Да работим с природата, а не срещу нея! Избрана

Правилата за технологията са създадени от природата-майка, а ние просто трябва да ги спазваме, съветва най-запаленият нотилър в България Александър Китев от „Агримат БГ“ ЕООД

Aгр. Петър Кръстев


За редовните читатели на в.
„Гласът на фермера темата, която ще разискваме, няма да е нова. Много пъти сме запознавали българските фермери както с цялостната технология No-till, позната още като безоранно земеделие или директна сеитба, така и с отделни нейни детайли. Този път ви представяме фермер, който, след като дълго време е проучвал No-till технологията и всичко свързано с нея по света, вече я прилага и то на 100% в своите полета. В същото време сърцатият българин е приел още едно предизвикателство – да популяризира тази технология у нас с готовност да консултира колегите, които желаят да я приложат.

Може да се каже, че Александър Китев е първият човек в България, който се захваща сериозно и целенасочено с проучването на задокеанския опит в No-till технологията и прилагането й у нас. Той кани чуждестранни лектори с опит и организира семинари по темата. Дейността на фирмата, в която Китев е консултант – „Агримат БГ“ ЕООД, се развива в две направления: първото и най-трудното е популяризирането на No-till технологията в България, другото е търговска дейност на техника за No-till земеделие. Разбира се, че много търговски фирми предлагат подобна техника, но г-н Китев сподели с нас увереността си, че „Агримат БГ“ предлага най-добрите машини за тази технология. (За тази техника ще разкажем в друг брой – б.а.)

Разговорът ни беше изключително интересен и се съсредоточи преди всичко върху почвата – как да я използваме, как да върнем нейното плодородие, което през последните 100 години е намаляло драстично, как да възстановим природния баланс от живи организми в нея.

No-till има простички и лесни за прилагане принципи

Още в самото начало г-н Китев уточни, че No-till технологията има няколко основни принципа, и ако не се спазва дори само един от тях, нещата няма да се получат. Оказа се, че тук не става въпрос за суперсложни и неизпълними неща, а напротив – всичко е елементарно и лесно да се напарви. Интересното е, че при конвенционалното земеделие се правят в пъти повече операции и други сложни неща, отколкото в No-till.

Най-важното е, казва консултантът, да спрем да ровим земята и да оставим растителните остатъци на повърхността на почвата.

Друг важен детайл е в полетата да започват да се движат машини с вериги или с по-малко тегло, които да не утъпкват почвата. Много важно е също в промеждутъците между основните култури да се използват покривни или междинни култури с растения, които фотосинтезират, вкарват въглерод в почвата и продължават да поддържат живота на микоризата и микроорганизмите в нея. Те я пазят завита, пазят органичните вещества, спират деградацията на хумуса. При подобна практика за 10-15 години примерно хумусът в почвата може да започне да се увеличава, макар и в десети от процента. Да, това е много бавен процес, но в случая, след като сме останали само с 20-30% хумус, по-добре е да спрем неговата загуба и да започнем да го изграждаме, с тревога споделя г-н Китев.

Технологията изисква да копираме природата

Технологията No-till не е измислена от никого, тя е дело на самата природа и ние трябва да сме достатъчно умни да работим с природата, а не срещу нея, продължава Александър Китев. Когато фермерите обработват земята и заорават растителните остатъци, те не се замислят, че подобна практика не се среща в природата. Освен че държат почвената повърхност покрита срещу изброените фактори, растителните остатъци са нужни за храна на едни други помощници, които са съществена част от технологията No-till, а именно земните червеи.

В Канада прилагат No-till от преди 27-28 години, разказва г-н Китев. Там са разбрали, че добра реколта се получава само когато изградиш здрава почва. И това е съществената разлика между конвенционалното земеделие и технологията No-till. Измества се фокусът. При конвенционалното земеделие фокусът на земеделеца е насочен към растенията – всичко се прави за тях, докато нотилърите изместват този фокус от растенията към почвата. Те започват да се грижат за здравето на почвата, защото като стопани са осъзнали, че техният основен ресурс е почвата. С годините интензивни обработки нейното плодородие драстично намалява. Задаваме ли си въпроса защо, след като всичките ни операции сме направили уж правилно, плодородието на почвите за 100 години е намаляло със 70%. Колко още й остава на тази почва, след като при 100 години интензивно земеделие 70% от хумуса вече го няма – вълнува се събеседникът ми. – Останалите 30% могат да се загубят само за 10 – 15 години.

Попитах г-н Китев за колко години може да се получи оздравяване на почвата. Оказа се, че консултантът познава този процес от лектори и нотилъри, които прилагат технологията от три десетилетия. Преди година българинът е имал среща с Рик Бийбър – един от най-успешните нотилъри в света, от когото е получил много практични съвети. Рик започнал да прилага No-till от преди 30 години, когато баща му фалирал като фермер. Всичко досега американецът е постигнал със знания и опит.

Александър Китев сподели от личен опит, че в неговите полета, които не са обработвани от 2013 година, вече се вижда ефектът от приложението на технологията. Той признава, че когато три години преди това е решил да се захване с тази практика, не е бил напълно наясно с нея. Мислех, че само трябва да сея, без да обработвам, но не знаех какви процеси ще се развият в почвата – сподели г-н Китев. Успехът идва по-късно.

Още по темата в новия брой на вестник "Гласът на фермера"

Прочетена 3164 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта