Петък, 14 Септември 2018 16:33

Кога и как да прибираме морковите

Някои любители градинари сеят много рано морковите, като сеяр ранни сортове, с къс вегетационен период. Те са готови за прибиране още по средата на лятото. Такива моркови не могат да се съхраняват дълго. Ако пропуснете срока за прибирането им, често те се нацепват в почвата, загубват сочността си и вкусовите си качества.
Късните сортове моркови са с вегетационен срок повече от 110 дни, това са есенните моркови. Те са готови за прибиране през септември в сухи дни.
Често любителите градинари смятат, че трябва да оставят морковите в земята до първите отрицателни температури. При ниски температури обаче, морковите често се нападат от сиво гниене. При това може да загубите по-голяма част от реколтата.
Но също така и ранното прибиране на морковите не се препоръчва. Ако външната температура е все още +20°C, не е препоръчително да внасяте морковите в мазето, докато температурата на въздуха стане по-ниска и морковите ще спрат да растат. Когато температурата на въздуха достигне + 4°C, морковът ще спре да расте.
В хладното време морковите натрупват захари. Септември е добро време с невисоки температури, благоприятно време за прибиране на морковите.

Петър Кръстев

През септември лехите в градината постепенно се изпразват. Прибрани са тиквички, патладжани, домати, лук, моркови ... Само късното зеле и тиквите все още са в градината. Зеленчуковата градина е почти празна, но и началото на есента може да се използва за засяване на вкусни и здравословни култури.
Салатите са не само вкусни, а и пълни с витамини и микроелементи.
Те лесно понасят ниски температури, спокойно растат при температура от +5 °C, не се страхуват от студове до -4 ,- 5°C.
Листните зелени салати са с кратък вегетационен период, обичат прохладата и не изискват продължителна светлина. Бързо растящите салати поемат бързо микроелементите от почвата, затова се препоръчва да се внесат в лехите азотнокалиеви торове преди засаждането.
Марулята е най-разпространеният вид салата. Ако отглеждате маруля в горещината, тя ще бъде горчива и бързо ще стрелкува. Така че септември е по-доброто време за отглеждане на маруля.
Китайското зеле не образува глава, а образува розетка от зелени листа на дълги месести дръжки. Развива се добре при температура от +14 - 18°C.

Китайското зеле също не е растение на дългия ден, бързо ще стрелкува. То е идеално за засяване през септември. В зависимост от сорта, китайското зеле се развива за 40 до 60 дни.
Руколата е растение с оригинален вкус . Предпочита ниски температури, оптималната температура за растежа му е +14 - 18°C, не мръзне до -5 ,- 7°С.
Руколата не обича сянката, ако я засеете на сянка губи уникалния си вкус. След 25-30 дни от засяването руколата е готова за консумация.
Спанакът също предпочита хладното време и късия ден. Оптималната температура за спанак е +15 - 19°С. Обича обилно поливане.
Готов е за прибиране, в зависимост от сорта, 30-50 дни след засяването.

Петър Кръстев

Петък, 14 Септември 2018 16:30

Кога се прибират тиквите

Определянето на точния момент за прибиране на тиквите може да бъде направено по два показателя:
   . по срок;
   . по външния вид на растението.
Първо, нека да поговорим за времето. Да предположим, че тиквите са засяти през май.
Срокове за зреене на тиква: Сортовете тикви са ранни, със средно узряване и късно узряване. Следвайки това, трябва да се определи времето за прибиране на реколтата.
Сортовете средно зрели тикви са подходящи за съхранение. Прибирането им започва в средата на септември, преди сланите. Ако времето се влоши, то и качеството на тиквата ще се влоши. Периодът на зреене на среднозреещите сортове тиква средно е 110-120 дни или 4 месеца.
Късните сортове тиква, по принцип това са мускатните сортове, ярко оцветени, ароматни, с дебело и вкусно месо. Такава тикви се съхраняват до шест месеца! Прибирането на късните сортове тикви започва от средата до края на септември. Периодът до узряването често не е 120-140 дни, а около 200. Тогава кога да прибираме тиквите? Тези тикви перфектно узряват по време на съхранението – след 20-60 дни ще достигнат перфектната зрялост. Месото ще стане по-ярко и по- вкусно.
Естествено, климата и района на отглеждане правят собствени корекции за времето и срока на прибиране на тиквите. Така на юг тиквата обикновено се държи в градината много по-дълго време - докато листата изсъхнат. Студовете там идват по- късно, така че опасност за тиквите няма.

Петър Кръстев

Бъдещо глобално затопляне с 2° по Целзий ще увеличи популациите от селскостопански вредители, които могат да унищожат с повече от 50%, отколкото сега реколтата от пшеница в света, с 30% повече царевица ис 20% повече ориз, се казва в изследване, публикувано в списание Science.
Фермерите в света могат да загубят 200 милиона тона зърно от инвазията на насекомите.
Като се има предвид, че към днешна дата 800 милиона души в света страдат от хроничен глад, а населението на света се е увеличило до 10 милиарда, разпространението на вредителите ще доведе до влошаване на безопасността на храните, дори в развитите страни.
Загубите при пшеница в Китай ще се увеличат с 50%, в Обединеното кралство - с 5-11%, Канада ще загуби от 6% до 10% от царевичната реколта, а в САЩ насекомите ще повредят повече от една трета, отколкото обикновено от царевицата.
"Опитите на фермерите да защитят културите от неприятелите е малко вероятно да успеят - смята Розамонд Нейлър, професор в Станфордския университет, САЩ. - Увеличаването на използването на пестициди, методи, като сеитбооборот на културите и отглеждането на устойчиви генетично модифицирани култури ще помогнат за контролиране на загубите. Но изглежда, че при всеки сценарий за изменение на климата, нашествието от насекоми е неизбежно."
Ако климатът на планетата като цяло се затопли с 4°С, загубите в добивите от културите в света ще се увеличат с 40-100%, считано от днес. Това очаква планетата през този век, ако емисиите на въглероден двуокис не са намалят, предупреждават експертите.
Най-голям е рискът за културите в районите с умерен климат, споделя Скот Мерил от Университета на Върмонт и по-специално европейската кошница. Учените прогнозират спад на добивите с 75% в 11 европейски страни.

"Франция ще преживее най-опустошителния удар", казва Мерил. - Тъй като е един от петте най-големи производители на пшеница и царевица в света. Друг голям производител на пшеница – Русия, ще загуби от 10% до 16% от тези култури."
Освен зърнените култури ще пострадат и горите. Според Къртис Дойч, професор от Университета на Вашингтон и ръководител на изследването, корояди вече са унищожили повечето от тях в Северна Америка, нарушавайки местната екосистема.

Петър Кръстев

Петък, 14 Септември 2018 16:27

Преоценка на манкоцеба в Канада

Преоценката се дължи на многобройни причини, включително увеличилия се брой заявления от производителите на селскостопански култури. 
След като Канадската агенция за борба с вредителите (PMRA) през юни 2018 г. реши да ограничи използването на фунгициди с активното вещество манкоцеб при различни култури (маслодайни , овощни и декоративни), с изключение на картофи, производителите са поискали преразглеждане на оценката и решението.
И до днес при отглеждането на картофи в Канада фунгицидите с активно вещество манкоцеб са разрешени, като има и регистрация на такива препарати, предназначени за защита на картофи.
След като жалбоподателите са събрали тежки аргументи в защита на манкоцеб, Канадската агенция се е съгласила да направи преоценка.
Манкоцеб е широкоспектърен фунгицид, който се използва включително за превантивно лечение с гъбни заболявания при културите. До момента няма известни случаи на появата на резистентност на фитопатогени към манкоцеб. Той се използва в някои случаи и като инсектицид, и акарицид. Ефективен е срещу паяджинообразуващи акари и ларви на оранжерийна белокрилка.

Петър Кръстев

Двугодишният пилотен проект има за цел да привлече сезонни работници към селскостопанския сектор, коrто живеят извън страните от ЕС.
 
Сега работниците мигранти от страни извън ЕС ще могат да работят на британските ферми в продължение на шест месеца, съгласно нова пилотна схема, обявена от правителството.
2500 души от страни извън ЕС ще могат да пътуват до Великобритания без всякакви затруднения всяка година, каза вътрешният министър Саджид Хавид.
Производството на плодове в Обединеното кралство се е увеличило със 130% през последните 20 години. Но в сектора катастрофално намалява броя на сезонните работници, включително и поради трудности при получаването на визи и стриктните правила за имиграционна политика.
Проучване показа, че през септември 2017 г. фермите са били изправени пред почти 30% недостиг на работна ръка.
Правителството стартира пилотен проект за подпомагане на фермерите, който ще действа по време на прибиране на реколта на плодове и ягодоплодни. За да има право да влезе в Обединеното кралство за работа във фермите, кандидатът трябва да е на възраст 18 години от датата на подаване на заявлението и да живее извън Европейския съюз.
Пилотният проект тръгва през пролетта на 2019 г. и ще продължи до края на декември 2020 г.
Овощните и ягодоплодни насаждения заемат само 2% от територията на Великобритания, но произвеждат 19% от цялата селскостопанска продукция. Производството на плодове и зеленчуци е донесло 2 млрд. паунда на британската икономика през 2016 г.

Петър Кръстев

От 1 септември 2018 г. във Франция влезе в сила забрана за пет от неоникотиноидните пестициди : клотианидин, имидаклоприд, тиаметоксам, тиаклоприд и ацетамиприд. От 19 декември влиза в сила европейската забрана за употребата на клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам.
Еколозите и пчеларите оценяват положително въвеждането на забраната. Земеделските производители от своя страна критикуват решението, защото все още няма алтернативни средства за растителна защита. Земеделските стопани се страхуват от сериозни икономически щети, тъй като е невъзможно да се третират растенията с неоникотиноидни пестициди както на открито, така и в оранжерии.
Някои френски земеделски компании се противопоставят на забраната, като посочват като аргумент недостатъчните доказателства за екологични щети. Според тях отказа от пестицидите ще направи френската продукция по-малко конкурентна в сравнение с вноса.
Според проучване, сулфоксиминовите пестициди, които се считаха за алтернатива и се използват в Австралия, Китай и Канада, също намаляват броя на пчелните колонии. ЕС е одобрил забраната на неоникотиноидите, въпреки възраженията на Bayer.

Петър Кръстев

Досега европейските производители на биостимулатори са се сблъскали с фрагментиран европейски пазар, който ги принуждава да се ориентират в различни правила за влизане на различни пазари и възпрепятстват по-нататъшното развитие на индустрията.
Всичко ще трябва да се промени с въвеждането на актуализиран регламент за биостимулатори за растенията, които ще се продават по единен набор от правила.
Стабилизирането на регулаторната рамка благоприятства развитието на европейската промишленост за производство на биостимулатори. Европейският парламент призна, че те допринасят за увеличаване на добива и жизнеспособността на растенията. Това е важно, за да могат производителите на биостимулатори да увеличат законно добавената стойност и да изградят доверие в тези продукти в очите на земеделците.

Ако процесът върви по план, новите правила за регулиране за биостимулаторите трябва да заработят от 2020/21г.

Петър Кръстев

Американският изследовател Матю Рус е получил международна награда за борба с ръждата по пшеницата, съобщават в Western Farm Press.
През последните 6 години Световната награда за полски изследвания стана основното признание в света на младите земеделски учени на възраст под 40 години.
От 1986 г. насам тя се присъжда на учени агрономи с подкрепата на Фондация "Рокфелер" за принос, за подобряване на качеството, количеството и достъпността на храната в света.
Наградата е кръстена на Норман Борлуг, лауреат на Нобелова награда на "бащата на Зелената революция" в Мексико през 40-те години на миналия век. Борлук кръстосал местни сортове пшеница с японски сортове джудже и създал много нови сортове, устойчиви на полягане. По този начин за 15 години добивът на зърно в Мексико е нараснал 3 пъти. В края на 60-те години добива на зърнени култури се удвоява също и в Индия и Пакистан, от семената получени от Берлоуг.
Настоящият носител на Световната продоволствена награда е изследовател по растителна патология в лабораторията в Университета в Минесота, САЩ. Неговата работа е насочена към предотвратяване на загубите от зърнени култури и устойчивост на пшеница и ечемик към листна и съблена ръжда.
Работата му е довела до създаването на няколко успешни сорта, устойчиви на ръжда, включително Linkert в САЩ, NARC 2011 в Пакистан и Kingbird в Етиопия.
Матю Рус е и автор и съавтор на 75 научни статии за генетиката на устойчивостта на пшеницата към стъблена ръжда.

Петър Кръстев

Уникално вещество, съдържащо се в соргото, може да помогне и на други култури да се защитят от плевелите.
Учени от изследователско подразделение по използване на природните продукти ARS (NPURU) в Оксфорд, Мисисипи, проучват възможността да се предадат защитните свойства на соргото на други култури като ориз и да се използват като биохербициди.
Природното биохимично съединение, наречено "sorgoleon", отделяно от соргото, помага на растението да подтиска растежа на конкуриращите го плевели. Биохербицидът работи толкова ефективно, че учените търсят начини да пренесат механизма за подтискане на растежа на конкурентните плевели, за да намалят зависимостта на производителите от синтетични хербициди на важни продоволствени култури.
Молекулярният биолог на NPURU - Скот Баерсон разказва, че преди не е имало информация за гените, които произвеждат sorgoleon. След много години изследвания, екипът на NPURU най-накрая открива как соргото включва своя собствена химична защита и са готови за внедряване на гена в оризовите растения. Подробностите относно откритието не са оповестявани до получаване на патент за тази технология, която обещава много предимства. На първо място намаляване на пестицидите ще се отрази както върху качеството на селскостопанските продукти, така и върху околната среда. На второ място, производителите ще харчат по-малко средства за химикали.

Петър Кръстев

В Обединеното кралство учени и студенти от университета в Плимут разработиха универсален робот за прибиране на реколтата. Той може да работи с твърди и меки плодове. Неговите "ръце" са в състояние да берат малини 120-130 часа седмично, а човекът - 40.
Сега чудото на техниката се тества на малини – труден за бране плод, след това ще премине към по-леки видове плодове и зеленчуци (карфиол, домати).
Машината също така може да се използва за събиране на данни за управление на реколтата.
За захващане на плодовете и зеленчуците роботът използва "пръсти" с мек материал и прецизни сензори. Това позволява "пръстите" да оказват точния натиск на малините, без да ги повредят.
Като част от експеримента роботът ще обработва полетата за компанията "Hall Hunter Partnership", която отглежда 14 хил. тона малини, ягоди и боровинки за супермаркети.
Създателите на робота са сигурни, че тази машина е бъдещето на градинарството. Тя ще помогне да се решат проблемите с недостига на персонал. Също така, по тяхно мнение изобретението може да подобри качеството на хигиената. А 3D камерите и сензорите могат да наблюдават състоянието на културата постоянно и в голям мащаб.

Петър Кръстев

Европейският добив на картофи ще падне с 12% през тази година. Това е прогнозата на анализатори от Европейската комисия.
Според информацията, най-голям спад в добива на картофи се очаква от европейския лидер в производството на картофи - Германия. Той ще бъде най-малко с 25%. Освен това тази година реколта в Германия може да е най-ниската за последните 28 години. Според анализатори това е резултат и от намаляването на площите при тази култура.
Великобритания може да прибере 15-25% по-нисък добив. Добивът на картфи ще падне и в Белгия и Холандия. Тези страни сега ще приберат с 12% по-малко картофи.
В Полша спадът на добивите от картофи през тази година се оценява от експертите на Европейската комисия на 9,4%.
По този повод експертите от Асоциацията на производителите на картофи в Северозападна Европа (NEPG) предполагат, че цените на картофите тази година ще се увеличат.
Интересното е, че през юли експерти от Европейската комисия прогнозираха спад в добива на картофи с не повече от 6%.

Петър Кръстев

Четвъртък, 13 Септември 2018 16:39

Сушене на смокини

Подходящи за сушене са плодовете от сортовете смокини "Кадота", "Петричка-4", "Сандански-10".

Сушенето става по 3 начина: на слънце, комбинирано и изкуствено.

. Сушенето на слънце е подходящо в местата, където по време на узряването на плодовете слънцето е силно и въздухът е с ниска влажност.

При слънчевото сушене продължителността зависи от греенето - то трае 4-16 дни. При много горещо и сухо време плодовете се сушат на сянка. Нощем се се прибират или покриват, за да не се образува роса потях. Нареждат се с окото нагоре, всеки ден се обръщат 1-2 пъти и леко се притискат.

. Комбинирано сушене - то започва на слънце за 2-3 дни и се довършва в сушилни при постепенно повишаване на температурата от 40 до 60 градуса.

. Сушене в сушилни - в тях през първите 5-6 часа се поддържа температура 45-50 градуса, след това постепенно се повишава за 12-15 часа до 65-70 градуса, а през следващите 5-6 часа отново се понижава до 45-50 градуса. В процеса на сушене плодовете се обръщат няколко пъти.

Смокините трябва да са добре узрели, без вътрешна празнина, с тънка и еластична светла кожица, здрави, ненаранени и с дръжки. Преди да започне сушенето, плодовете се попарват. Това се прави в солена вряла вода (3% солен разтвор) за 2-5 минути, или във вода, “пресечена” с дървесна пепел.

Петър Кръстев

Как да съхраним семената за да бъдат те жизнеспособни от видовете и сортовете, които харесваме и искаме да сеем и през следващата година?

Разбира се има една уговорка –да се събират семена само от директни сортове, а не хибридни. За това всеки може да получи информация от пликчето, когато купува семена – ако там пише F1означава, че сорта е хибриден. Ако се вземат семена от хибридни сортове те не повтарят майчиното растение и не е известно какви растения ще се получат – най-често те са с ниски стопански качества.

Семената от зеленчукови култури, трябва да се пакетират в книжни или платнени торбички и да се съхраняват на хладно, сухо и проветриво място, без опасност от насекоми и гризачи. Не са подходящи полиетиленови торбички или стъклени буркани, защото семената са живи организми и имат нужда от въздух.
И още нещо практично – всяко пакетче със семена трябва да е придружено с етикет, на който да е записан видът, сортът, годината в която са взети семената, кога са узрели първите плодове, от къде или от кого са взети и други информиращи данни.

При положение, че съхранявате семената според правилата, които посочихме, те притежават различен срок, до който могат да запазят кълняемост, като тя е най-голяма през първите година, а след това намалява. Ориентировъчно тези срокове са посочени в таблица.

Срок на запазване кълняемостта на семената

от някой зеленчукови култури при съхранение

Култура

години

копър

1

чубрица

1-2

магданоз

2-3

домати, фасул, грах,моркови, лук, целина, салатно цвекло

3-4

бакла, цветно зеле

3-5

пипер, спанак, репички, салата,бамя

4-5

патладжан, зеле

5-6

тиква, готварски тиквички, пъпеш, диня

6-8

Както се вижда от таблицата, семената на зеленчуковите подправки имат най-кратък срок на съхранение, тъй като съдържат етерични масла, които понижават тяхната кълняемост при продължително съхранение.

Петър Кръстев

Четвъртък, 13 Септември 2018 16:36

Берете дюлите без дръжки

За да имате и догодина плодове от дюли е необходимо да спазвате правилото да ги берете без дръжки.

Цветните пъпки, а по-късно и плодовете на дюлята се формират върху торбести клончета. Тези торбести клончета се формират в основата на вдървесинената дръжка, носеща плода. Ако плодът се откъсне заедно с нея, има опасност от повреждане на останалата част на торбестото клонче, върху което следващата година ще се образуват цветове и плодовe. Премахването на плодовата дръжка става при резитбата на пролет, когато се прореждат излишните торбестите клончета.

В случай, че имате намерение да съхранявате известно време дюлеви плодове, тогава може да откъснете част от плодовете с 1-2 листа и дръжка. Това се прави внимателно, като дръжката не се чупи, а се отрязва с овощарска ножица.

Петър Кръстев

Страница 1 от 372

logo naz

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на фермера"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта