10 стъпки към ефективно усвояване на азота Избрана

Ключът е в подходящата скорост, точното време и правилното място на разпръскване

Има няколко прости стъпки, които помагат за по-ефективното използване на азота. Агрономът Кен Фери – водещ специалист и консултант по зърнени култури в САЩ, илюстрира с примери как може да се достигне до най-добър резултат при царевицата.

Кен Фери съветва фермерите да се придържат към правило на „4П“: правилна продукция, правилна скорост, правилно време и правилно внасяне.

1. Контролирайте поглъщането на азота, използвайки технологии

В Интернет могат да се открият специализирани компютърни модели. Те използват данни за времето, необходимо за изчисляване нивото на добива от царевица, количеството азот, събрано в зърното, и допълнителните внасяния до прибирането на реколтата. Кен Фери е проверил тези модели чрез тестване на тъканите, а така също чрез отглеждане на растенията на хидропоника, за да наблюдава колко хранителни вещества са били в целите растения: в надземните части и в кореновата система. Изводът на американския специалист е, че интернет-моделирането действително работи.

Така, когато се знае количеството GDU (единици на степента на растеж) в момента на появяване, моделите могат да дадат достатъчно добра представа за ежедневното потребление на азот във всяка точка на вегетационния период.

2. Проучете кога растенията се нуждаят от азот

Това ще ви позволи да изберете идеалния разход, време и място. В продължение на първите 35 дни след сеитбата през стадия на растеж V8 или V9 растенията на царевицата изискват по-малко от 2 фунта (1 фунт = 0,5 кг) азот на акър (1 акър = 4 дка) на ден. На етап растеж V10 поглъщането рязко нараства, примерно до 4 фунта на акър на ден. Между етапите V10 и VT (формиране на свилата) потреблението може да достигне 10 фунта на акър на ден. След този период има доста рязък спад – когато растенията преминат през репродуктивния стадий на растеж, от R1 до R6, потребността от азот пада под 2 фунта на акър на ден.

3. Помогнете на младите растения да получат азот

От сеитбата и до метър височина (до бедрата) потреблението на азот не е голямо, но е важно да е колкото се може по-близо до растенията, тъй като в този период те са с много малка коренова система.

4. Управлявайте "въглеродната глоба"

Когато напролет почвата се затопля, микробите, които разрушават царевичните стъбла от предходния сезон, използват азота като източник на храна. Т. е. тези организми използват азота, който в противен случай би бил достъпен до растенията. Този процес често се нарича „въглеродна глоба”.

Ако решите да разхвърлите азотните торове на повърхността, направете това колкото се може в по-близък до сеитбата срок или скоро след нея. Подходящо е също така да използвате локално-ивичесто внасяне с автоматична система RTK, за да доставите азота плитко и оптимално близо до реда.

5. Подхранете с азот в периода на бързо поглъщане

По време на стадий на растеж от V8 до VT царевицата потребява до 9 или 10 фунта азот на акър на ден. Но подхранването по време на вегетация не става много лесно, защото растенията са високи (от колената до бедрата), а кореновата система на всяко растение обикновено превишава 1,5 пъти неговата височина. Това предпоставя, че не е толкова важно азотът да е в непосредствена близост до всяко растение и вие можете да го подавате във всеки втори ред.

Цялата статия четете само в хартиеното или електронното издание на вестник "Гласът на фермера"

Прочетена 2918 пъти Последно променена в Петък, 24 Ноември 2017 12:21
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта