Животновъдите да стягат проекти и да си сложат фермите в ред Избрана

Цели три подмерки по ПРСР им дават предимство - да подобряват биосигурността – 4.1, 5.1 и 6.3

Анета Божидарова

Българските животновъди нямат никакво извинение, ако фермите им не са по правилата. Опасните заразни болести през последните няколко години поставиха остро въпроса за биосигурността в стопанствата. Затова на заседанието на Комитета по наблюдение от 15 януари, тази година, бяха гласувани нови критерии по три от подмерките на Програмата за развитие на селските райони: по 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по специално създадената 5.1 „Инвестиции в биосигурност“ и по 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

Всички те безусловно дават предимство на онези, които отглеждат животни и искат да го правят по правилата – за да бъдат по-трудно уязвими за опасните заразни болести. Няма какво да се лъжем – те все повече ще зачестяват и причините за това са много и комплексни. Затова е по-добре превантивно да си защитим фермите. Такава възможност се отваря.

Задължително условие да кандидатствате по някоя от трите подмерки е да отглеждате животни в стопанството.

Нови критерии по подмярката 4.1

Въпреки, че подмярката 4.1 е популярна като инвестиционна, за земеделска техника, през 2020 година предимство са дава на фермите, които отглеждат задължително и животни. Остатъчният бюджет по нея е около 31 млн. евро, възможно е да бъде и увеличен. Най-много точки /25/ ще получат стопанства с икономически размер, измерен в СПО /стандартен производствен обем/ под 38 хил. евро. С 15 точки ще се оценяват стопанства с над този обем. Допълнителни 10 точки ще се дават на биологичните стопанства. Критериите за откриване на работни места са занижени – предвижда се откриването на най-малко едно работно място. Стопани, които не са навършили 40 години към момента на подаване на проектното си предложение, ще получат допълнителни 5 точки. Населено място – 15 точки, община – 10, област – 5 – това са част от териториалните критерии. Допълнителен бонус по тази приоритет има за Северозападна България – 5 точки за областите Видин, Враца и Монтана, 3 – за Ловеч и 2 за Плевен.

Животновъдите, чиито стопанства се намират в район с епизоотия и искат да инвестират в биосигурност, ще получат допълнителен брой точки. 10 – ако смятат да инвестират 50% от допустимите инвестиционни разходи в тази посока и 5 точки, ако са заложили 25% за по-добра биосигурност. И за да няма сърдити сред отделните въдства, на Комитета по наблюдение беше гласувано да бъде въведено следното уточнение: животновъдният обект трябва да бъде в район с епизоотия, която е обявена след 1 януари 2014. И още едно важно уточнение: животните, с които кандидатствате, трябва да отговарят по вид на съответното обявено заразно заболяване. Което означава, че тук не става дума единствено за Африканската чума по свинете, но и за останалите епизоотии: чума по дребните преживни, инфлуенца по птиците, нодуларен дерматит по говедата.

Допълнителни 10 точки ще получават групите и организациите на производителите при кандидатстване по подмярката 4.1. Детайли по критериите ще бъдат изчистени на предстоящи тематични работни групи, а приемът по 4.1 трябва да отвори в края на месец февруари или най-късно през март.

Изисквания по 5.1

Подмярката е създадена с превантивна цел и има дългото наименование „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофални събития“. С 40 точки ще бъдат оценявани проекти, които се намират на територия, в която е обявена епизоотия - огнище на заразна болест по свине, птици, овце или кози. Въведен е и териториален критерий за по-висок епизоотичен риск, който също носи 40 точки. Такива ще получат свиневъдни стопанства от областите Добрич, Стара Загора, Варна, Шумен, Бургас, Разград, Пазарджик, Ямбол и Русе. За овцевъдите максимален брой точки носят областите Хасково, Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Шумен, Пловдив, Сливен, Враца, Търговище, Силистра. За птицевъдите - Разград, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Шумен, Пловдив, Сливен, Враца, Търговище, Силистра.

20 точки ще получат проекти, подадени от стопани, чиито ферми са пострадали в резултат на усложнена епизоотична обстановка – ако всички животни са били евтаназирани. Точките падат на 10, ако само част от тях са унищожени. Този критерий предстои да бъде прецизиран, преди да бъдат изготвени окончателните насоки и указания по подмярката 5.1.

Предвиденият прием отново е в периода февруари-март 2020 г., като общият бюджет по подмярката 5.1 е 23 млн. евро. Максималният размер на финансиране за едно проектно предложение е в зависимост от животните, които отглеждате: 700 хил. евро за свиневъди, 500 хил. евро за птицевъди и 200 хил. евро за стопанства с дребни преживни животни (ДПЖ). По мярката ще могат да бъдат закупувани и животни за репопулиране на стопанствата, засегнати от съответната епизоотия.

Подмярка 6.3 – за малките стопанства

Общ бюджет от 6 млн. евро и индивидуално финансиране на проект от 15 хиляди евро – такива са финансовите параметри по подмярката 6.3. Тази година обаче приемът по нея също е целево ориентиран – към малките свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства. И отново с приоритет – повишаване на биосигурността във фермите. Той се превръща в задължителен елемент от критериите. За сметка на това – отпада изискването за 33% доход от земеделска дейност. Бонус точки ще има за кандидати с ветеринарно медицинско образование, както и за такива, които са учили в областта на животновъдните науки.

Най-голяма яснота по този прием фермерите могат да получат от Националната служба за съвети в земеделието, която има териториални офиси във всеки областен град. Нейните експерти работят безплатно със земеделските стопани – от консултацията, през изготвянето на бизнес-плановете и по време на целия период на изпълнение на проектите, както и на мониторинга върху тях.

Добре е земеделските производители отсега да се стягат за предстоящото отваряне на трите подмерки. Въпреки, че не са с голям бюджет, те ще дадат възможност на мнозина да вземат по-добри мерки за биосигурност в своите ферми и да минимизират риска от опасни зарази. Защото те тепърва ще ни нагазват. За любителите на конспирации това ще е пореден повод да си чешат езиците. Реалните животновъди обаче са наясно, че с тези работи няма шега. Затова да готвят проекти и да си стягат фермите.

Прочетена 5303 пъти Последно променена в Четвъртък, 16 Януари 2020 02:55
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта