Крави, овце и коне в перфектно съжителство Избрана

Младата и предприемчива фермерка Анаис Моне от селце в департамента От Сон в Източна Франция отглежда три разнородни стада и създаде земеделско съдружие със своя съпруг, производител на зърнени култури

Мила Иванова

Колко са младите хора, които не са свързани по наследство със селското стопанство, а винаги са мечтаели да живеят и работят извън градовете, „на полето”. Анаис Моне е една от тях – родом в градче в департамента От Сон (Haute-Saône или Горна Сона) в Източна Франция, тя от години е свързвала своето професионално бъдеще с живот на открито, сред природата и животните, които обича. Родителите на Анаис имат твърде малко общо с влечението на щерка си – майката е чиновничка, а бащата е медицински кадър по терапия на конете. Но пък те са водили Анаис във фермата на дядо и баба, на 30-ина километра от селцето Арбесе, в същия департамент, където момичето помагало в селскостопанските дейности и открило призванието си... Тази именно страст накара младата жена през януари 2016 г. да поеме юздите на ферма в селцето Арбесе (с 261 жители!) и да изпълни мечтата си – живот и работа сред природата и животните. Тук пасторалният декор на От Сон е съвсем различен от градския: зелени долини се редуват с широколистни гори в подножието на планинския масив Вогези, откъдето извира река Сона (дала името на департамента).

2 Diversite

Призванието прескочи едно поколение

– констатира младата жена. – „В началото аз се насочих към конете, защото съм ездачка. Дори учех една година за придобиване на технически умения в животновъдството и стажувах с профил коне. Но скоро си дадох сметка, че този сектор предлага малко възможности. Така че втората година от обучението ми се преориентирах към млекопроизводство, като изучавах занаята и във ферма, на 10 км от сегашното ми място.”

В същата ферма младата жена е наета на работа и изпълнява различни дейности в отглеждането на млечни крави. И едва през 2015 г. й се открива случай да започне собствен бизнес. „Вече се бях спряла на няколко ферми, но цените бяха твърде високи” – пояснява Анаис Моне, която от миналата година е и вицепрезидент на Асоциацията на младите земеделци в От Сон. Този път фермата се оказва „достатъчно обширна, заобиколена от много трева, с 30 крави от месодайната порода Шароле и 80 овце, кръстоска Тексел-Шароле”. Стопанството й грабва сърцето и след 6 месеца Алаис и нейният съпруг Александър Поршро създават GAEC(Земеделско сдружение за обща експлоатация – типична френска кооперативна форма със състав от 2 до максимум 10 съдружници –б.а.) От десет години Александър управляваше наследствена ферма в близост до Арбесе, в която отглеждаше само зърнени култури. Но вече като съпруг и съдружник на Анаис не се поколебава да я напусне.

Установяването във фермата минава през много перипетии

– разказва стопанката, която вече е майка на 3-годишно момченце. – „Трябваше да купя сградите, както и 550 декара от собственика. А той беше продал оборудването и месодайните си крави на други фермери. Ние с Александър инвестирахме в едър рогат добитък и продължаваме да ползваме услугите на CUMA (Кооперативи за използване на земеделския инвентар – CUMA са сдружения за взаимопомощ с мрежа в цяла Франция, чиито членове купуват заедно машините и инвентара за общо ползване – б. а.)”. Успоредно с това двойката се отказва от фермата на Александър и съсредоточава усилията си за развитие на стопанството, придобито от Анаис, която изтегли заем от 400 000 евро, за да завърши проекта си. Така GAEC на съпрузите ще погасява заема си с 57 000 евро анюитети.

3 Sapinieres La troupe shropshire

Конете допълват кравите и овцете

Фермерката отговаря за три животновъдни сектора във фамилното сдружение. Съпругът й се е посветил на зърнените култури, които засява директно. Той помага по време на отелванията и за изхранването на добитъка през зимата. Александър е доволен от добивите на зърнени култури в стопанството през миналата година: 610 кг/дкажито, 860 кг/дка зимен ечемик; 480 кг/дка ечемик; 445 кг/дка рапица...

Към месодайното разнородно стадо и стадото от овце Анаис прибавя попълнението с коне. „Отглеждаме над 20-ина екземпляра, три четвърти от които са от породата Comtois (френска порода впрегатни тежки коне с нисък ръст, които някога са се използвали за селскостопански дейности, докато сега се отглеждат предимно за месо – б.а.) Суперактивната Анаис е и член на департаментния синдикат за опазване на тази порода, типична за региона Франш-Конте, в който се намира и От Сон. Целта на фермерката е да разшири и двата сектора – на овцете и конете, като запази приоритета на кравешкото стадо.

Конете са на пасбището през цялата година, а през зимата „прескачат” и до парцелите на съседите земеделци. Така те се конкурират с овцете. Предприемчивата Анаис е на път изцяло да попълни овчето си стадо (чрез покупки и с вътрешен прираст) спородата Шропшър (shropshire), за което си има причина: „Около стопанството ни има близо 2000 дка насаждения с елхи за Коледа, които предоставят чудесна възможност за пасище на овцете – пояснява тя. – Практиката да се ползват еловите гори за тази цел се беше загубила отпреди двадесет години. За да я възродим, ние с Александър предпочетохме да отглеждаме овце Шропшър, груба английска порода, която не се докосва до дърветата, нито до техните пъпки. Поисках от собствениците на еловите гори да получа достъп до стотина хектара. Това беше гратис за нашия GAEC, защото освобождава производителите от бремето да плевят или да подрязват растителността в парцелите. Тази поддръжка се прави в рамките на устното договаряне. Овцете пасат в еловите гори през цялата година, с изключение на периода на агненето – от януари до март” – разказва стопанката.

Отглеждането на трите стада не представлява трудност за младата жена, но има само един аспект, който тя счита за обременяващ, – административният!

По отношение на търговията

стопанството бързо се ориентира към директните продажби

Те включват млади мъжки телета, агнета и жребчета. Клането се извършва в градчето Люксьой, а разфасоването в стопанство, оборудвано с лаборатория. И двете места са отдалечени на 30-ина км от Арбесе.

„Зада развиваме маркетинга, ние току-що получихме дялове в бъдещия магазин на потребителите Coeur paysan (Селско сърце), който ще бъде открит във Везул (главния град на департамента От Сон) – разказва Анаис Моне, която винаги подкрепя начинания, които й позволяват да се доближи до консуматорите. Нейният портрет в компанията на още трима нейни връстници красеше рекламния афиш, който синдикатът на младите земеделци разпространи в агломерацията на Везул и в социалните мрежи.

Стопанството в цифри

300 м над морското равнище
Площ: 3230 дка, от които

1190 дка трева, 2040 дка култури ( 500 дка пшеница, 180 дка зимен ечемик, 170 дка пролетен ечемик, 50 дка овес, 200 дка рапица, 200 дка соя, 20 дка коноп, 140 дка царевица, 400 дка люцерна (за продажба).

Говеда:

60 лактиращи крави от различни породи;

млечни телета (за продажба).

Овце:

160 овце и 4 овена Шропшър;

40 овце Тексел x Шароле, предназначени за продажба.
Еднокопитни:

20 кобили и млади кобили от порода Comtois, 1 жребец за разплод;

3 кобили за яздене, 1 пони за яздене и 1 жребец за разплод.
Работна ръка: 2 души на пълен работен ден и стажант

 

Прочетена 1484 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта