Паралелното управление - първа крачка към прецизното земеделие Избрана

 Дисплеят, или системата за паралелно управление, е навигатор, който се поставя на земеделските машини за изпълняването на различни операции на полето. Той е лесен за работа, лесно се монтира и може да се използва на няколко машини. Закупуването на 2-3 курсоуказатля може да удовлетвори нуждите на средно земеделско стопанство. Използва се при култивиране, сеитба, торене, пръскане, жътва и много други работи. Най-ефективен е при поставянето на техника с голяма работна ширина, както и в условия на работа през нощта или при лоша видимост.
Икономическите ефекти от използването на терминали са както намаляването на разходите за производство, така и повишаването на добивите.
Използването на техниката на терминали с висока точност на GPS-навигацията не позволява повторната обработка на едни и същи участъци, намалявайки броя на работните преминавания на техниката. Също така изключва или намалява до минимум вероятността от необработени участъци. Поради това, както и поради достъпната им цена, терминалите се изплащат още след обработката на първите 9000-10000 дка. Така при управление на пръскачка, която не е оборудвана с навигация, около 4 на сто от посевите остават необработени, а още около 10 на сто се обработват повторно. При използването на навигация се икономисват от 5 до 7 на сто от средствата за растителна защита.
Какво влиза в окомплектовката на терминала
В състава на системата за паралелно управление на основата на GPS навигация влизат два основни елемента - GPS-антена и модул с дисплей. За повишаването на точността на работните преминавания се препоръчват терминали с мощна външна антена.
Съвременните модели са оборудвани с двустандартни GPS-приемници (GPS/GLONASS) с честота на обновяване 10 hz. Качественият приемник повишава нивото на точност до 15-30 см, коригирайки курса с помощта на безплатните навигационни сигнали. Сред най-разпространените от тях са 
  E-DIF, EGNOS, RangePoint Rtx, OnPath и др.  При необходимост, например за повишаването на точността на сеитбата, може да се постигне точност до 2-5 см, използвайки платени коригиращи сигнали  (Omnistar, CenterPoint Rtx) или RTK.
Съвременните терминали са оборудвани с цветни сензорни екрани, на които се показва цялата необходима информация. Работата с устройствата е проста и интуитивно разбираема, за следването на курса помагат и гласови съобщения. Усвояването на работата с терминала отнема на оператора няколко часа.
Монтирането на навигационния дисплей отнема няколко минути. Преди началото на работата в настройките се задава полето, на което ще се работи. За целта е необходимо да се направи преминаване по периметъра на полето с включен термина. Програмата ще отбележи географските координати на границите на полето и ще предупреждава при тяхното приближаване. Тези координати може да се използват впоследствие при работа с дрони и мониторинг на посевите.
В настройките се посочва работната ширина на машинат, начална и крайната точка на захода, начинът на движение. В зависимост от избраните показатели програмата автоматично ще оразмери полето, обозначавайки на терминала траекторията на движение. За оператора остава само да се придържа към тази линия, следвайки напътствията на навигационния терминал.
Приборът записва траекторията на движението на машината, което впоследствие може да бъде използвано за анализиране на извършената работа и контрол на оператора. При прекъсване на работата в паметта на терминала остава точката на излизане от маршрута, от която по-късно работата може да се възобнови.

 

Прочетена 1177 пъти Последно променена в Сряда, 10 Октомври 2018 20:57
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта