Топманекени на копита Избрана

На националния конкурс на породата Шароле във Франция журито отличи животни, най-близки до нуждите на месодайното говедовъдство

Мила Иванова

Комплексът „Зенит” в комуната Курнон-д’Оверн, разположена в сърцето на Франция – в крайградския район на Клермон Феран, се оказа идеална рамка за провеждане на традиционния национален конкурс „Постижения в животновъдството” (Sommetdelelevage). В неговото 25-о издание участваха стотици представители на месни и млечни породи крави, овце и коне, което превръща форума в най-значителния в Европа по брой на животни. Голямото събитие беше конкурсът в три тура на крави и бици от породата Шароле, в който в оспорвано състезание за призовите места влязоха над 400 животни, дошли от различни краища на страната. Оценен като „витрина на качествата на френското говедовъдство”, конкурсът предизвиква основателен интерес не само сред професионалисти, а неговите етапи можеха да бъдат следени на живо във видеопредавания. „Можем да се поздравим, че въпреки влошената икономическа конюнктура и кризата в селското стопанство, конкурсът протече на високо равнище. Животновъдите се отзоваха, макар че разходите по представянето на техните фаворити не са малки, а броят на посетителите достигна 88 000, включително 4000 чужденци, което е рекорд в сравнение с минали години. Благодаря на участниците, че представят нашата чудесна порода пред света” - заяви с гордост Паскал Ланжвен, президент на националната френска асоциация Le Herd book Charolais, създадена в далечната 1864 година...

Конкурсът стана повод да се припомнят чудесните месодайни и млечни качества на породата Шароле, която е №1 по потенциала си за растеж, както и по майчинските си качества, тъй като породата достига 95 на сто производителност на мляко годишно. „Многобройните й предимства заедно с кроткия й нрав я превръщат в първата млекодайна френска порода с 1,6 милиона майки във Франция. А благодарение на способността й да се адаптира както на топло, така и на студ, Шароле е разпространена в над 70 страни като чиста порода, както и за кръстоски за подобряване растежния потенциал на местните породи.

Състезанието се проведе в няколко категории, като акцентът бе поставен върху цялата гама на различните морфологии, които се наблюдават в тази порода. Голямата награда в мъжкия шампионат бе присъдена на бика Холидей от земеделското сдружение Cadoux, департамент Йон, Бургундия. „Този 4- годишен бик се доближава до стандартите на породата и най-вече отговаря на очакванията за добри месодайни качества – аргументира се членът на журито Фабиен Годе. – Костната му структура е умерена, но позволява да носи великолепната мускулна маса както отпред, така и отзад.”

Негов подгласник стана бикът Инвиктус от аграрно сдружение по икономически интереси (GIECharolaisleader) в департамента Пюи дьо Дом.

В женското царство с титлата Голяма шампионка, старша възраст, се обкичи Гламор от Земеделското сдружение с ограничена отговорност (EARL) на Серж Бато в департамент Ниевър, Бургундия. Широка и мощна, тази млечна крава покори журито с габаритите си, но и с красивото си мъжко теленце, което я следваше на ринга. Така Гламор се наложи и в категорията „Майка-дете”.

За нейна подгласничка в старша възраст бе избрана Гаскон от Земеделското сдружение Gaec Micaud, департамент Алие. В категорията младша възраст приза спечели кравата с артистичното име Джоконда.

След раздаването на наградите за първи път генотипираните животни бяха предложени на търг. От 20 екземпляра 16 смениха собственика си.

По време на конкурса „Постижения в животновъдството” бяха организирани 35 посещения на ферми в близките департаменти и бяха проведени тридесетина конференции по различни теми.

 

Кравите Шароле – месодайни и адаптивни

Шароле е френска порода, известна с изключителните си месодайни качества. Животните са с много добри адаптивни способности, което определя и отглеждането им в различни условия – често примитивни и неблагоприятни. Цветът на космената покривка е светъл, кремавожълт или бял. Тялото е удължено и закръглено, краката къси, а бутовете са много добре замускулени. Кравите тежат 700-850 кг, а биците –1100-1300 кг. Младите животни при пасищно  или при оборно интензивно угояване на 8-месечна възраст достигат 300 кг, а на 12-месечна възраст – 480-500 кг. Кланичният рандеман достига 65%,а понякога и 70%. Преимущество на породата е, че при угояване говедата не натрупват големи количества вътрешни и междумускулни тлъстини и имат крехко месо.

Прочетена 3589 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта