Южноафрикански кози - гиганти бързо се приспособяват и у нас Избрана

Месото на козите Боер е признато по света заради своите вкусови и диетични качества. То чудесно замесва и агнешкото на Великденската трапеза, коментира Иванка Манева, зооинженер във ферма „Юстина“

Лили Мирчева

Изненадващо много млади хора искат да си купят животни от нашата ферма и да отглеждат кози от южноафриканската породата Боер, сподели Иванка Манева, зооинженер във ферма „Юстина“, намираща се между Перущица и Кричим. Това е единствената в света месодайна порода кози, създадена преди повече от 100 години в Южна Африка. По време на тазгодишното изложение АГРА 2018 в Пловдив мераклиите искали да откупят всички изложени животинчета и в момента стопанството не успява да удовлетвори големия интерес към козите Боер, които се отглеждат само за месо. Фермерите проявяват подчертан интерес към мъжките екземпляри, защото доста козевъди искат да ги кръстосат с млечни кози.

IMG 4249 1

 

„Юстина" е известна като най-голямата и иновативно оборудвана козеферма у нас, където се отглеждат кози от месодайната порода Боер. Официално е открита в началото на 2017 г. Стопанството е създадено от „Агро Юстина” ЕООД на Милко Цветков, който управлява и бутикова винарна с над 400 дка лозя в община Родопи.

В момента фермата разполага с около 220 кози и 7 пръча, и въобще не отговаря на твърдението, че кози отглеждат само бедни хора. „Може и да е вярно това, защото на бедност в България са изложени фермерите, които доят мляко“, коментира зооинженер Манева. По думите й месото на козите е на здраве, защото ако го сравним с телешкото или свинското, ще видим, че няма никакъв холестерол. „То е истински деликатес, при това здравословен. Протеинът в него е колкото на телетата, а мазнините са по-малко от тези в пилетата“, обяснява Иванка Манева. Нещо много повече – при него липсва характерната остра миризма „на пръч“.

През последните 25-30 години се наблюдава тенденция за увеличаване търсенето на качествено, постно червено месо. На пазара в САЩ един килограм козе месо от Боер струва 30–40 долара. А засега у нас го купуват за гурме изкушения, предимно в луксозните ресторанти.

Козите Боер са доста по-едри от другите породи в България.

Женските животни тежат между 80 и 100 кг, а мъжките стигат 120 -130 кг, като някои екземпляри стават дори 150 килограма. Живото тегло при раждане на яретата е 3.4 – 3.7 килограма. Приръстът на малките е много добър – средно по 300–400 грама на ден. Млечността на майките е висока и съвсем достатъчна за отглеждане на яретата.

Женските, които имат добри развъдни качества, може да дават потомство и 10 години, твърди зооинженерът. По думите й женските най-често раждат по две ярета, периодично се появяват и тризнаци. Затова специалистите отчитат плодовитост над 180 процента.

В момента продаваме само мъжки разплодни животни, а догодина – ще продаваме и женски, защото капацитетът на фермата расте. Ще се опитаме да задоволим търсенето сред фермерите“, добавя Манева.

Ферма „Юстина“ спокойно може да се нарече био, въпреки че няма официален сертификат за биопроизводство. Стопанството е създадено с консултацията на доц. Димитър Панайотов, декан на Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Животните от уникалната южноафриканска порода са купени от Австрия, Германия и Франция, тъй като само в тези три европейски държави може да се открият ферми, отглеждащи тази порода.

Сега наричат „Юстина“ хотел за козички. Има два обора – единият е за женските животни, другият е за мъжките, както и репродуктивен център, където се прави изкуственото осеменяване. Но това е и първата в България ферма за кози, която се захранва от фотоволтаична централа с мощност 163,90 киловатата. Системата е пригодена за динамично управление на изходната мощност, в зависимост от потреблението на електричество. Изградена е от 596 бр. 275Wp поликристални фотоволтаични модули, произведени по PERC технология от най-големия производител на соларни клетки в света - Hanwha Q CELLS. За преобразуването на добитата електроенергия се грижат шест мрежови соларни инвертори. Носещата конструкция е изработена изцяло от алуминий и неръждаема стомана.

Фотоволтаиците са монтирани върху покрива на централния обор и напълно задоволяват нуждите на стопанството. Голямата сграда за женските кози е с метална конструкция, алуминиева дограма и със система за вентилация и охлаждане.

Оборите са снабдени с модерна технология. Имат автоматична хранителна пътека, а зареждането на фуража става с миксер вагон. За животните е осигурен и външен двор. Храната е люцерново и ливадно сено, слама и концентриран фураж. Фермата е оборудвана и с тревомат, който осигурява свежа храна, когато няма паша. Животните се отглеждат на несменяема постеля, която се обновява три пъти в годината.

Породата е предимно за пасищно отглеждане и козите вече излизат на свобода извън оборите. „Хващат се за зелено“ в близкото пасище, което е над 150 дка. Примерно в Австрия наричат козите Боер „живите храсторези“ и то не само заради впечатляващия им размер, а и заради способността да „почистват“ ливадите и въобще всякакви пасищни терени. Наричат ги още „благородните великани“ заради спокойният им и благ характер. Обикновено сред представителите на породата няма тежки характери, послушни са и имат висок за вида си интелект. Боер са много здрави, устойчиви и непретенциозни, както към храната, така и към условията на отглеждане. Но най-ценните характеристики на породата си остават изключително добрите месодайни качества.

Породата бързо се приспособява и към българските климатични условия, твърдят ветеринарните специалисти. Засега плановете на собствениците на ферма „Юстина“ е да достигнат до 300 броя кози-майки, но бъдещето ще покаже дали търсенето няма да надскочи първоначалните намерения.

Прочетена 8569 пъти Последно променена в Вторник, 10 Април 2018 14:22
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта