Модерното животновъдство е невъзможно без иновации Избрана

Млад инженер разработва софтуер за контрол на всички процеси във фермата

Месодайното животновъдство у нас от няколко години набира скорост. Голямата задача пред бранша е да превърне едно хоби в професионален бизнес. Това означава натрупана критична маса от фермери, които обичат да гледат чистопородни месодайни животни и искат да работят по световни стандарти. Такива вече у нас има, убеден е Андрей Чалъков, от Браншовата камара за месодайно животновъдство, управител на фондация „Стекспо“.

Andrei Agra

За да се сложи браншът в ред, трябва да се започне отначало. От определението що е то месодайна крава. Проблемът е стар и е по обясними причини: след като не можаха да покрият ветеринарномедицинските изисквания и критериите за качествено мляко, много от фермите с млечни крави у нас се прехвърлиха в направление „Месо“, в това число и заради субсидиите. Което веднага изкриви реалната картина в целия говедовъден сектор. Паралелно с тази битка, от Браншовата камара за месодайно животновъдство работят и на друг фронт – на полето на иновациите. Без тях модерното животновъдство е невъзможно.

Към тази кауза е привлечен 25-годишният софтуерен инженер от Пловдив Симеон Балабанов. Повече от две години той разработва специализиран софтуер - за направление „месодайно говедовъдство“. Софтуерът обхваща всеки един цикъл във фермата – от раждането на телето до неговото излизане от стопанството. Компютърната програма е изработена след поредица от консултации с фермери – за да се намери онази пресечна точка, в която софтуерът ще бъде максимално полезен и лесен за употреба от животновъдите. В момента той вече се прилага в няколко ферми, обратната връзка е постоянна и при нужда, се правят подобрения – според нуждите на стопаните.

 „Фермерите спокойно могат да изхвърлят всички огромни екселски таблици, които до момента са съхранявали в своя компютър и да използват софтуера, който сме разработили. Той е направен за тяхно улеснение“, казва младият Симеон Балабанов. И за да не бъде голословен, веднага дава пример. Едно стопанство със 150 животни например, трябва да поддържа около 30-40 екселски файла, което е ужасно трудно за управление и за контрол. Залутани в данните за стадото, стопаните често му губят края. Новият софтуер ги спасява от тази неприятна задача, защото достъпът до всички данни и справки, които влизат и излизат от софтуера е бърз и лесен. Той е уеб базиран и може да се използва от всяка точка на света – през телефона, таблета, лаптопа.

„Веднага ми дава всички отговори“ – такъв беше лаконичният коментар за разработения софтуер, който получихме от Ани Лазарова, от фамилно стопанство „Лазарови“.

25-годишният софтуерен инженер от Пловдив Симеон Балабанов признава, че първоначално бил с резерви към обществото на животновъдите, но след повече от две години работа с тях, истински им се възхищава и ги счита за едни от най-смислените хора, които е срещал.

Едно обаче е безспорно – всички трябва да се учат, да трупат познания и да прилагат модерните технологии в своите стопанства. Ако искат да превърнат хоби животновъдството в истински бизнес. Натрупана критична маса от мераклии да гледат чистопородни животни вече има. Останалото е въпрос на време и на малки стъпки в правилната посока.

Анета Божидарова

Прочетена 2887 пъти Последно променена в Четвъртък, 05 Март 2020 14:53
Оценете
(2 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    марияна радкова Четвъртък, 05 Март 2020 23:08

    Изключително съм впечетлена от ентусиазма и професесионализма на този млад човек!
    Желая му успех и се надявам и други млади хора да последват примера му!

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта