Приаксор е фунгицид с уникална мобилност в иновативна формулация Избрана

Новият продукт на БАСФ, който вече доказа високата си ефикасност в практиката, бързо разширява територията си в българските полета

Агр. Петър Кръстев

РИУ Правец

Акцент в презентацията на Мария Неделчева, търговски мениджър на БАСФ, пред земеделските производители от Северозападна България в Правец, беше фунгицидът Приаксор. Миналата година, независимо че продуктът се появи за първи път у нас, с него бяха третирани почти един милион декара. Това бързо навлизане в земеделските стопанства на новия продукт беше основателен повод той да бъде представен подобаващо от търговския мениджър на БАСФ.

Нов стандарт в борбата срещу широк спектър патогени

Чрез активното си вещество Xemium, фунгицидът Приаксор е нов стандарт в борбата срещу широк спектър патогени.Това беше доказано още в предизвикателните условия на миналата година, когато благодарение на високата си активност, дълготрайната превенция и лечебното действие, на повишаващия добива и качеството ефект, продуктът се представи изключително добре. Всичко това се дължи на двете активни вещества на Приаксор – Xemiumи Пираклостробин. Xemiumе SDHI ново активно вещество, което, попадайки върху листната повърхност, много бързо прониква в растението и започва да се движи по проводящата система. Така продуктът опазва и онази част, върху която не е попаднал, и пресича навлязлата в растението зараза, чиито симптоми са още невидими. Една част от активното вещество Xemiumостава по листата и се свързва в кристални структури, които го предпазват от измиване и осигуряват удълженото му освобождаване.

Xemium притежава уникална мобилност

Xemiumе с уникална мобилност, която го отличава от всички останали SDH инхибитори на българския пазар. Всички SDH инхибитори могат да проникват през восъчните бариери на листата, но единствено Xemiumможе да се движи и във водна среда, По този начин, пренасяйки се по проводящата система, активното вещество прониква и защитава новия прираст. Всичко това е възможно благодарение на уникалната молекула на Xemium, която има двоен поляритет – чрез превключване от едната полярност в другата, той преодолява лесно както восъчни, така и водни бариери не само в растението, но и в клетките на патогена. Това е гаранция, че дори при възникнала зараза може да се разчита на негоза справяне с болестта. Новото активно вещество в Приаксор го отличава от останалите фунгициди с формулацията, която му осигурява отлично прилепване, равномерно разпределение и проникване в растението. Това беше детайлно показано в демонстрация на живо пред земеделците в Правец.

Как и кога се прилага Приаксор?

Приаксор може да бъде използван както за първо, така и за второ третиране, препоръча на земеделците Мария Неделчева. За първо третиране е подходящ за контрол на септория, дрешлера, брашнеста мана. Срещу тези три икономически важни заболявания в доза 75 мл/дка Приаксор осъществява изключително висока активност и ефикасност, благодарение на двете активни вещества, които имат и допълнителен ефект, като подпомагат физиологията на житните култури. Това е изключително важно, предвид изостаналото развитие на житните посеви тази година. Приаксор може успешно да подпомогне храненето на растенията чрез физиологията – с по-доброто усвояване на хранителните вещества и на влагата в полето. С по-добрата фотосинтеза фунгицидът допринася за по-доброто развитие на посевите през пролетта.

Приаксор като втори фунгицид

Основните болести, срещу които е насочено второто третиране във флагов лист при житните култури, са видовете ръжди и септория по класа. Приаксор осигурява изключителна ефикасност и срещу тези болести. Тук също е важна ролята на фунгицида за по-добра физиология, защото флаговият лист отговаря за 40% от добива, а класът – за 20%. Затова, освен от защита от болести, те се нуждаят и от по-добра физиология. В края на април и началото на май климатичните условия у нас често са повратни (суша или преовлажняване) и в подобни стресови условия Приаксор е решението, което може да подобри състоянието на житните култури и да благоприятства натрупването на заложения добивен потенциал. Мария Неделчева припомни масовото развитие на кафява ръжда в края на април, началото на май миналата година. Имайки предвид този факт, търговският мениджър на БАСФ посъветва земеделците от днешна гледна точка да не вземат прибързано решение колко пъти да пръскат с фунгицида, защото, както тя шеговито обобщи – ако ние не контролираме ръждата, тя ще контролира нас.

Освен атрактивната му цена, за българските земеделци има и специално предложение за 2019 г. – кешбек ваучер за 50 лв. за всеки 20 л Приаксор.

Прочетена 3776 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта