Франция официално забранява използването на пестициди в обществени зелени зони

Докато фирмите за пестициди и законодателството в САЩ продължава да подкрепя продажбата на синтетични и токсични вещества за земеделските производители, много европейски страни, включително Франция се движат в обратната посока.
Франция отдавна е категорично против генетично модифицираните организми (ГМО), Монсанто и други фирми за пестициди, а сега тя е решила да отиде още по-далеч.
Според последните доклади пестицидите са официално забранени във всички обществени зелени площи в страната. Забраната вече официално е в сила от 1 януари 2017 г.
Според Associated Press, в момента забраната за пръскане с пестициди е за всички обществени зелени площи, включително паркове, градини, детски площадки и гори. За гробищни паркове все още са разрешени пестицидите, но масова продажба на пестициди не е разрешена.
Забрана на пестициди означава, че на всички държавни площи няма да се прилагат пестициди, които преди това са били разрешени. Използваните пестициди се свързват с няколко вида рак, вродени дефекти, аутизъм, полиорганна недостатъчност, заболявания на дихателната система, болест на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, болест и смърт на пчелите и други опрашители и много други.
В новата забрана също така се посочва, че от 2019 година, дори частните производители вече няма да могат да използват вредни химически пестициди.
Използването на пестициди за контролиране на вредители се превърна в стандартна практика в целия свят, въпреки факта, че множество научни изследвания са доказали вредата им. Пестицидите се използват почти навсякъде, не само в земеделския сектор, но също така и в домове, паркове, училища, сгради, гори и пътища.

Франция използва ежегодно повече от 80.000 тона химикали, което я прави една от най-крупните потребители в Европа на синтетични пестициди. Но след влизането в сила на новата забрана всичко може да се промени.
"Френските деца скоро ще могат да играят на тревата, без риск от интоксикация", казват френските експерти, напълно подкрепящи забраната.
Франция сега се позиционира като водеща страна в зеленото движение, от юли миналата година обяви забрана за пластмасови чаши, прибори за хранене и пласмасови торбички - забраната ще влезе в сила през 2020 г.

Петър Кръстев

Прочетена 1703 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта