растения оправдават очакванията ни за автентична и изобилна реколта. Понякога причината за неуспеха е в агротехниката, в грешки при отглеждането, но много често е в качеството на разсада.

Как да изберем здрав и качествен разсад от пазара?

На хората с опит в земеделието външния вид на разсада може да подскаже за условията на отглеждането и за бъдещите добиви. За хората без опит определянето качеството на разсада може да бъде проблематично.
На първо място растенията трябва добре да се огледат – да няма повредени стъбла или пожълтели листа. Цветът на листата на качествен посадъчен материал трябва да бъде наситено зелен или равномерно светлозелен, без никакви петна. Наличието на петна може да показва наличие на заболяване или липса на хранителни елементи.
Разсада от един вид и един сорт трябва да бъде максимално изравнен по височина. Това показва, че растенията са отглеждани при оптимално минерално хранене, напояване, осветление и температура.
Често се прави грешка да се закупува прерасъл разсад, смята се, че щом растението е голямо по- бързо ще започне да плододава. Но това мнение е погрешно – прераслият разсад е по -лош.
Внимавайте да не купите разсад:

   . с тънки удължени стъбла;
   . с бледи или неравномерно оцветени листа;
   . с израстъци или тумори по корените;
   . с дупки, петна по листа и стъбла;
   . със следи от отстраняване на листа;
   . с изсъхнали листа.
Качественият, готов за засаждане разсад, трябва да бъде абсолютно здрав и свеж, с право стъбло, ярко зелени листа и добре развита коренова система. Преди да го купите, обърнете внимание и на височината на растенията и броя на листата.

Култура

Височина на растението (cм)

Брой листа

Домат

25-35

8-10 (наличие на 1 цветна китка)

Пипер

20-30


6-8 (наличие на неотворени пъпки)

Патладжан

15-20

6-7

Зеле ранно

13-15

5-6

Зеле средно ранно и късно

15-20

6-7

Петър Кръстев

Важен момент в отглеждането на разсад е да се предвиди времето за засяване на семената. При твърде ранно засяване разсадът ще се изтегли от липса на светлина или ще прерасне. Ако се засее твърде късно – при засаждането на постоянно място разсадът ще бъде недоразвит, бързо ще загуби резервите от влага и може да загине.
На каква възраст трябва да бъде разсадът при засаждането му на открито? Със сроковете всичко е просто:
    краставици - 30-35 дни;
    зеле - 35-40 дни;
    домати ранни - 40-50 дни;
    Средноранни домати - 55-60 дни;
    домати късни - 70 дни;
    сладък пипер - 50-65 дни;
    патладжан - 45-60 дни.
За ориентир може да послужи и вегетационния период на разсадните култури:
    домати - от 80 до 140 дни;
    сладък пипер - от 90 до 140 дни;
    патладжан - от 100 до 150 дни;
    зеле - 50 (ранно) до 190 (късно) дни.
Така че диапазонът е много голям. Вие сте избрали времето за сеитба според препоръките за разсада, климата и личния си усет. Но не бързайте да засаждате топлолюбивия разсад на открито. Възвратни студове винаги са възможни. Изключение има - зеле, лук и целина. Разсадът на тези култури не се страхува от замръзване.

Петър Кръстев

Страница 1 от 345

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта