САЩ въвежда задължително регистриране на вирусни заболявания при прасетата

Вашингтон - Министерството на земеделието на САЩ иска да се пребори с вируса Coronavirus и вируса PEDV предизвикващ диария при свинете. За тази цел са предвидени нови предписания за свиневъдите.

Американската индустрия за отглеждане на свине трябва да регистрира, докладва и проследява всички случаи на двете вирусни заболявания, които се разпространяват много бързо при свинете. Министерството на земеделието на САЩ (USDA) публикува наскоро и конкретно изискване. Тези заболявания са причинили смъртта на два милиона млади прасета.

Разпоредбата на американското министерство на земеделието трябва да влезе в сила в национален мащаб от април.

Целта е да се спре разпространението на т.н. Porcine Epidemic Diarrhea Virus (PEDV) и на и на т.н. Swine Delta Coronavirus. Последният наскоро се разпространи в Съединените щати. „През изминалата година PEDV вирусът, според изчисления, направени от индустрията, е убил седем милиона малки прасенца и така е причинил огромни загуби на много американски производители“, каза американският министър на земеделието Том Вилзак в съобщение за пресата. Мерките на правителството трябва да помогнат на производителите, добави той.

Федералната разпоредба задължава производителите, ветеринарните лекари, лабораториите и други лица, които придобиват знания за заболяванията, да докладват за всички случаи на PEDV и Coronavirus на министерството на земеделието и на службите за опазване здравето на животните. Който не спази разпоредбата, ще трябва да плати глоба или ще му бъдат наложени други санкции.

Източник: http://www.agrarheute.com/

Прочетена 1883 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта