Голям е интересът от арабски страни за изкупуване на агнета, люцерна и слама, според заместник-министър Янко Иванов

От арабските страни има голям интерес за изкупуване не само на агнета, шилета, но и люцерна и слама от България. Това заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов на среща с фермери в Смолян. По думите му този пазар е шанс за българските животновъди, а запитванията от арабските страни са за износ на 1 милион животни годишно. Готов е проектът за наредбата относно въвеждането на термин за качество "планински продукт", предстои публикуването й за обществено обсъждане, заяви за БТА заместник-министър Иванов. 
Фермери от Родопите се оплакаха на заместник- министъра от ниските изкупни цени за агнета и овче мляко, от недостига на пастири. В област Смолян няма лицензирана кланица за червени меса и затова стопаните са потърпевши от пристигащи прекупвачи от други области. Агнетата се изкупуват при цена 3.50-4.50 лв. за килограм, което е неколкократно по-евтино от стойностите в магазините, посочи собственик на стадо от Смолянско. Според фермери изкупната цена на овчето мляко е 1.20 лв., а кравето се изкупува по-евтино и от минерална вода.
Износ на агнета от България ще има и тази пролет. Според заместник- министър Иванов традиционно изнасяме агнешко около Великден и Гергьовден за Гърция, Италия и др. държави. В Турция се търсят повече шилета, така че производителите имат възможност да пласират останалите от Великден агнета. Заместник- министър Янко Иванов допълни, че се поддържат интензивни контакти с арабските страни относно интереса им за изкупуване на агнета. Проблемът според заместник- министъра е, че изискванията от арабските пазари са за определени тлъстоопашати породи, които у нас липсват. Ние пък имаме породи, които са близки и в първа кръстоска могат лесно да достигнат това, което те търсят като порода, вкусови качества и тегло, смята заместник- министър Иванов. Той посочи, че разговори относно тази възможност са водени с български животновъди, които имат желание за износ. Освен към живи животни, интерес от арабския свят проявяват за изкупуване на люцерни, слама, храна за животните, тъй като там липсват пасища. 
Изготвено е и логото за въвеждането на марка "планински продукт", обясни заместник- министърът. Според него с наредбата ще даде възможност на купувачите, които харесват и предпочитат продукти от планинските райони, да направят информиран избор. 
Производители от Смолянска област заявиха на срещата недоволството си от рекламирането на млечни продукти от Северна България, представяни на пазара като родопски.
На практикуващите ветеринарни лекари в селата е възложено да направят цялостна инвентаризация на наличните животни, информира заместник-министърът. Това се налага след извършени проверки във ферми в 4 области в страната, при които са установени пропуски и разминавания в идентификацията на животните и регистрацията на животновъдните обекти. При проверките са установени както неидентифицирани животни, така регистрирани животновъдни обекти без животни, а и екземпляри с разминаване на ушните марки. Очакванията са инвентаризацията да приключи до средата на май и от системата да се изчистят фиктивните, заклани, изгубени или мъртви животни.
Фермери и производители от Смолянска област заявиха на срещата, че очакват да бъде разработена и приета специална стратегия за земеделието в планинските райони./БТА

Прочетена 4008 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта