Полските овощари са принудени да намалят цените на ябълките

На полския пазар на ябълки има тенденцията за намаляване на цените. Само за миналата седмица ябълките в Полша са поевтинели средно с 10%.
Местните производители предлагат плодовете на 0,28-0,45 €/кг, в зависимост от качеството и сортове, докато преди една седмица предлагането не падаше под 0,31 €/кг. Основната причина за падането на цените се дължи на увеличение на доставките на пазара на продукти от необорудвани складове, откъдето продавачите бързат да продават продукцията, преди настъпването на студеното време.

Дори и при тези обстоятелства производителите успяват да запазят цената на ябълките сорт Гала на същото ниво, независимо че този сорт е с най-висока цена – 0,38-0,45 €/кг. Това се дължи на факта, че ябълката от този сорт е най-търсена от целия асортимент.
Търсенето на ябълки от други сортове е доста ограничено от дълго време, което много притеснява полските фермери. Въпреки това, в момента те продават ябълките средно 2,4 пъти по-скъпо, отколкото през същия период на миналата година, а това е резултат от намаленото производство на ябълки в страната.

Петър Кръстев

Прочетена 1922 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта