Европа сменя глифозата с лазер

Немски специалисти по нанотехнологии работят над разработването на прототип за целенасочен контрол над плевелите в селското стопанство с помощта на лазерни технологии.

Лазерният център в Хановер (LZH) и компаниите LASER в Бургдорф и IPG Laser в Бербах планират да съвместят методите на оптичното откриване на плевелите и борбата с тях на основата на лазерни материали. 

Планира се достигането на резултат, когато оптически откритите плевели ще бъдат «изгаряни» с лазер. В рамките на подготовката на Германия за пълна забрана на глифозата през 2023 година, тази технология трябва да помогне за намаляване зависимостта от използването на препарати за растителна защита.

Немският Федерален Екологичен Фонд (DBU) осъзнава важността на развитиието на този проект NUBELA в света за отказа от използването на хербициди, затова му осигурява техническа и финансова помощ, в рамките на около €315 хиляди.

Отбелязва се, че лазерното изгаряне на плевелите се характеризира с това, че излъчването може да бъде насочено бързо и точно на отделно избрани растения, като при това не влияе на културата или животните, които могат да се намират в редовете. Така на изгаряне ще бъде подложен само чувствителният център на растеж на плевелните растения.

Ръководителят на проекта NUBELA Кристиан Маркс обяснява, че първо ще се разработи промишлен демонстратор, а след неговото изпитване ще бъде предоставян достъп за различни компании. Според него, основно внимание ще се отделя на разработката на надежна лазерна система. Заедно със сензорите и системите, такъв демонстратор трябва да бъде използван на обработваеми площи в най-близко време.

Петър Кръстев

Прочетена 2900 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта