До края на годината в Амстердам ще заработи най-голямата иновативна ферма

До края на годината в холандския град Дронтен ще заработи най-голямата в Европа вертикална ферма с площ от 900 м². Изследователският център GrowWise вече започна да тества новаторските технологии.
Дронтен е малък град близо до Амстердам. Най-голямата европейска вертикална ферма е с височина 9 етажа. Площта е 900м², а общата площ за засаждане - 3000 м². Въпреки това, европейският рекордьор е два пъти по-голям от най-големия в света вертикална ферма AeroFarms в американската държава Ню Джърси, площта на леглата достига 6500 м².

Технологията за фермата в Дронтен се тества в изследователския център GrowWise с участието на холандската хранителна компания Staay Food Group, която инвестира 8 милиона евро в проекта. За една седмица системата ще произвежда до 30 000 рукола, салата от цикория, салати и др.

Растенията в помещенията са разположени на редове един върху друг, а вместо слънчева светлина, ще им въздействат светодиоди Philips, които ускоряват растежа. Средно за производство на реколтата във вертикалната ферма ще са нужни 30-40 дни, а в обикновена оранжерия 60-65 дни. Сензорите и специален софтуер непрекъснато ще наблюдават състоянието на всяко от растенията и ще адаптират осветлението към неговият цикъл на развитие. Фермите ще позволяват да се коригират "настройките" на растенията - например да се промени цвета на марулята или да направите ягодата по-сладка.

Вместо почвата се използва кокосов субстрат. Корените на растенията преминават през него и се хранят с вода, обогатена с полезни вещества. Поради това фермите използват минималното количество вода и никаква почва.

Вертикалните ферми определят нови стандарти за производството на храни и е вероятно те да спомогнат за изхранването на нарастващото население в бъдеще. Вертикалните ферми FreshBox ще отглеждат до 3 тона зеленчуци на ден. Освен това, такива системи пестят вода и произвеждат повече култури.

Петър Кръстев

Прочетена 1440 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта