Захарните кленове могат да изчезнат напълно от глобалното затопляне

Американски ботаници и климатолози установили, че ръста на средногодишните температури и намаляване на влажността забавят растежа на захарните кленове и водят до тяхното пълно изчезване.

Учените проучили влиянието на последствията от замърсените почви, намаление на количествата на валежите и затоплянето върху растежа на дърветата. Изследванията показали, че излишекът на азот (от антропогенното замърсяване на почвите) позволява на захарните кленове да се справят дори и с недостатъка на вода.

Въпреки това, дори допълнителният азот не спасява кленовете от предстоящите засушавания. Изследователи от щата Мичиган моделирали изменение на климата по два сценария: според първия, средногодишната температура в ареалите на разпространение на захарните кленове нараства към края на века по-малко от 1°C, според втория — с цели 5°C. Вторият модел е показал, че към края на столетието на север в САЩ и Канада лятото ще падат с 40% по-малко дъждове, отколкото сега.

Моделите показали още, че ръста на средногодишните температури и намаляване на влажността забавят растежа на кленовете. Но при втория сценарий, дори като се вземе предвид постоянното увеличение на концентрацията на азотни съединения в почвата, растежът на дърветата спира. А ако обема на емисиите от парникови газове не намалее, кленовете могат въобще да изчезнат от лицето на Земята.

Петър Кръстев

Прочетена 1408 пъти Последно променена в Събота, 20 Януари 2018 16:38
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта