Плътността на дърветата в саваната зависи от различни фактори

Учените изследвали повече от 2100 зони в саваните на трите континента - Африка, Австралия и Южна Америка. Те открили, че плътността на дърветата зависи от различни фактори, включително наличието на влага, температура, плодородие на почвата и честотата на пожарите. Въпреки това силата на взаимоотношенията между тези фактори се различава значително в споменатите континенти.

Например по-голямото наличие на влага – комбинация от индекса на валежите, сезонните валежи и сушата, означава по-голяма плътност на дърветата в Африка и Австралия, но няма почти нищо общо с гъстотата на дърветата в Южна Америка, дава пример доцент Хофман. – Не е изненадващо, както показа проучването, че пожарите намаляват плътността на дървета.

Освен това изследователите са открили редица нелогични силни връзки между количеството на валежите и честотата на пожарите, а именно, че по-голямо количество влага означава увеличаване броя на пожарите.

Хофман обяснява този парадокс по следния начин: повече валежи в саваната означават по-бърз растеж на тревата, а оттам и пожарът в нея получава достатъчно горивен материал и по-бързо и по-лесно се разпространява.

Прочетена 2854 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта