В САЩ е създадена ферма, която не се бои от урагани

В Бостън Freight Farms са разработили технология за вертикално хидропонно отглеждане на зеленчуци в товарни контейнери, които са издържали дори на последните урагани.
В Leafy Green Machine - както нарекли Брад Макнамара и Джон Фридман ​​своето изобретение, може лесно да се отглежда продукция без особен труд 365 дни в годината, съобщава "Хайтек".
"Нашата основна цел е да направим селското стопанство достъпно за обикновения човек, така че да може да обработва не твърде голямо пространство, но все пак да произвежда достатъчно продукция за продажба. Ние бяхме много вдъхновени от възможностите на новата технология и от факта, че всички все още мислят за големите земеделски предприятия ", каза ръководителят Макнамара.
При Freight Farms, напротив, създадваш нещо малко, но то е способно да даде голяма реколта. В резултат на това се появи Leafy Green Machine, ферма, която може да се побере в товарен контейнер с дължина 12 м, ширина 2,4 м и височина около 3 м. Вертикалната хидропоника позволява да отглеждат листни зеленчуци и билки - различни сортове зеле, маруля, босилек, мента, риган и да се прибират веднъж седмично през цялата година. За да се получи 2-4 тона реколта, са необходими само 38 литра вода на ден. Нивото на влага и торове може да се контролира дистанционно, като се използва софтуерът Farmhand.
Ефективността на Leafy Green Machine бе проверена по време на урагана "Харви", който унищожи десетки ферми около Хюстън, Тексас. Служителите на местната хидропонна ферма "Acre in a Box" няколко дни след урагана не можаха да стигнат до насажденията си поради наводнения, но наблюдавайки отдалече растенията, установиха, че те не са претърпели поражения.

Петър Кръстев

етикети:
Прочетена 2204 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта