Профилактиката е най-добрата растителна защита Избрана

Проблемите съпътстват есенниците още от поникването им. Препоръчват се две, а при обоснована необходимост и три фунгицидни пръскания, но направени навреме и с подходящи препарати

Агр. Петър Кръстев

Вече се усеща, че краят на зимата наближава, но това буди още по-големи тревоги у зърнопроизводителите. Никак не ги успокояват и непрекъснатите уверения от страна на специалистите (предимно от търговските фирми), че посевите наваксват закъснението и ще излязат от зимата в оптимална фаза. Защото опитните очи на земеделците, които се занимават със зърнопроизводство, виждат картината по друг начин и то не през розови очила.

Природата не търпи празно пространство и в случая – в черните доскоро ниви, в празните пространства се настаниха плевели. Те, както всички знаем, са много по-адаптивни от културата и бързо се развиват, което доста ще усложни борбата. Защото, докато дойде времето за пръскане, със сигурност плевелите ще са прераснали.

Но не само плевелите ще създават проблеми в посевите със зимни култури. Тази година, повече от всяка друга, и болестите рано се настаниха. Това почувствахме и ние, в редакцията, – притеснени земеделски производители ни се обаждат непрекъснато, пишат ни писма, изпращат ни снимки с болни растения с молба да посредничим и да предупредим колегите им за опасностите.

Оказва се, че заразата с кафява ръжда по пшеницата е вече факт и то не от сега, а още от есента, с поникването на пшеницата. По този повод потърсихме за коментар компетентното мнение на доц. Петър Чавдаров от Института по растителни генетични ресурси в Садово.

Експертът подчерта, че поради топлата есен и подходящите температури е наблюдавано много ранно заразяване с кафява ръжда още от есента. Дори някъде (където посевите са поникнали навреме) се е наложило есенно третиране с фунгициди. Заразата тръгва от самосевки, върху които заболяването се съхранява и оттам инокулира съседни посеви с житни култури. Нападат се предимно посеви с чувствителни сортове, където агротехниката е занижена, има прекомерно азотно торене, не е спазен сеитбооборотът и др. фактори. В момента това, което наблюдават земеделците, са уредоспорите и мицелът на гъбата, с които заболяването презимува, но на този етап не могат да се предприемат някакви мерки. Според доц. Чавдаров, независимо че болестта е най-агресивна малко преди изкласяване, наличието на зараза от есента може да причини силно нападение още в края на март и началото на април при покачване на температурите над 20С и чести превалявания. Затова препоръката на фитопатолога е: стопаните трябва да са много внимателни и след 15 – 20 март и да правят непрекъснати обследвания на посевите всяка седмица. Според специалиста е несериозно някой зърнопроизводител да смята, че ще мине без пръскане. Дори едва ли ще е достатъчно само едно пръскане, за да се предотвратят инфекциите. Защото освен кафява ръжда, при очертаващото топло време, доцентът прогнозира, че ще се развият и други болести. Затова той препоръчва две, а при обоснована необходимост и три фунгицидни пръскания, но направени навреме и с подходящи препарати. Освен болестите, голяма е вероятността слабите посеви да бъдат и в по-голяма степен нападнати от неприятели. Затова, предвид необичайната за есенниците година, повече от всякога е необходимо зърнопроизводителите да търсят и компетентната помощ на независими добри специалисти, за да вземат най-правилните и навременни решения за посевите.

Прочетена 1727 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта