Почвопокривните култури - торят, разрохкват и печелят пари Избрана

 Покривните култури са растения, отглеждани между сезоните, за да защитят почвата от ерозия. Освен това, те подобряват качеството на почвата, а в някои случаи могат да служат и за паша на добитъка. Те могат да осигурят контрол над плевелите, намалявайки необходимостта от използването на жимически препарати, и създават среда за обитаване за пчелите и другите полезни насекоми.
 
В Съединените щати почвопокривните култури се ползват с голяма популярност. В такива щати като Айова, където отглеждането им е било поощрявано от специални субсидии като част от плана за управление на здравето на почвите, количеството на площите с почвопокривни култури се е увеличило от под 10 000 акра през 2009 г. до 600 000 акра през 2016 г.
 
Типичните почвопокривни растения варират в зависимост от географията и предназначението и ключват зърнени култури с дребни семена като ръж и бобови култури, зеленчукови като  ряпа, и някои едногодишни растения като соргото.
 
Използването на такива култури изисква планиране и спазване на сроковета, а често и специално оборудване.
 
Наред с борбата с еризоията, едно от основните предимства на отглеждането на покривните култури е подобряването на здравето на почвата. Целогодишното разнообразие на културите увеличава съдържанието на органични вещества и въглерод в почвата и намалява необходимостта от използването на азотни торове. Пасищните култури дават допълнителна полза от органичните вещества от животните. Многогодишните тревни култури намаляват засоляването на почвите, макар и бавно.
 
Почвопокривните култури са добър инструмент в борбата с плевелите, намалявайки размерите и плътността им, образувайки покривка, която взема своята част от водата, светлината и хранителните вещества, което ограничава размера на плевелите и количеството на необходимите хербициди за борбата с тях.
 
Идентифицирането на видовете плевели, които е необходимо да се контролират, както и времето на тяхната поява и развитие, са ключови елементи от програмата за борба с плевелите, също както и засаждането на растения, които ще произвеждат адекватна биомаса.
 
Всяка култура има собствена специализация, и е много важно да се подбере правилният вариант за необходимата работа.
 
Пролетната ръж или някои есенни сортове, засети в по-студени климатични условия, помагат да се разбие твърдата почва и препятстват развитието на дребните плевели.
 
Ряпата дайкон също е подходяща за естествена обработка на почвата, тъй като има дълбок сорен.
 
Бобовите култури отлично фиксират азота.
 
Червената детелина е оптимален вариант за паша на добитъка и привличане на полезните насекоми.
 
Миксовете от почвопокривни култури работят съвместно за изпълняването на най-различни задачи.
Ръжта се съчетава добре със соя. Ръжта подтиска плевелите, осигурява контрол на почвената ерозия по време на проливните пролетни дъждове, а нейните влакнести корените предпазват почвата от уплътняване поради преминаването на тежката земеделска техника по време на пролетната кампания.
 
Днес вече има сеялки, които позволяват да се сеят традициноните култури директно покривката на покривните култури. Но при царевицата трябва да се внимава - има болести, пренасяни от едната култура към другата.
 
Успехът с почвопокривните култури включва правилно унищожаване на реколтата им в необходимото време, за да не задушат културните растения. Поради това планирането е много важно.
Прочетена 529 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта