Ветеринарните власти искат тотална ваксинация на говедата в България Избрана

Внасяме от Южна Африка ваксини за нодуларния дерматит. В момента огнищата в страната са 155, като последните две в Северна България (Априлци и Хайредин) вероятно са възникнали от съседните държави – Сърбия и Румъния

Лили Мирчева

Въпреки взетите мерки в страната, заразният нодуларен дерматит ще продължи да се разпространява. Това потвърдиха министърът на земеделието Десислава Танева и Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ (Българската агенция по безопасност нахраните) по време не блиц контрол в сряда (8 юни) в парламентарната комисия по земеделие.

„Заразата у нас тръгна от района на Димитровград. След като евтаназирахме болните животни от огнищата, предаването на заболяването намаля и след ваксинацията, която приключи в края на април, вече сме сигурни, че ваксината е ефективна“, обясни шефът на агенцията. По думите му заболяването е преминало в очакваната посока – Сандански и Гоце Делчев, което се дължи на огнищата в съседна Гърция и то в район, който се намира на границата между две огнища. „Там нещата не са станали както трябва, т.е. по балкански, защото на едното място са ваксинирали, а на другото – не, и оттам заболяването влезе в България. Непрекъснато се коментира, че само векторите, т.е. комари са причина за това, но не бива да забравяме, че около реката има път и предаването на това заболяване е механично – независимо дали от насекомо, животни или човек. В самите комари и общо девет насекоми, този вирус не се развива, за разлика от синия език.

На първо време ветеринарните власти са взели 150 хиляди ваксини от ЕС, след това – още 175 хиляди, които вече са поставени. Работили са на принципа - започват около огнищата и разширяват зоните. До края на миналата седмица Южна България би трябвало да е покрита с ваксини. Направен е пояс от 25 км на северозападната граница със Сърбия, защото по информация на БАБХ и там има огнища. Целта е да се запази Северна България от евентуално влизане на заболяването.

„Искам да заявя, че на територията на България, по всичките ни граници пасат и чужди животни, а те носят потенциален риск от зараза. Ако бъдат заловени, ще ги евтаназираме“, заяви Дамян Илиев пред депутатите от аграрната комисия в парламента. Той съобщи, че от сряда (8 юни) има ново развитие на заболяването. Първо в Априлци, във ферма с 6 говеда, но собственикът й притежава и кланица. По проучване на БАБХ в кланицата всичко е изрядно, но има информация, че някакъв бик е каран там и е върнат обратно.

„Нашето законодателство не се спазва и болни животни продължава да се движат. Иначе заболяването нямаше да се разпространи така бързо“, коментира директорът на БАБХ. Но най-лошата новина е, че веднага след първия случай в Северна България, е регистрирано и второ болно животно - в Хайредин, Врачанско, което е на 30-40 км от румънската граница. „Там селото има 6 крави, а собственикът е сменял марките на животното неколкократно“, разказа Илиев. Според него е задължително да се направи тотална ваксинация в страната, независимо от рестрикциите на ЕК и забраната за износ на месни продукти от засегнатите райони.

В момента се ваксинира около двете нови огнища- Априлци и Хайредин. Има резерв от около 2 000 ваксини, който вече е отпуснат. Договорено е изпращането на още 350 хиляди ваксини от Южна Африка. След като пристигнат, започва ваксиниране в цяла Северна България и по план до една седмица ветеринарите ще приключат.

Започва и пръскане срещу разпространението на комари. Програмата и графикът са обявени на сайта на БАБХ, но те не може да се спазват стриктно, заради непрекъснатите валежи. Всички областни служби по земеделие са уведомени, че трябва да се свържат с кметовете, които от своя страна да предупредят местните пчелари. „Започнаха да ни се сърдят, че не спазваме точно графика за пръскане, но ние не можем в дъждовно време да хвърляме препарата напразно“, обясни Илиев.

Пръска се не само в зоните на движение на комарите – реките Марица, Места и Струма. Предстои химическа обработка около р. Дунав.

Опитите на нашите ветеринарни служби за работят съвместно с румънските, са ударили на камък. Съседите ни обявили, че такова заболяване у тях няма. Поне това е била позицията им на проведената на 7 юни среща в Стара Загора с ветеринари от цял свят.

Българската позиция, изразена на международните срещи, е била да се извърши превантивна ваксинация във всички съседни страни. Но според сега съществуващото законодателството е необходимо да има регистрирано огнище преди животните да се ваксинират. Затова България поиска спешни промени в законовата база.

От икономическа гледна точка, ние ще бъдем страни с еднакъв статус и тогава търговията между нас ще е позволена, дори за движение на животни, обясни министър Дамян Илиев пред депутатите.

На срещата с шефовете на ветеринарните служби в Брюксел, страната ни е заявила, че предприеманите от ЕК мерки по отношение на заразните заболявания, са бавни. През септември ще се проведе нова среща, но дано реакцията на Комисията не се окаже закъсняла. Според ветеринарните лекари от засегнатите от заболяването държави Европейската агенция по безопасност н а храните (ЕФСА) няма достатъчен капацитет, за да отговори адекватно на проблема.

На този етап България, Израел и Гърция са трите държави, които са предприели еднакви мерки по справяне с болестта, те имат еднакъв статус, затова е редно забраната да бъде вдигната, посочи още д-р Илиев. Турция прилага друг модел за ветеринарна защита и затова не е включена в преговорите. На 14 юни предстои нова среща на европейско ниво, на която ще бъдат разисквани прилаганите мерки за справяне с болестта, както и икономическите загуби за сектора, посочи още Илиев. Според него трябва да се направи експертиза в пострадалите страни. Ние сме притеснени, въпреки изключителната подкрепа на Австрия, Румъния, Чехия. Някои от страните се въздържаха по време на гласуването на мерки, коментирайки, че не са се разбрали с премиерите си, за да кажат да или не. Това заболяване го имаше на 3 хил. км от България преди 10 години и законодателството е направено така, че все едно никога повече няма да го има. Затова претендираме да се промени, категоричен е Дамян Илиев.

В Израел, Гърция се унищожават само заболелите животни, а всички други се ваксинират, обяви проф. Иван Станков, депутат от ПП АБВ, по време на блиц контрола в парламента. За разлика от тях, в България се унищожават и говедата, които вече са ваксинирани. Професорът предложи да се възстановят дейностите по т. нар. ДДД – дезинфекция, дезенфекция, дератизация отново към ветеринарните служби, а не както е сега – да се възлагат на хуманната медицина

В отговор на забележката, шефът на БАБХ заяви, че ветеринарите имат много ясна представа кое животно проявява клиника на болестта и кое – постваксинален инцидент, и въз основа на заключенията си решават дали ще унищожат ваксинирани животни. По думите му поставянето на ваксина по време, когато животните вече са болни, е сериозен проблем. „Аз съм против това да заставаме на позицията да поддържаме огнища, защото сме много добри и хуманни. Разпоредил съм - да не се предприемат никакви мерки, без да е уведомена БАБХ, в нито един случай на постваксинален инцидент или заболяване след ваксинация. Предприемаме мерки, след анализ на ситуацията, за да опазим околните животни. Мисълта ни за пострадалите, трябва винаги да се пречупва пред това – какво ще остане накрая“, коментира д-р Дамян Илиев.

Депутатите обсъдиха огромното напрежение сред фермерите, чийто стада са унищожени. Дори предложиха евтаназията на животните да се възложи на външна фирма, така че да не се развалят отношението и доверието между ветеринар и стопанин. Както стана ясно от изказванията им, все още не е ясно колко време след имунизацията дадено животно е придобило имунитет, за да не трябва да се унищожава. Още един проблем бе обсъден в земеделската комисия и той бе – колко време след ваксината могат да се транспортират животните, още повече, че започна сезонната паша в планините.

Отговорът на шефа на БАБХ бе следният: „Оттук нататък решенията вземаме ние. Движението на животни ще стане поетапно, както са ваксинирани. Не може да се направи изключение за дадени области. Във ферма Х вече са минали 28 дни от ваксинацията– отивайте на Балкана. По отношение на евтаназията – ако може да не ги убиваме - екстра, защото тези два месеца копаене на трапове и контакт с фермери – Боже, опази!“

Прочетена 1915 пъти Последно променена в Сряда, 15 Юни 2016 13:22
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта