Устройство "Човешкият фактор" представи Argo Tractors на в раздел "Технически иновации"

Нарича се така защото е фокусирано върху човека - оператора, който е зад волана на трактора

Човешкият фактор“ е нов софтуер, разработен от Argo Tractorsсъвместно с Политехническия университет на Милано. Нововъведението беше представено на международното изложение в Болоня, Италия EIMA 2016 в зоната с експонати за Техническа иновация 2016.

Конструирано първоначално за сериятаХ7 на McCormick, в последствие достъпно и за сериите McCormick Х6, Х8 и Ландини серии 6С, 6 и 7, новото устройство на Argo Tractors позволява на оператора да оптимизира незабавно и по лесен начин стила си на управление, благодарение на иидентификацията на три параметъра: комфорт, сигурност и икономичен работен процес.

На борда на трактора системите засичат поведението на оператора чрез серия от компоненти, включващи сензори, контролно табло, система за експорт на данните към отдалечен сървър и операторски интерфейс. Системата анализира стила на оператора на трактора, например по време на движението при транспорт на товари. След това сензори пренасят информацията към централна база данни, която детайлизира функционалното състояние на машината, както и реакциите на водача във всяка ситуация. Тези данни незабавно биват обработени и сравнени с предварително заложени теоретични оптимални параметри. На оператора системата предлага съответно поведение на управление, което ако той приеме и активира, му дава възможност да спести време и гориво.

Софтуерът на Argo Tractorsанализира данните от управлението на трактора и на база на този анализ съобщава дали оператора е достигнал оптималната си работа. Ако системата засече небалансирано съотношение между сигурност, комфорт и икономичен работен процес или агресивно поведение на водача и грубо управление на машината например, софтуерът предприема действия. Използвайки цветна сигнализация и три ясни процентни величини на дисплея в кабината на трактора, софтуерът „предлага“ начини за подобряване на параметрите на управление и оптимизация на стила на оператора. Целта е да се насърчава оператора да постигне оптимален стил на управление, благодарение на цялата обобщена и бързо достъпна, обработена информация на базата на количествени данни, получени чрез алгоритъм. Данните са независими от външни фактори, като тип настилка на пътя, вида на прикачния инвентар или механичните състояния на двигателя.

Благодарение на „Човешкият фактор“, операторът бива подпомогнат в процеса по непрекъснато подобряване на своя стил на управление. Тази дейност също е в състояние да се възползва от принципите на действие на "Кайзен" организацията, въведена от Argo Tractors. Нейната цел е непрекъснато подобряване на качеството на произвеждания продукт.

В същото време, иновационната система не просто се намесва при действията на водача. Тя позволява на всички данни и изчисления да бъдат предадени синтезирано към мениджър на машинния парк в реално време. В този случай, софтуерът става инструмент за управление, който може да подобри уменията на оператора, оптимизира разхода на гориво и удължи жизнения цикъл на трактора.

Прочетена 2248 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта