Млад животновъд аклиматизира в Алпите 700 овце от рядка порода Избрана

Фермерите баща и син Деларз от кантона Вале се гордеят, че трудът им е възнаграден – от ароматното, дъхащо на билки мляко на техните животни произведоха сирене с две престижни първи награди

Мила Иванова

Долината Вал дьо Бан в Швейцарските Алпи е една от най-живописните с нанизаните като в броеница селца и калейдоскопа от пейзажи – от пасбища до вечни ледници с планински гиганти околовръст. А селцето Брюсон, кантон Вале, е известно не само със своята ски станция, но и като дом на 700 овце от изключително здравата порода Баско-Беарнез (Basco-Béarnaise). Тези животни с родина Френските Пиренеи са се аклиматизирали в Алпите и през летните месеци правят преходи до пасбища до 2800 метра надморска височина. Стадото от породата Баско-Беарнез е единственото в Швейцария и принадлежи на фермерите баща и син – Жан-Люк и Емил Деларз.

1вопдетдт

Всеки ден, независимо от сезона и от местопребиваването на животните – дали в модерния овчарник в Брюсон или на алпийските пасбища високо в планината, животновъдите доставят прясно мляко за преработка във фабриката за млечни продукти „Фроматек” (Fromathèque от френското название на сирене fromage) в градчето Мартини, кантон Вале. Начинът на живот на Жан-Люк и Емил е необикновен и труден, но близостта с природата и зелените простори на планината, всекидневният им досег с животните и грижата за тях им носят изключително удовлетворение. И двамата се гордеят, че трудът им е оценен и възнаграден – именно с млякото от техните овце „Фроматек” спечели две престижни награди: първата бе национална – за „най-добро овче сирене на Швейцария за 2016 година”, последвана от Best of Class на Световния шампионат Cheese Contest в САЩ през март т. г.

За началото разказва Емил

– строен и красив младеж на 25 години. Още от малък, той е мечтаел да бъде овчар. Не обичал градските тълпи, нито пък дългите застоявания на чиновете в училище. Гордее се, че е бил едва на 14 години, когато родителите му позволили сам да изведе стадото на алпийското пасбище в планината. Бащата Жан-Люк с радост открива, че има кой да поеме щафетата и семейството изпраща сина на 3-годишно професионално селскостопанско обучение с практика в Шатоньоф. „Аз бях първият студент, който изкара трите си летни стажа в чужбина, по-конкретно във Френските Пиренеи” – припомня си младокът. Там именно, в планинската област О-Беарн (Haut-Béarn), швейцарецът се запознава със старинната порода Баско-беарнез и усвоява тънкостите на занаята от френските овцевъди. Баща и син и досега поддържат сърдечни приятелства с колегите си в Пиренеите и всяка година, когато условията на работата в стопанството им позволява, им гостуват. За овчарите наистина няма граници...

3тдутцот

Завръщайки се в Швейцария, Емил убеждава Жан-Люк да се заемат именно с тази порода овце, защото въпреки 1000-та километра, които отделят двете планински области в Пиренеите и Алпите, топографията, климатът, методите на работа и ритъмът на живот са аналогични. Така в съдружие с баща си младият мъж създава първото стадо, като внася от Пиренеите 240 овце и няколко коча на два транша – през 2012-а и 2013 г. През 2016 г. с раждането на агнетата Емил разполага вече с 600 овце, като през настоящия сезон стадото му наброява 700 животни. И тъй като продукцията на фермата се оказа твърде голяма, Емил и Жан-Люк сключват договор за доставка на 200 000 литра мляко годишно с преработвателното предприятие в Мартини.

Сега овцете пасат на ливади, бивша собственост на Джина Лолобриджида

Прочутата италианска актриса искала да направи ски станция в долината, но този проект така и не се реализирал. Така стопанството на Делаз се разширява, като закупува ливадите на кинозвездата.

В края на 2015 г. фермерите се сдобиват с нов модерен овчарник, който няма нищо общо със старата им постройка, тип хижа, в Брюсон. По отношение отглеждането на овце, той е съоръжен по последната дума на техниката. „Ние взехме за модел сградите в района за производство на Рокфор в Южна Франция, където е много разпространено производството на овче мляко” – обяснява Жан-Люк Деларз.

4дтдтиэ

Дървената постройка, дълга 50 м и широка 30, се намира в пасбище, заобиколено от стръмни хълмове. „Ние експлоатираме 700 декара с тревни култури, от които една четвърт са наши пасбища” – допълва бащата. Вътрешното обзавеждане на сградата е направено така, че да свежда до минимум всекидневния труд.

Карусел за доене с 42 места

позволява на двама души да издоят 440 овце за един час. Фуражът достига до животните на движеща се лента. Три конвейера на релси разпределят автоматично концентрираните храни от силозите до яслите. Овцете лежат върху постелка от слама, която се сменя изцяло на всеки три седмици. Три вентилатора осигуряват оптималния климат в овчарника. За да се осигури сух фураж на височина от 1100 м, стопанството обзаведе сушилня в хамбара с инсталиране на отопление под покрива. Свободната площ до сградата е превърната в дворче. Овцете са вписани в програмата „Животни, излизащи редовно на чист въздух”, а млякото им носи етикета – био, с дъх на ароматните алпийски треви и билки.

Планината е предпочитаното място за живот

на Емил Деларз. Всяка година, в първите дни на юни, стадото се отправя към алпийските пасбища високо в планината. Тази година, на 1 юни, стадото бе откарано с камиони от селцето Брюсон до местността Тет-ноар (Черна глава) в долината, откъдето започна поетапното изкачването към пасищата от 1400 до 2300 метра надморска височина, по тесни криволичещи пътеки сред гъсти гори. Стадото се придружаваше от Емил и 3-4 негови приятели, двама от които ще прекарат с животните пет месеца в планината. С тях пътуват и две ремаркета с подвижни доилни установки – на трима младежи ще им трябва три часа, за да издоят цялото стадо.

5тоето

Ето как Емил обрисува лятното си всекидневие в Алпите: „Животът ми в никакъв случай не може да се нарече почивка. А месец юни е най-тежкият. Продукцията на мляко е максимална и ние доим овцете от 3.30 часа сутринта, лягаме си късно, след като сме прибрали животните в парка. Умората и стресът ни изнервят бързо” – признава си младият овчар, който всеки ден трябва да отнесе млякото в долината, във „Фроматек”-ата на Мартини. „През юли, когато стадото се изкачва по-нагоре, доим само веднъж на ден и все по-малък брой овце. Но това скоро трябва да се промени, защото от „Фроматек” изискват непрекъсната доставка за производство на йогурт и други пресни продукти” – обяснява Емил. И очаква с нетърпение завръщането на брат си от Канада, където той завършва стажа си на земеделец. „С брат ми, баща ми и още един помощник в стопанството ще мога да взема отпуска три уикенда от четири през следващата зима” – разкрива най-близките си планове младият мъж.

6тдитцтэ

Целебните треви – допълнение към приходите

Бащата овцевъд Жан-Люк Деларз отглежда и целебни растения на 40 декара от фамилното стопанство в екологично чиста околна среда. „Оценявам истинската стойност на наследството, което са ни оставили нашите предци – споделя мъдро швейцарският селянин. – И ние трябва да го запазим за следващите поколения.” Само два часа след прибирането на растенията, те вече са пристигнали в селцето Самбранше, в сушилнята на кооператива „Валплант” (Valplantes), чийто член е Жан-Люк. (Валплант обединяа около 40 сертифицирани биопроизводители, които отглеждат растителна продукция в изключителната алпийска среда на кантона Вале между 800 и 1400 м надморска височина.) Мента за освежаване на устата, маточина за успокояване на болно гърло, рукола като естествена виагра и пр. Световният гигант за бонбони Ricola AG – пионер в използването на тревите в Швейцария, се снабдява от „Валплант”.

Прочетена 1753 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта