Роботи ще поемат изцяло трудоемкото плевене Избрана

До 2025 г. световният пазар на тези автономни машини ще достигне 400 милиона долара

В нашата епоха на машини автопилоти, на управление на нормите на сеитба чрез сателит, на диференциално внасяне на азот според данни за оттенъци в цветовете на растението, използването на изкуствен интелект в борбата с плевелите е само въпрос на време. Вече няма съмнение, че борбата с плевелите ще бъде поверена на роботи. Неотдавна. американската компания за производство на селскостопанска техника John Deere реши да плати над 300 милиона долара на калифорнийскяи научно-изследователски център Blue River за иновацията му Blue River Technology, въз основа на която бе създадена първата умна машина Lettuce Bot (Робот за салата).

2. Робот Robotics

 Роботите плевят салати и са тествани за соя

Роботът за салата Lettuce Bot с помощта на вградена камера сканира полето, като използва алгоритми за разпознаване на образи. Той извършва машинен анализ, отличава за 0,02 секунди полезните растения от бурените и изпраща насочен поток от хербициди към плевелите. Базирайки се Blue River Technology, бе създадена следващото поколение технология See & Spray (Виж и Впръсквай), предвидена да се използва при плевене на памук и соеви насаждения. Използвайки голяма база данни с изображения на култури и плевели, компютърът има уникалната възможност да установи най-малката разлика между тях, а след това внимателно и точно да напръска вредните растения с помощта на специална дюза, проектирана на база робототехника. Въпреки това технологичният директор на Blue River Уили Пел не бърза да нарече тази разработка изкуствен интелект. Вместо това той казва, че е постигнато едно „наистина впечатляващо запомняне”.

Още е рано да се говори как John Deere възнамерява да внедрява технологията в други машини. Сега центърът Blue River с персонал от 60 служители остава в град Сънивейл, Калифорния, и провежда теренни експерименти върху соя и памук. Уили Пел отбелязва, че роботизираната машина, проектирана от неговата компания, може да бъде научена да добавя други вещества: „Трябва да се извършат промени в технологията, ако трябва да се добавят нови фунгициди или торове”. След въвеждането на технологията See & Spray, която допринася за насочване на хербицидите само към плевелите, вместо непрекъснато пръскане на цялото поле, разходите се намаляват с около 90%, т.е. десет пъти.

3 . Rode slaSteketee

Безпилотни машини

Използвайки технология, която в много отношения наподобява See & Spray, швейцарската фирма ecoRobotix се надява да направи процеса на контрол на плевелите напълно автономен. Използвайки вградената камера, GPS навигация и набор от сензори, роботът, задвижван от слънчева енергия, се движи успоредно на редовете и открива плевели както в редове, така и между тях. С двете си "ръце" роботът обработва всяка идентифицирана вредна тревичка с микродоза хербицид.

„Тъй като роботът променя скоростта си в зависимост от концентрацията на плевелите, той е по-подходящ за полета с ниско и средно ниво на заплевяване, където се движи с приемлива скорост”, казва мениджърът по бизнеса с ecoRobotix Клод Журиен.. Той добавя, че за съжаление, компанията му ще може да разшири продажбите си към други континенти не по-рано от една година. Дори в Швейцария компанията е започнала да продава своите роботи едва в края на 2018 г. Средната работна скорост на машината е около 1,4 км/ч, а широчината на захвата – 2 метра.

4. Steeketee nb

Оборудване с механични работни органи

Внасянето на хербициди не е единствената операция, която роботите могат да изпълняват. Най-малко две компании вече продават роботи, оборудвани с механични работни инструменти. Например датската фирма F. Poulsen Engineering продава машина, наречена Robovator. Тя е проектирана, като за база е използван култиватор на който е вградена специална камера за идентифициране на растенията над всеки ред. Машината обработва почвата не само между редовете, но и между отглежданите култури, използвайки механични работни инструменти, които се задвижват от хидравлична система. Компанията също така предлага модели, които унищожават плевелите, в резултат на мигновено избухващи с висока температура пламъци, насочени индивидуално към всеки плевел. „Софтуерът, който се използва в Robovator, първоначално е разработен за салата, отглеждана чрез разсад. Сега работим със същия успех и върху култури, които се засаждат непосредствено на полето. Не виждаме пречки за използване на машината при гъсто засадени култури с малки отстояния между корените си. В края на краищата, механичната машина може да работи с минимално разстояние между растенията – 10 см, огнената – 5 см. Накрая, Robovator вече се използва за редица култури и нашите клиенти продължават да намират нови начини на приложение”, казва Франк Пулсен, основател на F. Poulsen Engineering. Според американския дилър, намиращ се в Калифорния, Robovator унищожава 95-98% от плевелите върху разсадни култури и 80-90% при посевните. Той съобщава, че Robovator може лесно да се адаптира към ширини от 23 до 76 см. Поради факта, че се произвеждат модели с 3-6 реда, ширината на захвата може да достигне 230 см. Докато повечето от тези машини все още се използват за зеленчуци, търговците търсят по-широка употреба. Сега те започват да се прилагат върху пъпеши, дини и картофи. В САЩ тези машини плевят вече 8000 хектара. Единственото им ограничение е малкото разстояние между растенията. На американския пазар тези машини са на стойност от $125 хиляди до $160 хиляди, от които $15 хиляди се отнемат за преоборудване в съответствие със спецификата на местния пазар. Според американски дилъри някои клиенти обявяват, че машините се изплащат за шест месеца за трудоемки култури и заменят до 10 работници.

5. Startup Blue River Technologie 3D crop scanner

Холандският конкурент IС Weeder

Подобна машина за плевене, наречена IC Weeder, е разработена от холандската фирма Steketee. Подобно на Robovator, тя използва камера, за да определи местоположението на растението и след това го обгаря. В САЩ от 2015 г. насам са продадени половин дузина роботизирани машини, но почти всички работят върху листа от маруля. „Машината се използва предимно за висококачествени зеленчукови култури, които преди това са били трудоемки и са изисквали повече експлоатационно време и разходи”, казва Джо Сътън, изпълнителен директор на Sutton Ag Enterprises, американският дилър за това оборудване. Той казва, че една машина с работна ширина от 2 м, или обхващаща 5 реда марули, струва $100 хиляди, а три пъти по-широка – $230 хиляди.

Работната скорост на Robovator и IC Weeder е 4,5 – 5 км/ч. Според разясненията на Франк Пулсен ограничаващият фактор за Robovator не е скоростта, а видът на културата и чувствителността ѝ към замърсяването на листата. „Производителите на салати искат листата им да са чисти, за други култури това не е толкова критично, така че машината може да ускори до 6,5 км/ч ” – пояснява той.

Steketee

 Необходимост от алтернатива

 Според някои оценки резистентност са ризвили 255 вида плевели на 92 култури в 70 страни. Последният фундаментално нов хербицид навлиза на пазара преди повече от 20 години. Това създава пазар на роботите за плевене както за автономни, така и за контролирани от човека автомати. Обемът на този пазар се очаква да достигне $400 млн. през 2025 г. Не е изненадващо, че John Deere обръща внимание на тази технология и инвестира в нея.

Алекс Петров

По материали от чуждестранния печат

етикети:
Прочетена 665 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта