До 2020 г. шведска компания ще построи първата ферма - небостъргач

В шведския град Линкопинг е завършено изграждането на първата в света "вертикална зелена къща" - небостъргач, предназначен за отглеждане на растения.
Необичайното здание е на стойност 40 млн. долара и ще изхранва повече от 5000 души годишно, пише Business Insider.
Очаква се до 2050 г. населението на планетата да се увеличи до 9,6 милиарда души, като около 66% ще живеят в градските райони. Тези прогнози поставят много въпроси за това как градовете ще могат да изхранят всичките си жители.
Шведската компания за хранителни продукти Plantagon, предполага, градовете да обмислят възможността за строителство на своеобразни офис кули, които да съдържат гигантски закрити ферми. Plantagon изгражда първата си подобна ферма в шведския Линчепинг.
Фермата ще работи по хидропонна технология, т.е. зеленчуци ще се отглеждат без почвата в богат на хранителни вещества воден разтвор. Според генералния мениджър на Plantagon Ханс Хесел фермата ще бъде напълно автоматизирана. С помощта на системи и естествена вентилация ще бъде създадена екологична зона, където чист въздух и вода, както и пълна липса на тор ще позволят развитието на качествена реколта в сърцето на големия град.
Изграждането на сградата за 40 млн. долара е започнало през 2012 г. и ще бъде завършено и ще заработи до началото на 2020 г. Предвижда се , че там ще се отглеждат по няколко реколти.

Петър Кръстев

Прочетена 1832 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта