×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Немските фермери се оплакват от липсата на сезонни работници от Полша

Възстановяващата се полска икономика постепенно освобождава гражданите си от необходимостта да търсят допълнителна работа при германски фермери.
Земеделски стопани от Бранденбург и Баден-Вюртемберг се оплакват от нарастващи проблеми с липсата на сезонни работници. Причината за това явление е икономическия подем в Полша и Румъния, от където по принцип са идвали работниците.
Според Асоциацията на южногерманските производители на аспержи и ягоди (VSSE), 20% от производителите са потвърдили, че броят на сезонните работници е значително намален, а 45% от анкетираните заявяват, че има лек спад в търсенето на временни работници във ферми.
Понастоящем в Германия се наемат ежегодно от 160 000 до 180 000 сезонни работници, главно за бране на ягоди и аспержи.
"Можете да се види как страните от Източна Европа постепенно започват да процъфтяват", казва Ханс Лехар, управляващ директор на кооператив за плодове и зеленчуци Nordbaden (OGA). „Щом икономическата ситуация в родните страни на сезонните работници се подобри, те вече няма да искат да напускат семействата си в продължение на няколко седмици."
Отлива на работна ръка довежда до факта, че при някои немски фермери се получава непредвидена разлика в персонала. Работниците им не са се появили през този сезон, въпреки че през зимата те са подписали договорите си - в някои компании 40-50 работници са "изчезнали" по този начин.
Сезонните работници в Германия сега получават по закон минимална работна заплата от 8,84 евро на час, което също има нежелан ефект за земеделските стопани, тъй като работниците напускат преди края на сезона, ако са преценили, че вече са спечелили достатъчно пари.

Петър Кръстев

Прочетена 1251 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта