Трима са много за отглеждане на стадо от 65 крави Избрана

Френският наследствен животновъд Дидие Шомей предаде семейната ферма на двамата си синове близнаци, за да бъдат печеливши, и стана наемен работник

Мила Иванова

Селцето Сент-Етиен-дьо-Шомей (215 жители) се намира в департамента Кантал, Централна Франция, на 736 м надморска височина, напоявано и от север, и от юг от две реки. То принадлежи към Природния резерват на вулканите на Оверн, в сърцето на Централния масив, като вулканът Кантал е оставил застинали реки от лава сред няколко долини. При тези природни дадености – ливади, вода, слънце, фамилията Шомей (името се произнася като това на селището) от десетилетия се занимава с животновъдство, като последните три поколения винаги са проявявали гъвкавост и способност да се адаптират към променящите се условия.

5 .didier chaumeil éleveur cantal

„В нашия занаят е необходимо през цялото време да размисляш и да действаш” – твърди Дидие Шомей, на 53 години, който поема семейната ферма през 1985 година. Преди него родителите му са отглеждали 30 крави Салерс (френска порода говеда, произхождаща от ареала на Централният масив) и са практикували традиционната система за доене. – Стопанството ни винаги е произвеждало мляко” – уточнява наследственият фермер, който си има слабост към породата Прим Холщайн. Шансът да замени Салерс се появява през 1997 година, когато Дидие придобива чрез размяна правата за производство и млечната му квота се повишава на 220 000 литра. „Селекцията на Прим Холщайн беше страстта на живота ми” – споделя Шомей, а тогавашното му стадо действително се отличавало с расови екземпляри. Бикът на стадото влизал в каталога на селекционна станция и създал крави с уникален индекс.

През 2009 г. обаче

настъпва млечната криза

и повишените цени на суровините сриват икономическите резултати на стопанство „Шомей”. Въпреки доброто техническо управление на системата, производството на мляко с концентрирани храни вече не е рентабилно, за което свидетелства и Брутният опериращ излишък (печалбата на стопанството – б.а.) „Трябваше да действаме, защото от производството на мляко ние вече не печелихме” – връща лентата назад Дидие. Освен това единият от синовете му близнаци – Никола, вече бил инвестирал в стопанството с намерението да се върне в семейната ферма след приключване на образованието си. Бащата и синът създават фамилния GAEC Chaumeil (Земеделско сдружение за обща експлоатация – типична френска кооперативна форма – б.а.) и предприемат смел завой – сменят млечната порода, въпреки доброто генетично равнище на Прим Холщайн.

„Избрахме Джерсей заради нейната ефикасност, която далеч надхвърли нашите очаквания” – споделя бащата. – Няма друга порода крави, която да съперничи на Джерсея по оползотворяване на средните, бедните и сухите пасища. Пасищната трева е главната храна на кравите, с ограничено количество концентрирани фуражи.И още: млякото от тази порода е с най-висок процент мастни вещества в света.

Джерсей отговаря също на спецификациите на департамента Кантал за ЗНП (Защитено наименования за произход), според които се засилва делът на тревата в дажбите на животните и се намалява разрешеното количество концентрати. „С нашата система, базирана изцяло на трева, ние се надяваме да се развиваме успешно – споделя Дидие. – По този начин през 2017 г. произведохме 270 000 литра мляко с брутен марж от 1747 евро за крава. Млякото предаваме на местния кооператив Volcalis.”

Нов завой

След дипломирането си по механика, Беноа, братът близнак на Никола, обикалял света като специалист по аеронавигационни части в продължение на седем години. "Но дори от далечните дестинации на Китай или Русия, той продължаваше да следи живота на фермата и дори си вземаше отпуска, за да ни помага с участието на нашите крави на конкурсите” – усмихва се бащата. През март 2018 г. младият мъж напуска работата си с намерението на свой ред да се засели във фермата. "Това мое решение изкристализира в Сибир – очевидно надделя любовта ми към истинския живот! – пояснява Беноа, който от октомври преминава специализирано обучение в селскостопанската школа CEPPA в град Орияк, административния център на Кантал. Така възниква проблемът да се осигури допълнителен доход за новия асоцииран член на семейния кооператив.

„Ако изчислим средния доход на едно стопанство от 600 – 650 декара, нашето стопанство надвишава средните показатели – обяснява бащата. – Никола и аз си докарваме по 1500 евро заплата на месец за всеки, което е съвсем приемливо. Докато преди 2008 година ние едва стигахме минималната заплата. Възвърнах достойнството си и станах самостоятелен фермер” – изрича с гордост Дидие Шомей. Но сега, с идването на Беноа във фермата, на бащата се наложи да вземе

поредното радикално решение в живота

След като обмисля и претегля различни възможности (разширяване на фермата, създаване на работилница или трансформация ...), Дидие предлага да се оттегли от GAEC , за да даде път на сина си. "Да предприема сериозно инвестиране на 53-годишна възраст, означава да оставя неизплатени кредити на моите момчета и след десет години. Не ми се искаше. А освен това близнаците се погаждат много добре. Те ще управляват стопанството по начин, съответстващ на тяхното поколение ", казва животновъдът. В началото, малко обезпокоен в новото си битие на наемник, Дидие още в края на лятото си намира работа при друг фермер от Кантал, който оценява опита, смелостта и самостоятелността на своя колега.

Никола и Беноа работиха заедно през това лято, като обмисляха как да завършат проектите, започнати от техния баща: ограждения на ливадите, засаждане на люцерна за борба с климатичните промени, генотипизиране на женските екземпляри, използване на сексирано оплождане, за да продадат повече крави за разплод. Тяхната цел е да произведат 330 000 литра мляко със 75 крави и 150 новопридобити декара с възвръщаемост на инвестициите и добро качество на живот. "Винаги обмисляй и действай" е девизът на братята Шомей, завещан им от поколенията преди тях.

Стопанството в цифри.

. Полезна земеделска площ: 650 дка
. 100% естествени пасища
. Работна сила: 2 на пълен работен ден
. Стадо: 65 крави Джерсей
. Производство: 270 000 л
. Среден млечен контрол (2017): 4769 кг при 37,5 протеини и 56,6 масленост

 

Джерсей – дребна, солидна и рентабилна
Джерсейското говедо произхожда от малкия английски остров Джърси, разположен в протока Ламанш между Англия и Франция. Дребна, но солидна, лесна за управление, защото е кротка, функционална с добри млечни и репродуктивни качества, кравата от тази порода оползотворява много добре тревата, единствената култура на стопанство „Шомей”. Хранителната ефективност на Джерсей бе демонстрирана на последния Международен конгрес на породата в Съединените щати, който Беноа посети през юни т. г. "Джерсей консумират по-малко от един тон концентрирани храни на крава годишно, докато с холщайнките бяхме на 2,2 т/крава на година, обяснява Никола. – Ние произвеждаме рентабилно мляко. Високите показатели ни дават интересна добавена стойност при базисната цена: + 35 €/1000 л с 59 г мазнини през май 2018 г., + 51,72 €/1000 л с 40,62 г протеини. Към това се добавят премиите за качество (12,60 €/1000 л ) и премията за Защитено наименование за произход Кантал в размер 30 €/1000 л.” Броят на животните от тази порода се увеличава с 15% годишно.

„През 2008 г. с една крава Прим Холщайн можеха да се купят две Джерсей. През 2018 г. е обратното” – допълва бащата Дидие Шомей.

Прочетена 2017 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта