Данни от сателити ще помогнат за рационално използване на водата в селското стопанство

Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) обяви старта на система, която позволява използването на сателитни данни за обезпечаване рационалното потреблението на вода в селското стопанство. Новият инструмент ще помогне на страните с ограничени водни ресурси да повишат добивите и оптимизират работата на напоителните системи.

ФАО отбелязва, че потреблението на вода, голяма част от която се използва в селското стопанство в някои региони е близо до изчерпването на този важен ресурс.

"Потреблението на вода продължава да се увеличава, в същото време изменението на климата и свързаните с това чести засушавания и други екстремни метеорологични явления водят до недостиг на вода в селскостопанския сектор", каза заместник-генералният директор Мария Хелена Семедо, ФАО.

В рамките на новият механизъм с помощта на сателитните данни и използването на изчислените мощности чрез «Google Earth» ще бъдат подготвени карти, на които може да се види, колко биомаса и добиви се произвеждат при кубичен метър потребена вода. Картите ще се актуализират на всеки 1-10 дни.

Базата данни на равнище континент е вече достъпна онлайн. А през юни, ще има данни за отделните държави, по-специално Бенин, Бурунди, Египет, Гана, Йордания, Кения, Ливан, Мали, Мозамбик, Руанда, Южен Судан, Сирия, Тунис, Уганда, Йемен и Западния бряг и ивицата Газа. По-подробна информация ще се появи в интернет през октомври. Те ще се отнасят до пилотни области в Ливан, Етиопия и Мали.

Петър Кръстев

Прочетена 1518 пъти Последно променена в Четвъртък, 27 Април 2017 16:08
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта